Hlavní obsah

Severský domov ve staroanglické slupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v severním Londýně narazíte na řadový dům, jehož fasáda vás vrátí zpět do časů staré dobré Anglie a jehož interiér září mrazivě bělostnou čistotou, znamená to jediné – majitelka domu vyrostla na pohádkách o Sněhové královně a nordickou krásu svého původního domova si přála vnést i do londýnské rezidenční čtvrti Highgate. Norské kořeny v ní touží po sněhově bílém bydlení se spoustou denního světla.

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavní ložnice se pyšní nádherným výhledem. Highgate je vlastně nejvyšší místo v Londýně a je z něj krásný pohled na město.

Článek

Thomas Griem, architekt z TG Studia, přestavěl moderní řadový domek, který jeho majitelce připadal tmavý a bez duše, v nadčasovou oázu klidu a světla.

„Vytvořit minimalistický interiér bez toho, aby působil studeným a neosobním dojmem, je velmi těžké a hodně záleží na dobře zpracovaném projektu půdorysu, výběru povrchových materiálů a také dostatku úložných prostor. Když můžete pracovat pouze s bílou, musíte využít strukturu materiálů, aby se potenciál prostoru projevil v plné šíři a hloubka designu vystoupila na povrch,“ říká Griem.

Foto: www.modernibyt.cz

Dominantou obytného prostoru je schodiště. Minimalistický design a použití skla svědčí prostoru.

Pohrál si s prostorem a vytvořil vzdušný domov, který na první pohled připomíná sněhový palác, ale na ten druhý poodhalí vřelost, s níž vítá své hosty. S nadhledem se vypořádal se zadáním vytvořit světlý jasný prostor v domě s neobvyklým půdorysem. Navrhl elegantní subtilně působící schodiště, které propojuje výšku tří pater rozdělenou do šesti výškových úrovní.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská linka má lakovaný povrch a pracovní deska je z bílého umělého kamene. Osobitost jí dodávají vtipné doplňky.

Minimalistické schodiště se skleněným zábradlím a s nášlapy ze světlého dřeva vede z dolního patra, na kterém se nachází obývací pokoj, kuchyň a jídelna, ke třem ložnicím a dvěma koupelnám. Schodiště je navržené jako dominanta prostoru a vidíte jej ze všech místností domu.

Foto: www.modernibyt.cz

Starožitný křišťálový lustr je jedním z mála typicky britských prvků. Jeho dramatičnost kontrastuje s jednoduchostí schodiště.

Jeho čisté hranaté linie samolibě ladí s jemným jednobarevným vybavením interiéru. Použití skla umožňuje přístup denního světla do každého koutu domu a prostor se v slunečných dnech doslova koupe v jasu.

Se severskými kořeny

Dostat do původně tmavé, typicky britské stavby severskou otevřenost a světlo bylo hlavním požadavkem zadavatelky projektu. Výlučně bílé stěny a podlaha z bíle mořené borovice jsou doplněny přírodními materiály nábytku a doplňků.

Foto: www.modernibyt.cz

V dětském pokoji jako v jediném se více uplatnily barvy díky židlím Panton Junior a obrazu nad postelí.

Bělené dřevo, lněné tkaniny, sklo i kámen se kloní k bílým nebo neutrálním tónům a působí mrazivě čistým a zároveň teplým dojmem.

Vzhled zabydlenosti a osobitosti dodává interiéru množství obrazů z majitelčiny sbírky moderního umění na stěnách a samozřejmě i vkusně zvolené doplňky, kterých v domě není příliš, ale jsou ve správném počtu a na správném místě.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna je obložena mramorem z Řecka. Prvkem, který přitáhne pohled, je ozdobné zrcadlo a nasvícená nika se starožitnými porcelánovými džbány.

Koupelna s jednoduchým bílým obkladem je vybavena hranatým umyvadlem a přísně minimalistickými bateriemi. Palácovou krásu a svůdnost jí dodává osvětlená nika, do které majitelka umístila romantické porcelánové džbány. Přísnost a strohost ubírá koupelně i stříbrné zrcadlo.

Schodiště v hlavní roli

V minulosti bylo schodiště místem, které sloužilo jen jako spojnice mezi jednotlivými poschodími. Dokonce i ve velkých panských sídlech, kde byla schodiště monumentálně zdobená, se nepočítalo s tím, že by se na nich lidé příliš zdržovali. Bylo to samozřejmě i tím, že nebylo snadné rozlehlé haly vytopit.

Foto: www.modernibyt.cz

Rozdělení výšky interiéru na šest úrovní je zajímavý nápad a v úzkém řadovém domě výborně funguje. Všechny podlahy jsou od dánské firmy Dinesen a jsou ošetřeny bílým olejem.

Dnes je ale schodiště součástí obytného prostoru a není už pouze funkční záležitostí, ale i estetickým prvkem, který může změnit dojem z prostoru a jeho vzhled. To je i případ schodiště Bisca v rezidenci Highgate. Působí jako umělecký objekt, který funkčně spojuje podlaží a zároveň rozděluje prostor, aniž by mu ubíral na otevřenosti a světlosti. Je s citem integrováno do prostoru a jeho funkčnost se stává pouze jedním z rysů.

Estetický dojem, využití sofistikovaných materiálů a absolutní přizpůsobení se potřebám místa z něj dělá exkluzivní prvek s dominantním postavením.

Na míru klientům
TG Studio, které založil architekt Thomas Griem, se zabývá rezidenčními i komerčními projekty. Vždy se snaží maximálně využít potenciál prostoru a posunout zadání na vyšší úroveň. Výsledkem jsou inovativní realizace šité na míru přáním, možnostem a potřebám klienta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám