Hlavní obsah

Rekuperace v bytě v paneláku? Jde to a my víme jak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli se téma rekuperace, tedy řízeného větrání interiéru, zmiňuje obvykle v souvislosti s rodinnými domy, ve skutečnosti je možné tuto technologii mít i v bytech, a to i v paneláku. Možností, jak si užívat neustálého přísunu čerstvého vzduchu bez ochlazování interiéru, je hned několik.

Foto: Envato elements

Rekuperaci lze instalovat i v bytových domech do jednotlivých jednotek. Vždy je ovšem třeba přizvat na pomoc odborníka.

Článek

Nejenom že lze rekuperaci mít třeba i v bytě panelového domu, ale dokonce je pro takové případy hned několik možných řešení. „V panelových domech však bývá často omezený prostor pro rozvod vzduchovodů, proto je potřeba návrh systému třeba svěřit odborníkovi,“ upozorňuje hned na začátku Jakub Archalous ze společnosti V-systém elektro, Saint-Gobain.

Nejúčinnějším řešením rekuperace v bytových domech je centrální systém, který zajistí větrání celého bytového domu, to si pak pořizuje například celé bytové družstvo. Tu lze umístit například na střechu objektu nebo do technického zázemí. „Jednotlivé byty jsou pak na centrální jednotku napojené přes bytové boxy, s jejichž pomocí lze regulovat intenzitu větrání pro každý byt samostatně,“ vysvětluje Roman Šubrt ze společnosti Zehnder.

Pusťte domů čerstvý vzduch, vsaďte na rekuperaci

Tipy a trendy

Centrální jednotky pro celé byty

Ne všude se ale majitelé bytových jednotek shodnou na společné rekuperaci. V takovém případě si kompaktní centrální jednotky mohou pořídit majitelé jednotlivých bytů. V rámci jednotlivých bytů se pak rozvede potrubí do jednotlivých místností. Přívod a odvod vzduchu může mít každý byt řešený zvlášť, nebo mohou být centrální jednotky napojené na společný páteřový systém.

Při výběru konkrétního systému větrání je důležité zvážit prostorové možnosti bytu a určit potřebný výkon větrací jednotky – ten by měl kromě počtu krychlových metrů bytu zohledňovat i počet osob v něm běžně se pohybujících a režim chodu domácnosti.

V případě nedostatku místa v bytě pro umístění standardní větrací jednotky lze instalovat speciální centrální jednotky menších rozměrů nebo decentrální větrací systémy.

„Pro byty o velikosti do 120 mje ideálním řešením kompaktní centrální jednotka, kterou je možné instalovat například v prostorách kuchyňské linky nebo koupelnové niky. Velmi dobrou možností je rovněž plochá větrací jednotka (její tloušťka může být i jen 327 mm), kterou lze umístit i do stropního sádrokartonového podhledu,“ vyjmenovává Roman Šubrt.

Výhodou skrytí rekuperační jednotky do podhledu je, že neubírá nic z podlahové plochy a ani nijak nenarušuje vzhled interiéru. Jinou možností je umístění nad vestavné WC.

Vyústky centrální rekuperační jednotky se umisťují do pokojů (kam vzduch přivádíme) i do koupelen, kuchyní a toalet (kde vzduch odvádíme).

Čím argumentovat na schůzi SVJ ve prospěch změn vedoucích k úsporám za energie

Tipy a trendy

Jednotky pro jednotlivé místnosti

Alternativou k centrálním větracím systémům jsou pak již zmíněné decentrální jednotky. Ty se využívají v případech, kdy nelze do bytu instalovat centrální systém řízeného větrání. Důvody k tomu mohou být různé, nejčastěji nedostatek místa nebo nemožnost provádět větší stavební úpravy.

Decentrální jednotka je navíc vhodným řešením, pokud je třeba vyřešit větrání pouze v jedné nebo dvou místnostech. „Vzhledem k tomu, že kromě energetických úspor rekuperační jednotka přispívá také k regulaci vlhkosti, je výhodné umístit ji v prostorách, kde se vlhkost hromadí – například v koupelně, na toaletě či v kuchyni,“ radí Jakub Archalous. Instalována podle něj může být nicméně v kterémkoli z pokojů.

