Hlavní obsah

Severská chatka je postavena z překvapivého materiálu

Novinky, Jana Nesvadbová

Běžná severská chatka, celá ze dřeva, chtělo by se říci při pohledu na domek, který postavili architekti z norského ateliéru Sanden+Hodnekvam Architekter v oblasti Rones, v norském regionu Steinkjer. To je ale pouze první dojem. Základním stavebním materiálem této boudy je totiž beton.

Foto: Sanden+Hodnekvam Architekter

Chatka nenápadně vykukuje z terénu.

Článek

Betonová vana je základem a hlavním obytným prostorem rekreační chatky, kterou pro své klienty norští architekti navrhli do prostředí fjordu Beitstad. Ve třech úrovních kopíruje svažitý terén, na kterém stojí. Dřevěná jsou pouze velká okna, jimiž stavení hledí směrem k moři.

Vana nad sebou nese obytnou půdu, která je naopak vyrobená už jenom ze dřeva. Právě šikmá střecha a celý dřevěný vršek jsou z větší vzdálenosti vidět jako jediné části domku, a proto vzniká dojem, že jde o dřevostavbu, které jsou jinak pro severské země tak příznačné.

Interiér chatky se nikterak nesnaží zatajit, že jde o betonovou stavbu a návštěvníkovi jej naopak hrdě přiznává. Vše pak podtrhuje podlaha, která je rovněž z betonu, ovšem leštěného. Přesto ale vnitřek chatky nepůsobí nijak studeným dojmem. Množství dřevěných prvků a dřevěné obložení kolem oken i dřevěná půda jej příjemně proteplují.

První útulnu v pohoří v Bosně a Hercegovině si vyžádali a postavili místní horolezci

Tipy a trendy

Uspořádání chatky je velmi logické. V přízemí je kuchyň, jež je nejblíže vstupu. O stupeň výše je jídelní zóna, vedle níž je schodiště vedoucí na půdu. Za jídelnou je malé zákoutí s vestavěnými skříněmi, které zde pokrývají celou zadní stěnu.

Zpět o stupeň níže je pak za schodištěm obývací pokoj. Jeho ústředním prvkem je vestavné sofa s dalšími úložnými prostory. Na půdě je ložnice a koupelna se sprchovým koutem.

Anketa

Líbí se vám, když je v interiéru kombinováno více druhů dřeva?
Ano, to vypadá moc hezky!
72,5 %
Docela ano.
7,4 %
Nevím, je mi to asi jedno.
4,7 %
Ani moc ne.
7,8 %
Ne, líbí se mi, když je použit jen jeden druh.
4,7 %
Nelíbí se mi dřevo v interiéru vůbec.
2,9 %
Celkem hlasovalo 3164 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Je to kolo, nebo loď? Je to i příbytek

Srdce milovníků nejrůznějších samohybů a nevšedních vozítek si okamžitě získává tzv. Z-Triton. Říci, že jde o upravené kolo, by bylo hrubou urážkou čtyřletého...

Výběr článků

Načítám