Hlavní obsah

Sádrokarton: zelený patří do koupelny, modrý do dětského pokoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké jsou výhody sádrokartonu? Nízká hmotnost, neprůzvučnost, rychlý postup při práci s ním. Ve srovnání s tradičním zdivem přinese do interiéru i větší užitný prostor.

Foto: Trachea

Sádrokartonovou příčku je nutné před kotvením nábytku náležitě vyztužit. Například kovovou traverzou nebo dřevěným rámem

Článek

Barva sádrokartonu má svůj význam, ukazuje na určité jeho vlastnosti. Bílá, univerzální, stavební deska je ze všech typů nejlevnější a nejvíce se instaluje na chodbách a v místnostech s běžnou interiérovou vlhkostí. Růžová deska je protipožární, zelená, impregnovaná, zvládne vzdušnou vlhkost a používá se v koupelně i kuchyni. Modrá se označuje jako akustická. Prodává se i deska vysokopevnostní, do níž lze kotvit i těžká břemena bez vrtání.

Kde se často chybuje

S montáží sádrokartonových příček můžeme začít až ve chvíli, kdy osadíme okna a stavbu uzavřeme před vlivy povětrnosti. Počkat také musíme na dokončení a vyschnutí všech mokrých procesů. Práce se sádrokartonem je prostě tzv. suchá výstavba. Když doporučení nedodržíme, u desek popraskají vytmelené spáry a materiál se zdeformuje.

Také se stává, že si dělníci chtějí ušetřit práci a sádrokartonovou desku upevní menším množstvím šroubů. Umístí je dál od sebe v naději, že to bude držet. Přitom u příček a předsazených desek musí být upevňovací šrouby vzdáleny maximálně 250 mm od sebe, u podhledů a šikmých ploch dokonce pouhých 170 mm.

I nainstalovaný sádrokartonový podhled se může zřítit, právě z důvodu nedodržení jejich předepsaných rozestupů. Také může proběhnout chybné kotvení závěsů do nosné konstrukce stropu. Při kotvení závěsů do betonových stropů je vždy nutné použít kovové hmoždinky, například DN6.

Rovněž je důležité počítat s tím, že speciální ohebné sádrokartonové desky mají své limity a nelze je ohýbat donekonečna. Nejmenší poloměr ohnutí vně oblouku představuje 1000 mm u desek s tloušťkou 6 mm a 2500 mm u desek s tloušťkou 10 mm.

Sádrokartonové podlahy

Suché podlahy můžete realizovat kdykoliv během roku, tedy i v zimě. Využít je lze v novostavbách, při rekonstrukcích starších domů, při výstavbě obytného podkroví při půdních vestavbách. Díky svým skvělým vlastnostem se uplatňují i v dřevostavbách. Jsou kompatibilní s podlahovým vytápěním, při dodržení montážního postupu na ně lze položit jakoukoliv finální krytinu.

Doba zrání po pokládce je den, na rozdíl třeba od betonu, který potřebuje dokonce až 28 dní. Montáž suché podlahy je možná pouze na připravený, stabilní, dostatečně únosný a rovný povrch. Na místech, kde by desky či dílce mohly přijít do kontaktu s vodou, se doporučuje tekutá hydroizolace. V opačném případě, kde jim nehrozí navlhčení, stačí desky pouze napenetrovat. Konstrukce budovy musí být opatřena příslušnou hydroizolací proti zemní vlhkosti.

Měli bychom také zpozornět, máme-li pod podkrovím či nástavbou dřevěné trámové stropy. V takovém případě je potřeba oddělit novou podlahu s podsypem od stávajícího trámového stropu geotextilií.

Veškeré finální krytiny se mají pokládat 24 hodin od pokládky po montáži a přetmelení spár. Bez problémů položíme plovoucí podlahy, výjimku tvoří krytiny z masivního dřeva, které by neměly být lepeny na hrubý nosný povrch kontaktně, a to kvůli rozdílné roztažnosti materiálů při změně vlhkosti. Keramické dlaždice je nutné pokládat do tenké vrstvy flexibilního lepidla. Neměly by přitom překročit formát 330 × 330 mm.

Rady a tipy

Slyšíte hluk od sousedů? Dejte na odborníky a zvolte akustické modré sádrokartonové desky. Podstatnou hodnotou je u akustiky vzduchová neprůzvučnost. Tak se označuje vlastnost konstrukce utlumit zvuk. Značí se Rw a platí, že čím větší číslo, tím větší odhlučnění.

Desky jsou k dispozici i ve variantě s impregnací, takže je lze instalovat do koupelny i kuchyně. Tam musí odolávat zvýšené vzdušné vlhkosti. Šetří také prostor, jejich tloušťka je 12,5 mm, ale v kombinaci s minerální izolací tlumí hluk lépe než dvaceticentimetrová stěna z dutinných cihel.

Kromě výborných akustických vlastností desky se zabudovanou technologií Activ’Air dokážou neutralizovat formaldehyd, který se v domácnosti může vyskytovat.

Anketa

Zvládli byste práci se sádrokartonem sami?
Ano, bez problémů.
65,7 %
Kdybych si to dopředu nastudoval/a, pak asi ano.
23 %
Tak to vůbec netuším.
4 %
Spíše ne.
3,6 %
Tak to ani náhodou.
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 700 čtenářů.

Do rekonstrukce se dá pustit i v zimě

Jak na to

Může se vám hodit na Zboží.cz: Sádrokarton

Může se vám hodit na Firmy.cz: Montáže sádrokartonů, Prodej sádrokartonu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám