Hlavní obsah

Do rekonstrukce se dá pustit i v zimě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahradit stará okna novými, neekologický kotel úsporným tepelným čerpadlem anebo se pustit do předělávání rozvodů… To vše je možné i za ladovské zimy. Stačí se řídit několika pravidly.

Foto: Hornbach

Interiér lze rekonstruovat kdykoli v průběhu roku.

Článek

Přemýšlíte, jak pomocí rekonstrukce za chladných dní udržet teplo, abyste se doma nemuseli choulit v dece a čepici? Jako první na seznamu byste určitě měli mít výměnu oken!

První krok: Okna

Velmi stará okna se totiž kroutí a pak jimi protahuje. V nejhorším případě do nich začne zatékat. Novější okna, která byla vyměněna před deseti či dvaceti lety, mnohdy vypadají funkčně, ale často nemají dostatečnou těsnost a interiér jimi zbytečně ztrácí teplo. Navíc dříve běžně stačilo dvojsklo, dnes je standardem izolační trojsklo s teplým meziskelním rámečkem.

Nová okna lze instalovat i v zimním období, když se dodrží několik pravidel. „V první řadě nesmí být povrch ostění vlhký nebo rovnou úplně mokrý. Pokud tedy sněží nebo je otvor ve spodní části pokryt ledem, je nutné s výměnou počkat až na jaro, případně povrch včas ochránit např. igelitovou fólií,“ říká Pavel Kašpar, manažer technického vývoje Vekra.

U nových oken je důležité pohlídat si, aby spára mezi oknem a ostěním byla dostatečně utěsněná a nemohl tudy do interiéru pronikat studený venkovní vzduch. Tento prostor se běžně vyplňuje montážní pěnou.

Mírný mráz do minus pěti nevadí

„Pro zimní montáž používáme speciální variantu, se kterou je sice možné pracovat až do venkovní teploty –10 °C, ovšem pro samotné utěsnění spáry platí limit –5 °C. To je hraniční teplota, do které lze na povrch aplikovat penetrační nástřik a po nanesení pěny přilepit z obou stran izolační fólie, které ochrání montážní pěnu a spáru dokonale utěsní,“ vysvětluje Pavel Kašpar.

Jakmile udeří tuhé mrazy a venkovní teplota klesne pod tuto mez, už odborníci nedokážou zaručit, že fólie na povrch ostění správně a trvale přilnou a nebudou se odlepovat. Pak by totiž mohlo dojít ke zbytečné degradaci montážní pěny, která by tak přišla o svoje izolační vlastnosti.

Nižší náklady na energie? Prvním krokem jsou kvalitní okna

Tipy a trendy

Druhý krok: Dveře

Slabým místem tzv. obálky domu bývají také dveře. Pokud už nesplňují požadavky na tepelnou izolaci, musíte je také vyměnit.

Třetí krok: Venkovní rolety

Udržet teplo v domě a tím uspořit za energie pomůže také okenní stínění. Jeho primárním úkolem je sice chránit interiér před slunečními paprsky, ovšem u exteriérového stínění můžeme počítat navíc také se schopností izolovat vnější vzduch.

Nejefektivnější jsou z tohoto pohledu venkovní rolety, které mají lamely vyplněné pěnou a dokážou výrazně posílit izolaci okna.

Moderní stínicí prvky se o sebe umí postarat samy

Tipy a trendy

S montáží venkovního stínění nemusíte čekat na jaro. Opět je ale důležitá venkovní teplota.

„Jednoduše se dá říct, že pokud je teplota nad nulou, vše je v pořádku. Jakmile klesne pod nulu, je už třeba myslet na technologii montáže a použití vhodných materiálů. Když jsou ale teploty pod –5 °C, je lepší instalaci nechat na teplejší dny,“ doporučuje David Šejvl, manažer divize stínění značky Vekra.

Kdy použít samonosný box?

Pozor si dejte zejména tehdy, pokud chcete dodatečně instalovat venkovní stínění u zateplených domů. Nikdy nedovolte porušení zatepleného pláště budovy, jelikož tím ztratíte záruku na zateplenou fasádu.

Správným řešením je v takovém případě instalace formou samonosného boxu, který se upevňuje přímo na okenní rám.

Čtvrtý krok: Výměna topného systému

Součástí kompletních rekonstrukcí rodinných domů bývá také výměna starého topného systému za modernější a úspornější variantu. Stále oblíbenější jsou tepelná čerpadla. I ta je možná instalovat v zimě, ovšem konkrétní postup je závislý na tom, zda je opravovaný objekt vytápěný.

Anketa

Chystáte se na rekonstrukci domu, bytu?
Ano, máme to v plánu ještě do konce zimy.
14,7 %
Ano, ale ne v zimě. Až v létě.
46,3 %
Ne, už jsme rekonstruovali.
39 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 95 čtenářů.

„Výměnu starého vytápění za tepelné čerpadlo lze provést v podstatě kdykoliv během roku. Pokud se bude nové zařízení instalovat do staršího domu, který jeho majitel vytápí, mrazivé zimní počasí nás při instalaci nelimituje,“ říká Jakub Tykal, obchodní ředitel společnosti Acond.

„V případě neobývaného objektu, který je tzv. vymrzlý, je nutné počítat s tím, že čerpadlo bude objekt natápět déle než při běžném provozu, nebo si pomůže elektrokotlem.“

Jakmile vnitřní teplota klesne přibližně pod 15 °C, může být první spuštění čerpadla náročnější. V některých případech je nutné zařízení uvádět do chodu postupně, aby se do čerpadla nevracela příliš studená voda. To lze ale vyřešit přidáním akumulační nádoby.

Co pomůže vytápět? Tepelné čerpadlo, klimatizace, koupelnový žebřík

Tipy a trendy

Proměna dodala klasickému městskému bytu dramatické barevné akcenty

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám