Hlavní obsah

Přijdou vám tato sedadla zajímavá? Budete je vídat na záběrech z letní olympiády v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řady a řady černých sedaček s bílými skvrnkami. Na první pohled běžné hlediště ve sportovní hale, řekli byste si. Ovšem tato sedadla jsou připravena pro diváky letních olympijských her v Paříži. A protože se organizátoři snaží snížit uhlíkovou stopu této události, rozhodli so pro sedadla z recyklovaného plastu. Podívejte se, jak vznikají.

Sedadla na olympijských stadionech v Paříži jsou vyráběna z recyklovaných plastů.Video: Reuters

 
Článek

Jedenáct tisíc sedadel pro dvě různá sportoviště, na nichž se budou odehrávat závody letošních olympijských her v Paříži, je již ve výrobě. Jako materiál zvolili pořadatelé recyklovaný plast, aby tak snížili uhlíkovou stopu, která bývá v případě událostí takového rozsahu obrovská.

Jak ukazují záběry agentury Reuters, sedadla vznikají ve firmě sídlící v Aubervilliers na severovýchodním předměstí Paříže. Společnost využije 100 tun recyklovaného plastu na výrobu sedadel, která budou umístěna v Adidas aréně, kde budou probíhat zápasy badmintonistů a budou zde také soutěže v gymnastice. Druhým místem určení je pak centrum vodních sportů, kde své dovednosti porovnají týmy akvabel a hráčů vodního póla.

Z čeho je tento nenápadný minidomek postavený? Jeho materiál připomínající mozaiku vás překvapí

Tipy a trendy

„Máme něco málo přes 50 recyklátorů; sbírají odpad a třídí žluté recyklační kontejnery, do nichž se vyhazuje veškerý obalový odpad. Takto získáváme různé druhy plastů, ale hlavně ty, které se jinak spalují nebo končí na skládkách,“ vysvětluje Benjamin Saint-Mard, ředitel společnosti Le Pave.

Foto: Reuters

Sedadla vznikají ve firmě sídlící v Aubervilliers na severovýchodním předměstí Paříže

Než je ovšem takto vytříděný plast připravený k opětovnému použití, musí jej firma ještě nechat vyčistit a rozdrtit na granule či vločky. „A poté samozřejmě kontrolujeme jejich technickou kvalitu. Abychom měli vždy jen jeden typ materiálu. Technikou tepelného lisování vytváříme desky o poměrně vysoké hustotě a tvrdosti, z nichž je pak možné vyrábět nábytek,“ uzavírá Saint-Mard.

Přidáním dalších složek do konečné směsi pak firma docílí zamýšlené barevnosti těchto desek, a tak zatímco některé mají jako základní barvu černou, jiné jsou bílé. Všechny mají ale charakteristickou kresbu, do níž je promítnutý tvar plastových vloček, z nichž jsou desky vylisovány.

Anketa

Líbí se vám nápad vyrábět sedadla pro olympijské arény z recyklovaného plastu?
Ano, je to užitečné.
84,6 %
Nevím, záleží, jak se na nich bude sedět...
8,5 %
Ne, nelíbí se mi to.
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 792 čtenářů.

Obyčejnou chýši postavili z nečekaného materiálu

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Jaké bohatství ukrývá elektroodpad

Bez elektrospotřebičů a elektroniky si dnes už život nedokážeme představit. Využíváme je stále více a všude. To s sebou ale přináší i problém: co s nimi, až...

Výběr článků

Načítám