Hlavní obsah

Radnice v Lázních Bělohrad nezapře zdařilou inspiraci kubismem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová radnice v Lázních Bělohrad byla sice nákladnou stavbou, ale její architektura je bezesporu půvabná. Má vyjadřovat otevřenost v přístupu samosprávy k občanům i městu. Cihelná fasáda je mírně prolamovaná a její výraz se mění s pohybem slunce. Nezapře inspiraci kubismem.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Ondřej Štětka

Stavba se nachází v Lázních Bělohrad v Královéhradeckém kraji.

Článek

Inspirováni původním stavem navrhli architekti z re:architekti studia novou budovu v čele podlouhlého náměstí K. V. Raise. Radnice má tři podlaží.

Přízemí je na pohled velmi otevřené a obsahuje víceúčelový sál, zasedací místnost a podatelnu s infocentrem. V dalších dvou patrech jsou umístěné kancelářské prostory radnice a vedení města. Všechna podlaží jsou propojena atriem prosvětleným lucernou.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Ondřej Bouška

Víceúčelový sál je dobře prosvětlený.

Zvolené schéma je přehledné, neodděluje jednotlivá pracoviště od sebe a podporuje dojem společné práce. Zároveň nabízí patřičné prostory pro občany, kteří čekají a připravují se na jednání v prostoru atria.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Ondřej Bouška

Atrium působí noblesním dojmem.

Prostory přízemí je možné podle potřeb různých akcí variabilně propojovat, včetně možnosti otevřít sál ven do plácku u potoka, nebo přízemí používat nezávisle na provozu úřadu nad ním. A když zasedá zastupitelstvo ve velkém sále, je vidět z celého náměstí.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Ondřej Bouška

Schodišti dodává na eleganci mosazné zábradlí.

Vnitřním prostorám stavby dominují světlé barvy, které prostor opticky zvětšují a prosvětlují. Interiér tak působí elegantně a noblesně.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Ondřej Bouška

Kanceláře jsou řešené střídmě a jednoduše.

Uvnitř radnice jsou použity trvanlivé materiály příjemné na dotyk, jako mosaz a modřínové dřevo, společně s teracovými podlahami a pohledovým betonem. Materiály, které umějí důstojně stárnout, mají zajistit, že radnice bude městu sloužit po dlouhou dobu.

V České ceně za architekturu zvítězila stavba v Litomyšli. Navštívit ji můžete zdarma

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Městský úřad Lázně Bělohrad

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám