Hlavní obsah

Sedačka válecí nebo společenská? Každá má být královnou obývacího pokoje

Právo, sys

Budete sedačku používat pouze k rodinné relaxaci, nebo ji využijete pro formální setkání s přáteli? Účel je zásadní. Pohovka tzv. válecí je nízká, s hlubším sedem, obložená polštáři. Návštěva a senioři naopak ocení vyšší sedák, tvrdší polstrování a polohovatelnou opěrku zad.

Foto: jech.cz (2x)

Sedací souprava Ester je složená z jednotlivých rozkládacích a úložných prvků, vhodná je do menších bytů. V provedení trojkřeslo s úložným prostorem, cena od 25 480 Kč.

Článek

Limitováni jsme nejvíce prostorem, který máme k dispozici. Velké sedací soupravy lze umístit do obývacích pokojů o 50 m2, většina z nás má však omezené možnosti.

Vyplatí se proto místnost předem pečlivě změřit, zjistit, kolik centimetrů se nabízí na průchod u sedačky, kolem konferenčního stolku.

Foto: Okay

Sedačka Komodo v Eko kůži je komfortní, má polohovatelné podhlavníky, dobře se na ní i relaxuje v lehu a přitom je vhodná do menších prostor. Zajímavé jsou kovové nohy.

Zamyslíme se i nad způsobem přepravy, zda je možné nábytek pohodlně dostat do horního patra bez výtahu apod.

Studia nabízejí soupravy, které se skládají z různých sedacích dílů, odlišných velikostí, takže je lze kombinovat a upravit podle individuálních potřeb. A zvolit sedačku rohovou nebo klasickou, samostatně umístěnou v prostoru.

Foto: Aksamite

Sedačka Arcus nabízí jednoduchý design s vyšším pohodlným sezením, polohování hlavových opěrek. Velmi snadno se rozkládá, lze si vybrat různé prvky, šíře sedáků, typu područek a nožičky.

Senioři, mladí a rodiny

Starší lidé hledají sedačku, která má jednoduché tvary. „V důsledku častějších zdravotních obtíží s pohybovým ústrojím je na prvním místě pocit stability při vstávání, vyhovující výška sedu, pevná opora zad,“ vysvětluje odborník Marek Jech z firmy Jech.

Foto: Natuzzi

Podnoží kožené pohovky Opera, které je ze dřeva, dává vyniknout tvaru područek a polštářům plněným peřím.

Mladý pár naopak upřednostňuje design, volí sedačku s hlubokým sedem, potřebuje, aby nabídla úložný prostor, šla rozložit na příležitostné přespání, měla menší rozměry.

Rodiny s dětmi a domácími mazlíčky potřebují větší sedačky, ptají se na protišpinivou úpravu Aqua clean, často dají přednost kůži, která se snadno udržuje a má dlouhou životnost.

Foto: Ikea

Dvoumístná pohovka Karlstad má snímací potah, který lze snadno prát a čistit. Šířka sedačky 165 cm, výška 80 cm, cena 7990 Kč.

Ať už se nacházíme v kterékoliv věkové kategorii, prioritou je pohodlí. To nám zajistí výška a sklon sedu a opěráku, zvýšená opěrka hlavy, polohovatelné podhlavníky, které lze uzpůsobit, jak potřebujeme.

„Lidé mívají také různé požadavky na tvrdost a měkkost sedacích souprav. Platí ale, že čím je výplň kvalitnější, tím je odolnější,“ dodává specialista.

Foto: decoland.cz

Luxusní pohovka On the Rocks je určena pro mladé lidi, kteří mají rádi dobrý design, výrobce Edra.

Potahový materiál

Výrazně ovlivňuje vzhled a praktičnost sedačky. Když chceme, aby stále držela svůj tvar, vybíráme materiál trvanlivý, příjemný na dotek, odolný. V rodinách s dětmi je výhodou snímatelný a pratelný potah.

Preferujeme stále jednobarevné potahy, ale menší sedačky, které jsou stylové, mají často proužek, geometrické tvary, puntíky i květiny.

„V roce 2015 letí dvě barvy – tón bordofialové a tzv. taupe, což jsou zemité odstíny tónů šedé a hnědé. Skvěle se kombinují s barevnými polštářky, jsou nadčasové a decentní,“ říká Jakub Šrom, designér společnosti Okay.

Foto: galerie22.cz

Sedací souprava inspirovaná designovými evergreeny, je však přizpůsobená trendům moderního bydlení. Možnost vybrat potahovou látku, kůži, kusová a malosériová výroba.

Co umí navíc?
Při koupi sedačky nás zajímá především funkčnost. Lze ji rozložit, nabízí variabilitu jednotlivých dílů a úložné prostory, je polohovatelná? Moderní sedačka se má snadno a lehce přizpůsobit všem potřebám aktuálního dne: rychlé spaní pro návštěvu, vysunutí podnožky při odpočinku, možnost rozdílného polohování opěrek, područek a podnožek pro jednotlivé členy rodiny. U dětí se vyplatí vybrat sedačku s protišpinivou úpravou.

Druhy materiálů

Mikrovlákno: textilie vyrobená z tzv. mikrovláken, na omak připomíná semišovou useň, snadno se udržuje. Potahy mají v sobě i vrstvu pružných vláken, která brání vytahování potahu na choulostivých místech.

Mikroplyš: dvouvrstvý materiál, má skvělé užitné vlastnosti (50 % bavlna, 50 % PES) a odolný horní vlas (100% nylon), dobře čistitelný.

Foto: fler.cz

Stylový gauč pro dva s názvem Debyt je retro a díky svým rozměrům se hodí do malých prostorů (délka 137 cm). Nábytek je kompletně zrepasován, má zpevněnou konstrukci, nové čalounění včetně vnitřků. Cena 14 000 Kč.

Umělé usně: dvouvrstvý materiál, horní vrstva 100% polyuretan, podklad 100% bavlněný úplet, vhodné pro alergiky a malé děti, snadno se čistí vlažnou vodou a saponátem.

Pravá kůže: přírodní materiál, příjemný na dotek, luxusní, s časem stárne do krásy. Snadno se udržuje, zejména naimpregnovaný tzv. zalakovaný potah je odolný proti tekutinám a skvrnám.

Foto: Jech

Sedačka Linda je pohodlná díky kombinaci kvalitní pružinové konstrukce sendvičového složení a odolné polyuretanové pěny. Pohovku lze zvolit s úložným prostorem nebo s možností rozkládání, lze doplnit křesly, podnožkami, polštářky.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám