Hlavní obsah

Zenová chatka nabízí vše k příjemnému posezení u ohně nebo rozjímání uprostřed přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U města Hainburg na Dunaji v Dolním Rakousku vyrostl sice nevelký, ale zato velmi zajímavý dřevěný domek. Je vyzdvižen nad okolní terén, nad nímž stojí jako na čapích nohách. Jeho prosklené stěny dávají tušit, že posezení v jeho interiéru musí být velmi příjemné. Zejména navečer, když se v krbu rozhoří oheň a za okny se začnou prodlužovat stíny okolních vzrostlých stromů. Tajuplná atmosféra přímo vyzývá k tichým hovorům a klidnému rozjímání.

Foto: Jakub Hrab

Vyvýšená poloha umožňuje v budoucnu pod domek schovat a dostavět WC a saunu

Článek

„Objekt vznikl na základě požadavku o unikátní zážitek v přírodě, kde je možné relaxovat, přespat, debatovat u ohně, zkrátka pro smysluplné činnosti, které ale potřebují specifickou atmosféru,“ popisuje český architekt Jan Tyrpekl, jenž domek pro klienta v Rakousku navrhl.

Domek stojí na odlehlé části pozemku farmy, jejíž je součástí. Na farmě chovají zvířata, ostatně výběh pro ovce je v bezprostřední blízkosti domku, ale pořádají se zde i různé společenské akce.

Nový lesní ateliér vznikl i z nevyužitých a recyklovaných materiálů

Tipy a trendy

Nevelká stavba nazvaná Zen House je umístěna na rozhraní mladého sadu a vzrostlých, starších stromů. „Jde o archetypální tvar domu, který je ale umístěn spolu s terasou na pilířích a nechává projít krajinu volně pod ním i skrz něj. Koncept je tak založen na totálním propojení s okolní krajinou, to se děje díky prosklení všech stěn,“ uvádí dále architekt, jenž příbytek poeticky přirovnává k ptačímu hnízdu.

Pobytová část domku je totiž stejně tak umístěna vysoko nad terén – zhruba 4 metry. Obyvatelé příbytku si tak mohou užívat pocitu bezpečí a intimity. V interiéru jsou hlavními prvky nábytková vestavba baru s postelí a krbem. Mezi nimi je přechodová zóna se dvěma protilehlými HS portály, ze kterých se vchází na terasu, resp. se otevírají do sadu.

Technické informace:

Zastavěná plocha objektu: 33,5 m2

Terasa: 19,5 m2

Projekt a realizace: 2MAD a 2MAD Building

Výplně otvorů: Janošík

Zámečnické prvky: DÍLO.work

Střešní krytina: Vladimír Hlobil

Krb: Mikuláš Hořánek

Nábytek: Ajnfach

„Spodní část konstrukce a terasa jsou z lepených modřínových hranolů. Objekt samotný je konstruován z dřevěného skeletu ze smrkových lepených hranolů. Tento skelet je umístěn na masivních dřevěných panelech CLT. Ty jsou použity také na nosném plášti střešní konstrukce,“ uzavírá architekt.

Jak připomíná, návrh je pojat tak, aby v budoucnu bylo možné mezi pilíře vestavět saunu, sprchu a toaletu.

Svůj dům navrhl architekt tak, aby se líbil i jeho dvěma kočkám

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Rekreační ubytování, Rekreační chaty a chalupy

Reklama

Související témata:
Hainburg an der Donau

Související články

Výběr článků

Načítám