Hlavní obsah

Půvaby pobytu na alpské chatě v zimě si můžete užít i doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každý se v zimě dostane na alpskou chatu a má možnost užívat si atmosféru, která je s těmito obydlími spojená. Pokud se ale alpskými chatami necháte inspirovat, můžete si pohodu a komfort užít i v klidu domova.

Foto: Mindthegap (2x), Heating & Plumbing London, Annabel James, Easy Life

Pobyt na horské chatě můžete s vhodnými doplňky skvěle nasimulovat.

Článek

Typické alpské chaty bezesporu okouzlují svou útulností a hřejivostí. Té je dosahováno předně velkou mírou použití dřeva na podlahách, stěnách i stropech. Nesmí chybět odhalené trámoví nebo krb. V běžných podmínkách dovedete takovou atmosféru nasimulovat za použití dřevěných dekorací nebo falešných krbů.

Foto: Mindthegap

Křesla by měla působit trochu vintage stylem.

Rozhodně nezapomínejte na vhodně zvolené osvětlení. To by rozhodně nemělo vydávat ledově bílé světlo, ale spíše světlo zabarvené do žluta. Vhod přijdou svíčky, aromalampy i nástěnné lampy vydávající jen tlumené světlo.

Foto: Mindthegap, At Home In The Country

V interiéru by nemělo chybět intimní a tlumené osvětlení.

Nezapomínejte na hřejivé a na omak hebké materiály, jako je vlna, bavlna, manšestr, samet nebo buklé. Čím huňatější a objemnější bude materiál, tím lépe. Z motivů přijde vhod skotská kostka. Držte se tlumenějších barev v přírodních tónech a nechte převládat tabákově hnědou barvu.

Foto: Sweetpea & Willow

Nezapomeňte na pravé nebo umělé kožešiny.

Pokud si nebudete se zařizováním vědět rady, sáhněte po inspiraci k tzv. hygge stylu. Ten je neodmyslitelně spojený s představou pohodlného bydlení a snahou najít klid a poetiku v každém životním momentu. Prim budou hrát i tapety s motivy březového nebo jehličnatého lesa, stejně jako zasněžené lesní krajiny.

Foto: Perkins & Morley,Natalia Willmott

Vhod přijdou přírodní motivy lesa i dřeva.

Alpské chaty typicky poskytují pohodlí, teplo a útulný prostor pro odpočinek v masivních křeslech s čalouněním s výhledem do krajiny nebo na krb. Nechybí v nich koberce na podlahách, kožešiny na stěnách a motivy listí, jelenů a jiné lesní zvěře.

Chata Bukačka je ve skandinávském stylu

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám