Hlavní obsah

Čtveřice bosenských sester buduje hobití vesničku jako připomínku svého dětství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice sester v Bosně a Hercegovině se pustila do projektu, jenž je v daném regionu doslova ojedinělý. V kopcích centrální části země se ženy totiž rozhodly postavit hobití vesnici. Ve vesnici Rakova Noga už vybudovaly dva typické hobití domky a na dalších třech pracují. Příbytky, které pronajímají, vytvořily na základě svých vzpomínek na dětství, a také doufají, že přitáhnou pozornost milovníků knih a filmů s tématikou Pána prstenů.

Hobití vesnice vzniká nedaleko bosenského města Kreševo. Jejími autorkami jsou čtyři sestryVideo: Reuters

 
Článek

Zajímavý úkaz mohou sledovat návštěvníci Bosny ve vesnici Rakova Noga, jež stojí nedaleko města Kreševo, asi 40 km od Sarajeva. Vzniká zde totiž druhá, podstatně menší vesnička, jejíž název zní v překladu Kreševský Hobitín. A jak už z názvu znalci díla anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena i milovníci filmových sérií Pán prstenů a Hobit správně tuší, jde o shluk domečků zanořených do země jako nory. Nejsou to ale nějaké tmavé, vlhké nory. Jsou to hobití nory, a to znamená pohodlí, dalo by se volně parafrázovat z knihy Hobit zmiňovaného spisovatele a filologa.

Za zrodem vesničky, která čítá zatím dva hotové domky a tři rozestavěné, stojí čtveřice sester: Marija, Milijana, Vedrana a Valentina Milicevicovy. „Často jsme na tomto kopci pořádali rodinná setkání a diskutovali o tom, jak by bylo nejlepší využít tohle místo s výhledem k turistickému účelu,“ říká v rozhovoru s reportéry agentury Reuters Milijana, nejstarší ze sester Milicevicových, a ukazuje na úžasnou okolní krajinu s údolím, na jehož dně se třpytí hladina jezera.

S nápadem na vybudování hobití vesničky přišla loni Marija. Sestry se poté shodly na tom, že každý z domečků bude mít svůj vlastní styl a každá ze sester si jej vyzdobí podle svého. Každý z domků je zároveň připomínkou něčeho významného v okolí.

První dokončený dům se blíží hobitím domkům, které znají čtenáři a filmoví diváci, nejvíce. Má typické kruhové zelené dveře s nádherným černým kováním, obdobně vyhlížející zelené kruhové okno a uvnitř se skrývá jeden propojený prostor fungující jako ložnice, kuchyňka, jídelna a obývací pokoj. Zdi jsou z kamene, v interiéru je ovšem spousta dřevěných prvků. Celý domek je ukrytý pod příkrovem země, ze které trčí pouze černý komín hravých tvarů. Jeho jméno zní Lípa, podle vesnice, kde Milijana strávila velkou část dětství. „Lípa je moje nostalgie, vzpomínka na zdravé dětství, kde zahradničení bylo společenskou hrou, domácí zvířata našimi kamarády a plechový sud Jaderským mořem,“ říká.

Druhý z domků je zařízený v o poznání jiném stylu. Zdi jsou obložené kulatými dřevěnými pláty a strop na některých místech zdobí krápníky, čímž má připomínat jeskyni. Jeho jméno zní Ober. To je historický důl, v němž horníci z nedalekého Kreševa těžili rumělku. Proto jsou jeho kruhové dveře i okno natřené sytě červenou barvou.

Také další tři domky, které jsou už rozestavěné, mají svými názvy a stylem zařízení odkazovat k dalším místním zajímavostem. Nejvýraznějším se brzy stane jistě domek jménem Bedem, neboť jej budou zdobit věžičky umístěné v rozích. Ten je pojmenován po kreševské pevnosti, v níž pobývala poslední bosenská královna Katarina.

První dva domky začaly sestry už pronajímat (cena za noc je cca 2000 korun) a jak se zdá, jejich nápad má úspěch. Bosenská verze Hobitína je pro mnoho evropských cestovatelů a milovníků známých příběhů ze světa Pána prstenů přece jenom blíže, než originální hobití vesnička, která zůstala jako turistická atrakce po natáčení filmového Pána prstenů na Novém Zélandu.

Anketa

Lákalo by vás nocování v takových domcích?
Ano, a moc!
69,9 %
Asi by to šlo...
16,8 %
Spíš asi ne.
6,2 %
Ne, vůbec.
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 226 čtenářů.

Minidomek se drží na větší budově jako parazit. Z dálky připomíná stan

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Evropy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám