Hlavní obsah

Starší manželé z paneláku utekli do čtyřpodlažního domu

Město na úpatí Krušných hor se stalo domovem staršího manželského páru a jejich synů, kteří zde koupili čtyřpodlažní dům starý asi dvacet let. Po mnoha letech prožitých v panelovém domě se pustili do jeho zvelebování.

Foto: www.modernibyt.cz

Lehce industriální nádech prostoru dodává také černá nástěnná lampa Potence v designu Jeana Prouvého a lankové osvětlení. Knihovna je zhotovená na míru podle autorského návrhu designérky Pavly Kirschner.

Článek

Na úpravách staršího domu je vždy hodně práce. Tady se ale noví majitelé hodně zaměřili také na interiér. Neponechali nic náhodě a postupně hledali pomoc u různých firem.

Foto: www.modernibyt.cz

Vyhřívanou dlažbu částečně překrývají koberce.

Teprve následně zjistili, že jim nikdo z oslovených nebyl schopen interiér vytvořit a doladit jako celek, tzv. na klíč. Jemným sítem veškerých nároků nakonec prošla a manželům zcela vyhověla designérka Pavla Kirschner, která se interiéru věnovala od jeho návrhu až do konečné fáze realizace.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostor ohraničený zábradlím nad obývacím pokojem a jídelnou je určen k relaxaci s knihou v ruce nebo u stolu s počítačem. Člověk je zde tak trochu stranou, ale stále přítomen v kruhu rodinné pospolitosti.

„Hledali jsme dlouho,“ vzpomíná Jiří a pokračuje, „zaujala nás její práce, ale i kreativní přístup k celku a jednotlivým detailům. Líbilo se nám, že kladla důraz na originální vybavení interiéru a autentický nábytek bez kopírování, zohlednila všechny naše požadavky a nakonec vytvořila prostor, v němž se cítíme skvěle.“

Přání manželů nevycházela z představ o konkrétním stylu, ale především z praktických ohledů na fungování čtyřčlenné domácnosti.

Foto: www.modernibyt.cz

Schodiště zůstalo v původním stavu včetně odstínu nátěru kovového zábradlí. Drobné výzdoby se dočkaly stěny a okna zastíněná japonskými panely.

Přestože se přiklánějí k jednoduchosti a praktičnosti, strohý minimalismus jim blízký není. Bylo třeba vyhnout se pomíjivým trendům, přitom ale vytvořit svěží, moderní a zároveň i nadčasový interiér.

Účelně i trendy

Protáhlý půdorys obývacího pokoje designérka opticky zkrátila černou výmalbou stěny, kterou vybavila na míru zhotovenou knihovnou a televizním stolkem. Černou barvou zvýraznila i poměrně nápadný prvek místnosti - nosnou tyč krovu.

Lehce industriální nádech prostoru dodala černá nástěnná lampa Potence designéra Jeana Prouvého a lankové osvětlení.

Foto: www.modernibyt.cz

Do většího Petrova pokoje se vešlo dvoulůžko (Ikea), elektrické piano, ale bicí souprava musela zůstat ve sklepě. Pro optické zvětšení prostoru jsou čela skříní opatřena zrcadly. Atraktivní stropní svítidla zdobí oba pokoje.

Protiváhu tvrdšímu výrazu těchto detailů tvoří jemná, lehce narůžovělá výmalba a béžovošedé odstíny dalšího vybavení. Decentní osvěžení zajistil moderní, domodra laděný patchworkový kusový koberec.

Většina doplňků je přivezena ze zahraničí nebo vyrobena na míru. Nejstarší z dětí, dcera, se už osamostatnila. Doma zůstali dva středoškoláci, synové, kteří se dočkali komfortu vlastních pokojů.

Foto: www.modernibyt.cz

Na zdi Markova pokoje je použitá tapeta (Nafi) s dekorem písma, které se objevuje také na textilních závěsech, výrazný červený akcent sem vnáší také plastový noční stolek.

Foto: www.modernibyt.cz

Osvětlení psacích stolů zajišťují lampičky (Serax) na betonové základně s červeným textilním kabelem. Podlahy jsou pokryty kvalitním vinylem s dekorem dřeva.

Na úpravách chlapeckých pokojů v podkroví se oba hoši podíleli, například barevnost si zvolili sami. V domě byla převážně použita keramická dlažba s podlahovým vytápěním, kterou bylo třeba z časových, ale i finančních důvodů ponechat.

Pouze v pokojích chlapců levné laminátové podlahy nahradily kvalitní vinylové.

Foto: www.modernibyt.cz

Stěna v záhlaví lůžka je polepena tapetou. Jednoduché linie lůžka z běleného dubu, které je zhotovené na zakázku, vyvažuje romantická komoda a lavice. Noční stolek supluje kovová stolička v módní měděné barvě, která se objevuje také na lampičkách.

„Obrodu interiéru domu nebylo možné zvládnout naráz. Chtěli jsme zde ale strávit Vánoce, proto ji bylo třeba rozdělit na etapy. Moc se těším na pokračování spolupráce s designérkou. V další fázi nás čeká ještě úprava kuchyně, pracovny a pokoje pro hosty,“ vysvětluje paní domu.

Interiérová designérka Pavla Kirschner
Navrhuje interiéry a originální nábytek. Oslovují ji eklektické pařížské byty s všudypřítomnou bohémou. Nebojí se odvážných řešení a přidanou hodnotou její práce je kreativita. Svými návrhy podporuje českou výrobu.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám