Hlavní obsah

Pražská stavba z lodních kontejnerů okouzluje technicistními prvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V srdci Prahy 7 na Ortenově náměstí vyrostla dočasná stavba z recyklovaných lodních kontejnerů od studia Collarch. Svou hrubou industriální estetikou odkazuje k průmyslové historii Holešovic. Černá skořápka stavby skrývá příjemnou městskou kavárnu, která se velkoplošným prosklením v průřezech starých a omlácených kontejnerů otevírá svému okolí.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Peter Fabo

Stavba se nachází na Praze 7 v Holešovicích

Článek

Stavbu tvoří tři lodní kontejnery. Dva, představující základnu kavárny, jsou umístěny paralelně s hlavní ulicí. