Hlavní obsah

Původně šedé ulice hrají všemi barvami. Obyvatelé jsou spokojení

Domy v ulici Svatého Marka v anglickém Gloucesteru jsou jako duha. Jeden je červený, další bílý, tyrkysový, růžový, zelený, žlutý... Celá ulice jen hraje barvami. Za vším stojí developerka Tash Frootková, jež takto proměnila vzhled domů už ve třech ulicích. Jejím cílem je nabídnout místním co nejpříjemnější a nejzábavnější prostředí k životu.

BEZ KOMENTÁŘE: Umělkyně rozjasnila GloucesterVideo: AP

 
Článek

Paní Tash se přistěhovala do města před dvaceti lety. A velice si je oblíbila. Co ji ovšem brzy začalo mrzet, byl nudný, šedý a nezáživný vzhled ulic s řadovými viktoriánskými domky, které pohled kolemjdoucího ničím neupoutaly.

Před čtyřmi lety se proto rozhodla vzhled Gloucesteru začít pomalu proměňovat. Natřela živými barvami několik domů, a protože se její nápad místním zalíbil, pustila se zhruba před měsícem do zatím největšího díla, které je součástí jejího projektu přiléhavě nazvaného Rainbow House (Duhový dům). Zahrnuje natření 25 domů ve třech ulicích.

Smyslem projektu je vdechnout živé pestré barvy do okolí ulice Svatého Marka, neboť to dosud postrádalo nějaký charakteristický prvek odlišující je od ostatních částí města.

„Chci pro lidi vytvořit prostředí, které bude to nejlepší, jaké lze, aby v něm mohli žít opravdu šťastně,“ vysvětlila stanici BBC autorka projektu.

Šikovný tatínek postavil s dětmi na zahradě hřiště na minigolf

Tipy a trendy

Nyní, po téměř měsíc trvajících pracích, představuje paní Tash výsledek svého úsilí, s nímž jí pomohly i dvě muralistky (výtvarnice zabývající se nástěnnými malbami).

Foto: AP

Tash Frootková a barevné domy

Přidaly se k ní Zoe Powerová a Eloisa Henderson-Figueroaová a vytvořily dvě veliké nástěnné malby propojující řady natřených domů.

„Mluvili jsme se starostou a poslala jsem mu několik návrhů. Původně se mu to moc nelíbilo, říkal, že mu to přijde už trochu moc. Ale nakonec jsme jej přesvědčily a teď je z toho nadšený,“ pochlubila se Eloisa stanici BBC.

Aby přesvědčil manželku k životu na cestách, proměnil vůz tak, jak by to udělal jen málokdo

Tipy a trendy

Snaha o zlepšení vzhledu není ale jen čistě lidumilnou akcí, jak by se na první pohled mohlo zdát. Tash Frootková se živí jako developerka a ve zmíněných ulicích vlastní nemovitosti, kde by ráda ubytovávala turisty. Je tedy jasné, že zpestření a ozvláštnění vzhledu jejich okolí je i v jejím vlastním zájmu.

„Ráda objevuji ve všem potenciál a Gloucester vnímám jako obří bílé plátno,“ svěřila se agentuře SWNS. Její předsevzetí potěšit lidi se ale zjevně setkává s úspěchem.

V jednom z nově natřených domů bydlí paní Rushelle Archerová. „Jsem naprosto nadšená. Kdyby nebylo Tash, nikdy by tu nikdo s ničím nepřišel a nemluvil o tom s ostatními,“ chválí nápad.

Anketa

Líbilo by se vám, kdyby někdo takto natřel i domy ve vaší ulici?
Ano, to by bylo moc pěkné!
54 %
Možná ano...
4,9 %
No, to si moc neumím představit...
4,6 %
Spíš ne.
8,2 %
Jenom to ne!
28,3 %
Celkem hlasovalo 1872 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pár utratil 120 tisíc za návrat do 70. let

Jakkoli neblahé vzpomínky mohou českého čtenáře pojit se 70. léty minulého století, zdravotnici Kyrie Jaggerovou z anglického Bristolu tehdejší západní styl...

Výběr článků

Načítám