Hlavní obsah

Přímé, točité či lomené. Moderní venkovní schodiště dozdobí dům i okolí

Vedlejší venkovní schodiště bývá pojítkem mezi vyvýšenou zadní částí domu, terasou i zahradou. V ní pak další schody opticky a fyzicky spojují nebo oddělují rozličné zóny. Vždy by mělo jít o konstrukce bezpečné a odolné vůči rozmarům počasí.

Foto: Diton

Muráno schodišťový blok šedo-černý doplňuje širokou paletu konstrukčních prvků stejnojmenného systému nabízeného v mnoha barevných kombinacích. Rozměr 44 x 46 x 14 cm za 812 Kč

Článek

Schodiště může být točité, přímé nebo lomené, každé vyhovuje jinému půdorysu. Zadní vstup do zahrady z patra domu či z balkonu – vyvýšené terasy v úzkém menším prostoru prezentuje většinou točité schodiště v subtilním a transparentním provedení z tahokovů a ocelových roštů, takže pohledově nijak nenarušuje prostředí.

Segmentový typ složený z jednotlivých dílů (segmentů), které jsou nosnou částí schodiště, vyhoví téměř každému místu. Moderní jsou varianty bez podstupnic kombinující různé materiály, jako jsou dřevo, kov a sklo. Výsledkem je vzhled, který zanechává pocit vzdušnosti.

Nosnou konstrukci bočnicového schodiště tvoří pouze bočnice umístěné po stranách stupňů, z vnější či spodní strany, mohou být situované i mimo okraje.

Hlavně neuklouznout!

Z bezpečnostních důvodů bývají stupně z ošetřené oceli či hliníku opatřeny roštem, jemnou mřížkou, plechovým výliskem s protiskluzovou úpravou pro zdrsnění nášlapné plochy.

Pororoštem i mřížkou pronikne dešťová voda, propadává se jimi sníh, což usnadní údržbu a snižuje riziko vzniku náledí.

Beton je odolný, i tak vyžaduje péči

Jak na to

U dřevin, kamene, betonu, na stupních z WPC i ze skla jistí bezpečný pohyb vyfrézované drážky, někdy zdrsnělý povrch. Důležitá je také přítomnost zábradlí a správné spádování, aby na nášlapech neulpívala voda.

Stranou nesmí zůstat ani péče o schodiště, tedy pravidelná údržba konstrukce, včasná výměna korodujících komponentů a kontrola jejich pevnosti.

U kovových schodišť se vyhneme agresivním prostředkům, jako jsou chemikálie, sůl. Dřevěné nášlapy ošetřujeme speciálními oleji.

Materiál do přírody

Z dřevin, které v zahradě vyniknou, vybíráme však jen ty odolné, tj. tvrdý dub, akát, buk, třešeň. I tak počítáme se sesycháním a tvorbou patiny.

Spolehnout se můžeme na exotické druhy jako bangkirai či merbau, teak, které jsou přirozeně houževnaté vůči plísním, houbám a vlhkosti.

Střechy domu ve svahu propojuje schodiště

Tipy a trendy

Oblíbené jsou betonové imitace kamene, cihel a dřeva s výhodami trvanlivého materiálu. Beton navíc umí vytvořit samonosné konstrukce různých tvarů a bez podpor.

Imitovaný i přírodní štípaný kámen vynikne u staveb s kamenným obkladem a u vstupů do zahrady.

Foto: Hornbach

Betonový schod Duo Stone (40 x 40 x 15 cm) má povrch ošetřený impregnací a je mrazuvzdorný. Cena 239 Kč/kus

Celokovové schodiště z nerezových materiálů, z oceli ošetřené žárovým zinkováním, je praktické, vyhovuje minimalistickým představám.

Kovovou konstrukci pro změkčení dojmu spojíme se sklem i dřevem jako nášlapnými plochami. V zahradě ji necháme pokrýt popínavou zelení.

Tvar a velikost schodiště vznikají s návrhem domu

Tipy a trendy

Na betonové stupně můžeme položit nášlapy ze dřeva, keramické dlažby či jejich imitace.

Schodiště díky schopnosti pokrýt horizontální i svislé plochy opatříme opticky jemným kamenným kobercem z přírodních říčních nebo mramorových kamínků spojených specifickou pryskyřicí.

Je dobré vědět
Hobbymarkety nabízejí stavebnicové (modulové) systémy venkovních schodišť, jejichž součástí jsou stupně, podesty, bočnice, kotvení, nosníky atd., včetně flexibilního zábradlí.
Dbáme na pevné ukotvení v zemi i do stavebních prvků, které musejí být stabilní.
Základovou patku instalujeme do nezámrzné hloubky min. 80 cm.
Pohodlné schody mají výšku 15 až 18 cm. Šířka stupně je aspoň 25 cm. Běžné schodiště má sklon 25° až 35°.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Venkovní schodiště volte bezpečné a odolné

Nárazový vítr, prudký déšť, přímé slunce, tíha napadaného sněhu. To vše musí venkovní schodiště zvládnout, a k tomu být bezpečné. Funkční stránka je prioritou,...

Výběr článků

Načítám