Volte raději jednotky se souběžným provozem

„Při výběru decentrálního systému větrání, zvláště v panelových domech, určitě doporučuji volit jednotky se souběžným provozem, při kterém je striktně oddělené proudění přiváděného čerstvého a odváděného vydýchaného vzduchu,“ radí Roman Šubrt.

Instalace rekuperačních jednotek s kyvadlovým, respektive push&pull systémem funkce není zejména v bytech s okny orientovanými jen na jednu stranu příliš vhodná. Jejich nevýhody se obzvláště projeví v bytech ve vyšších patrech a při nestabilních povětrnostních podmínkách.

„Tam totiž výrazně klesá výkonnost rekuperace jako takové. Proto je tím spíše u kyvadlových rekuperací vždy nutné párové zapojení dvou jednotek na protilehlých stranách systému, kdy jedna nasává vzduch a přivádí jej přes výměník do místnosti a druhá přes týž výměník odvádí vydýchaný vzduch z místnosti ven. Jednotky v pravidelných intervalech kyvadlově přepínají svou funkci z fáze nasávání do fáze výfuku,“ upozorňuje Roman Šubrt.

Ani tehdy není ale ještě vyhráno. Pravidelný interval přepínání fází totiž ještě nezajišťuje, že se odpadní vzduch skutečně stačí odvést. V systému push&pull je navíc nutný vývod kondenzátu na fasádu, a pro odvádění vzduchu z kuchyně nebo koupelny je pak dokonce nutná instalace dalšího nezávislého odtahového ventilátoru vně systému.

I proto odborníci doporučují spíše volit decentrální jednotky se souběžným provozem, jejichž vývody lze pak u některých modelů navíc instalovat i do ostění okna.

Na kolik to vyjde - orientační příklady instalací

Byt s větrací jednotkou v kuchyňské lince

Typ objektu: byt 3+1, 80 m2, rekonstrukce

Umístění větrací jednotky: v kuchyňské skříňce (š: 60 cm, h: 30 cm)

Rozvody vzduchu: kulaté větrací trubky

Instalace rozvodů: nad kuchyňskou linkou a v chodbě ve stropním podhledu

Cena větrací jednotky s rozvody a příslušenstvím: 126 617 Kč

Byt se 3 decentrálními větracími jednotkami

Typ objektu: byt 3kk, 80 m2, rekonstrukce

Umístění jednotek: na obvodovou zeď v kuchyni, koupelně a ložnici

Rozvody vzduchu: bez rozvodů vzduchu (pouze propojení jedné jednotky s vedlejší místností plochou trubkou

Cena větracích jednotek s rozvody a příslušenstvím: 142 549 Kč

Zdroj: Zehnder

Při nedostatečném větrání bytu se přes noc ve vzduchu nahromadí kritické množství škodlivých látek

Tipy a trendy

Co si zjistit předem

Jak vyplývá ze zkušeností odborníků, ač je v domě či bytě dostatek místa na instalaci rekuperačního systému, není dobré se do jeho instalace pustit bez většího rozmýšlení, po hlavě.

Už předem je třeba si ověřit, zda je v domě dostatečná technická struktura pro instalaci rekuperační jednotky. „Zároveň bychom si měli ověřit, zda místní legislativa či pravidla společenství vlastníků jednotek nevyžadují pro toto opatření stavební povolení nebo souhlas majitele domu,“ dodává Jakub Archalous.

Anketa

Chtěli byste rekuperaci ve svém bytě?
Ano, moc!
44,2 %
Nebylo by to asi špatné...
17,5 %
Tak o tom mě nikdy ani nenapadlo přemýšlet. Nevím...
5,8 %
Moc ne.
1,2 %
Ne! Vždycky si můžeme otevřít okno, ne?
31,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 520 čtenářů.

Aby z domu neuteklo teplo

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Rekuperace
Řízené větrání

Výběr článků

Načítám