Hlavní obsah

Rekonstrukce domu v horách měla přesně opačný účel, než bývá zvykem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rakouské vesničce s roztomile krátkým názvem Au stál dům s pěti prázdninovými apartmány. Jeho majitelé se rozhodli pro jeho rekonstrukci a poměrně důležitou úpravu. Zatímco spousta horských chat bývá renovována a upravována tak, aby v ní vznikly pronajímatelné apartmány, tento dům majitelé chtěli proměnit na běžný obytný, se dvěma bytovými jednotkami.

Foto: Adolf Bereuter

Vesnice je svírána mezi dvěma horskými masivy.

Článek

Na okraji vesnice Au, na samém úpatí hory Kanisfluh, stojí dům s tradiční sedlovou střechou obkládaný dřevěnými latěmi. Hřeben střechy a s ním celý dům má orientaci severozápad-jihovýchod.

Původně to býval dům s pěti apartmány určenými pro rekreaci hostů. Nyní, pod vedením architektů z místního ateliéru Firm, byl jeho vnitřek „vykuchán“, takže zbyly jen obvodové zdi a vnitřní dispozice je zcela nová. Projekt dostal název Haus Sutter. Majitelé si přáli vytvořit domov se dvěma samostatnými obytnými jednotkami. Ta hlavní zabírá většinu domu, druhá má podobu malého bytu nad garáží.

Přístavba nevypadá stejně jako původní dům, přesto jako by tam stála odjakživa

Tipy a trendy

Velkou zajímavostí nové podoby objektu s užitnou plochou 250 m2 je zanoření části terasy do jeho nitra. Interiér s terasou je propojen celoprosklenou stěnou, která lemuje i vnořený prostor. Důvodem takového řešení, jak vysvětlují architekti, jsou místní povětrnostní podmínky. Vesnice je sevřena mezi dvěma horskými masivy, čímž vzniká údolí, jímž se často prohání severní vítr. Vnořená část terasy je tak příjemným chráněným prostorem, kam se vítr tak snadno nedostane.

Tento neobvyklý prvek pak přirozeně napomohl zorganizovat i vnitřní uspořádání v hlavní obytné místnosti domu, kde je umístěna zóna kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, přičemž centrálním prvkem je krb zachovaný z původní podoby stavby.

Rekonstrukce zahrnovala i opatření vedoucí ke snížení úniků tepla z budovy. Proto architekti nechali vyměnit všechna okna a fasáda byla dodatečně zateplena. Vrstvu izolace uzavírá svrchní plášť fasády tvořený smrkovými vertikálně orientovanými latěmi. Pod nimi se také skrývají okna všech místností kromě hlavní, obytné. Střecha je nově rovněž zaizolovaná a pokrývá ji lehká hliníková krytina.

Na dřevo použité v exteriéru na fasádě navazují dřevěné prvky využité také uvnitř domu. Podlahy jsou z jasanového dřeva, nově postavené zdi jsou z panelů z jedlového dřeva. Ze stejného materiálu - ovšem v olejovaném provedení - je pak vyroben veškerý vestavěný nábytek. Původní zdi se dočkaly nových omítek.

Jak podotýkají závěrem architekti, výsledkem je hlavní místnost domu zaplavovaná denním světlem, což je umožněno díky zcela novému vzrušujícímu propojení jednotlivých prostorů.

Anketa

Líbí se vám nápad s částí terasy vnořené do interiéru?
Ano, je to praktické a přitom elegantní řešení.
75,5 %
Já nevím, musel/a bych tam asi být...
7,2 %
Ne, nelíbí.
17,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1296 čtenářů.

Zenová chatka nabízí vše k příjemnému posezení u ohně nebo rozjímání uprostřed přírody

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Rekonstrukce a přestavby, Projektové práce

Reklama

Související témata:
Obec Au (Vorarlbersko)

Související články

Výběr článků

Načítám