Hlavní obsah

Dělicí příčky prostor logicky rozčlení, skleněné dodají i světelný komfort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vizuální dělení interiéru má ryze praktický význam: vytváří soukromí, člení byt na jednotlivé logické zóny, někdy poskytuje více úložného prostoru. Obvyklým stavebním materiálem je pórobeton (koupelnové jádro), sádrokarton, ale i sklo.

Foto: Vekra

Otevřený prostor se přepažil sádrokartonovou příčkou a rozdělil na dvě samostatné části, jež oddělují interiérové posuvné dveře.

Článek

Výstavbu nových příček ve velkém vyžaduje přestavba koupelnového jádra. Ovšem nejde jen o ně, v rámci rekonstrukce dojde i na výměnu elektroinstalace, dveří, koupelnového nábytku, sanity.

Koupelnové jádro se ruší

Bytové jádro a nové příčky mají jasný úkol: nabídnout více prostoru a efektivně ušetřit místo. Nejvíce hluchého prostoru je kolem dveří, které zaberou mnoho místa pro svůj chod.

Co je dobrým řešením? Vyměnit klasická dveřní křídla za zasouvací příčku do stavebního pouzdra. Je to prvek zabudovaný do stěny, který do ní zajíždí. Zkrátka skvělé řešení pro stísněné prostory panelového bytu.

Stavební pouzdro je vhodné pro zděné i sádrokartonové příčky. Když jde do zděné příčky, součástí je armovací síť, tedy vnější mřížka pro nanesení omítky. Stavební pouzdro se vloží do připraveného stavebního otvoru (příčky), do správné výšky jednoho metru podle váhorysu. Poté se ukotví do podlahy.

Z důvodu chybějící čisté podlahy je nutné stavební pouzdro podezdít nebo podložit do potřebné výšky. Pevně zafixované pouzdro se zaplní montážní pěnou a je připraveno k omítnutí.

Do sádrokartonové příčky se stavební pouzdro vkládá tzv. suchou cestou. Plechový profil pouzdra je bez armovací sítě.

Nejdříve je třeba usadit SDK profily a v místě usazení stavebního pouzdra ponechat otvor v odpovídající šíři. Do vzniklého otvoru se usadí stavební pouzdro, které má z obou stran přesně určená a předchystaná místa pro ukotvení k SDK profilu.

Elektroinstalace podle normy

Elektroinstalační rozvody v příčkách se musejí plánovat v závislosti na budoucím koupelnovém vybavení a jeho rozmístění. Elektroinstalace v koupelně musí splňovat platnou normu. Pozor si musíte dát zejména na dostatečnou vzdálenost umístění přístrojů elektroinstalace od rozvodů vody.

Sklo odděluje, ale pustí světlo

Celoskleněné příčky pustí světlo mezi dvěma místnostmi, jež chceme oddělit, ale zároveň mezi nimi zanechat vizuální propojení.

Dovolte barvám v koupelně, aby vás potěšily

Tipy a trendy

Lze si přitom vybrat variantu fixní příčky bez průchodu, nebo skleněné stěny s otočnými, posuvnými nebo kyvnými dveřmi, a to v jednokřídlém či dvoukřídlém provedení. Ve skleněných sestavách mohou být zakomponovány i fixní prvky: horní nebo boční světlíky.

Celoskleněné příčky jsou velkorozměrné, proto je důležité rovněž promyslet, jakou cestu musí překonat, než skončí v interiéru. Pokud se při transportování nevejdou do dveří či neprojdou zatáčkou úzké chodby, jde o neřešitelný problém a musíte hledat jinou alternativu.

Anketa

Chystáte se v dohledné budoucnosti na rekonstrukci koupelnového jádra?
Ano, přesně to nás čeká.
20,5 %
V dohledné budoucnosti ne, ale v delším horizontu se tomu nevyhneme.
14,2 %
Ne, už ji máme za sebou.
39,4 %
Ne, to se nás vůbec netýká.
25,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 127 čtenářů.

Sklo je úžasný materiál, jenž má mnoho vizuálních podob: od čirého provedení po matné až po prvky s vypískovaným vzorem či dekorem na přání. Úžasné je, že skleněné příčky lze do interiéru instalovat i dodatečně.

Jako zajímavá dělicí příčka fungují i celoskleněné dveře. Je ale důležité vědět, že sklo je těžký materiál, a strop musí být opravdu pevný. Jestliže je ze sádrokartonu, musí být vždy vyztužen traverzou!

Koupelnový nábytek a sádrokartonové příčky

Instalace závěsného nábytku do sádrokartonové příčky je specifická. V místě budoucího ukotvení nábytku je nutné tuto část náležitě vyztužit. A to např. kovovou traverzou nebo dřevěným rámem. Kotvení nábytku do stěny je ovšem v některých případech nutné i u vysokých samostojných skříní.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Podzim? Nejlepší příležitost vytvořit si doma svou vlastní wellness oázu

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám