Hlavní obsah

Sněhobílá stavba elegantně zaoblených tvarů má fasádu z materiálu, který byste rozhodně nečekali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově postavená budova klubu, jenž obyvatelům luxusní rezidenční čtvrti města Nonthaburi severně od Bangkoku slouží především jako posilovna a plovárna, se pyšní sněhobílou fasádou stáčející se v ladných liniích. Aby ne, její tvar je totiž inspirován horou Mont Blanc. Při pohledu na zaoblení ve velmi ostrých úhlech se člověku nechce ani věřit, že fasádu po celém povrchu pokrývá sádrokarton.

Foto: Archiv soutěže

Tvar stavby byl inspirován horou Mont Blanc.

Článek

Budova klubu s půdorysem o ploše 2000 m2 vyrostla uprostřed nově vytvořené luxusní čtvrti a má být jedním z mnoha zařízení, která jsou k dispozici těm nejnáročnějším klientům. Dokonalý a elegantní vzhled takové stavby byl tudíž samozřejmostí. Místní developerská společnost SC Asset si proto při jejím návrhu dala vskutku záležet. Cukrově bílé fasády otevřené prosklenými otvory neobvyklých tvarů, venkovní bazén, jehož vodní plocha pomáhá ochlazovat okolí domu v horkých dnech, kvalitní materiály, kvalitní řemeslné zpracování, tím vším se může dům pochlubit.

Technicky založeného diváka pak na první pohled zaujmou hladce vykroužená zaoblení povrchu stavby. Jsou totiž všude pokryta sádrokartonovými deskami, které tak tvoří fasádu domu.

Aby autoři projektu mohli zajistit její dostatečnou odolnost a trvanlivost, zvolili speciální impregnované SDK desky, jejichž jádro je vyztuženo skelnými vlákny a jejichž povrch tvoří skelná výztužná rohož. Takový sádrokarton velmi dobře odolává nejenom vlhkosti a mokru, ale také požáru.

Jak ale developeři přiznávají, bylo to v jejich zemi poprvé, kdy je sádrokarton použit na celou fasádu stavby, a také je to v jejich praxi poprvé, kdy jím pokrývali takto tvarově náročný povrch. Poloměr zakřivení činil v některých případech jen metr. Bylo zřejmé, že při aplikaci desek museli přijít s takovým postupem, který zajistí, že nebudou praskat a že je bude možné snadno a především neviditelně sesazovat k sobě.

Není divu, že stavba a řemeslné provedení těchto prvků nadchly i odbornou porotu a budova tak získala první cenu v kategorii Inovací oborové sádrokartonářské soutěže Saint-Gobain Gypsum International Trophy.

Trvale udržitelný dům zaujal odborníky. Je postavený ze dřeva a sádrokartonu a nabízí pohodlné bydlení

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám