Hlavní obsah

Sádrokarton překvapí designem i funkcemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle typu odolává sádrokarton vlhkosti, požáru, postará se o tepelnou i zvukovou izolaci. Práce s ním je rychlá a jednoduchá. Uplatníme ho při rekonstrukci a stavbě domu, renovaci podkroví i změně dispozic v interiéru.

Foto: Hornbach

Většina typů sádrokartonu se montuje na ocelové tenkostěnné konstrukční profily

Článek

Při stavbě ze sádrokartonu (SDK) nezapomínáme na izolaci, která vyplňuje nosnou konstrukci. Podstatné je volit nejen její konkrétní typ, materiálovou skladbu a fyzikální vlastnosti, ale i tloušťku. To vše podle toho, jak potřebujeme izolovat teplo a zvuk.

Od izolace stropních podhledů a obvodových stěn včetně šikmých střech očekáváme minimalizaci úniku tepla, od izolace sádrokartonové podlahy pak dostatečný kročejový útlum, od izolace příček zase ochranu před hlukem ze sousedních místností.

„Výsledky měření v profesionální zkušebně prokázaly, že lehké stěny mají lepší akustické vlastnosti než běžně používané akustické zdi z těžkých tvárnic, a to i po zohlednění oslabení s prostupy pro běžnou elektroinstalaci. Navíc SDK stěny jsou užší a šetří místo,“ říká Marcela Kubů z Asociace výrobců minerálních izolací.

Foto: Hornbach

Sádrokartonové děrované desky pro akusticky pohltivé konstrukce s Cleaneo efektem čistí vzduch. Tuto vlastnost propůjčuje deskám příměs zeolitu, který má schopnost rozkládat škodlivé látky v ovzduší interiéru jako např. cigaretový kouř, formaldehyd nebo zápach z kuchyně.

Tichá dlažba umí zkrotit hluk

Tipy a trendy

Suchá výstavba

Sádrokartonové příčky jsou „základním kamenem“ suché výstavby. Oproti masivním stěnám slibují odlehčení nosné konstrukce, což přináší úspory při jejím dimenzování.

„Většina typů sádrokartonu však neslouží jako nosné stěny, proto se montují hlavně na ocelové tenkostěnné konstrukční profily. Někteří výrobci ale mají speciální nosné verze,“ vysvětluje Richard Klička, odborník na stavebniny z Hornbachu. Tento flexibilní materiál využijeme při stavbě předsazených zdí, výklenků, podhledů, dělení pokojů nebo při rekonstrukci půdy.

„Výhodou lehkých sádrokartonových příček je jejich designová variabilita. Stropy a stěny získávají moderní designová řešení bez limitů a detaily působí čistě. Příkladem jsou obloukové konstrukce, kopule, světelné rampy, garnýže, police či pulty,“ popisuje Martin Lukeš, projektový manažer firmy Siniat & Promat SK.

Skvělé vlastnosti

  • Výhodou lehkých sádrokartonových příček je jejich designová variabilita.
  • Multifunkční desky v sobě nesou díky svému složení všechny nejlepší vlastnosti jednotlivých typů desek, vynikají rovněž vysokou odolností vůči mechanickému namáhání.

Vlastnosti barev

Primární varianty sádrokartonových desek (SDK) jsou pro lepší orientaci rozlišeny barvou.

  • Bílý sádrokarton se používá při oplášťování příček a stropů. Nehodí se do míst, kde by mohl přijít do styku s vodou a vysokou vlhkostí. Je ze všech typů nejlevnější.
  • Zelený, proti vlhkosti impregnovaný dílec je určen pro použití do prostředí s vyšší vlhkostí, jako jsou koupelna, sprchy, kuchyně apod. Je těžší, má vyšší nosnost a je dražší než bílý sádrokarton.
  • Červená/růžová deska s vysokou protipožární úpravou se hodí do budov a nik vyžadujících protipožární ochranu. Má zvýšenou pevnost jádra, zvládne i vysoké teploty. Dobře slouží také jako protihluková izolace.
  • Modré značení má SDK se schopností akusticky izolovat zvuk jak zvenku (stěny mezi byty v paneláku či bytovce), tak i zevnitř mezi pokoji.
Foto: Rigips

Lícový karton protipožární RF (DF) sádrokartonové desky je růžový. Pro lehčí identifikaci je potisk hrany desek proveden červeně.

Trvale udržitelný dům zaujal odborníky. Je postavený ze dřeva a sádrokartonu a nabízí pohodlné bydlení

Tipy a trendy

Multifunkční SDK

Výrobci sádrokartonových desek mají své specifické řady, kde nehraje roli barva, ale složení. Vhod tak mohou přijít multifunkční desky, které v sobě nesou všechny nejlepší vlastnosti výše zmiňovaných. Z takových desek už bez obav stavíme zdi.

Důležitou vlastností, kterou se odlišují od běžného sádrokartonu, je jejich vysoká odolnost vůči mechanickému namáhání. „Například desky RigiStabil jsou ideální pro nosné i nenosné konstrukce, zejména v dřevostavbách. Byly navrženy tak, aby odolávaly různým typům zatížení a mechanickému namáhání. Vyšší pevnost a větší tvrdost povrchu jsou dosaženy díky vyztužení sádrového jádra skelnými vlákny,“ uvádí Tomáš Korecký ze společnosti Rigips, Saint-Gobain.

Konstrukční desky jsou opatřeny impregnací, osvědčují se v prostorách s vyšší vlhkostí a zároveň jsou podle normy protipožární. Další produkty vyhoví i úzkoprofilovým požadavkům - k dostání je třeba verze s technologií Activ’Air odstraňující z interiéru škodlivý formaldehyd, což přispívá k lepšímu prostředí v pokojích.

Je dobré vědět

  • Základní SDK jsou panely z lisované sádrové hmoty, která je sendvičovým způsobem vložena mezi dva tvrdé papíry.
  • SDK jsou součástí systému, do něhož zahrnujeme prvky, jako jsou mj. profily, na které se desky montují, připevňovací šrouby, tmely, impregnace, penetrace, izolace.
  • Lehké sádrokartonové konstrukce s izolací umožňují vést kabely a instalační potrubí v dutinách stěn a podhledů.

Anketa

Troufli byste si na práci se sádrokartonem sami?
Ano,bez problému.
70,3 %
Myslím, že ano. Nevypadá to složitě.
11,2 %
Jen kdyby nebylo zbytí. Ale raději ne.
8,4 %
Ne, na tohle já nejsem.
10,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 562 čtenářů.

Mladý pár zrekonstruoval dům na skále. Vložil do něj elegantní lávku

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Izolační a zateplovací práce, Zateplování fasád

Reklama

Související články

Sádrokarton boří nepravdy a mýty

Sádrokarton je moderní materiál, který má překvapivě mnoho dobrých vlastností, variant a možností využití. Když se podíváme do moderních interiérů, můžeme si...

Výběr článků

Načítám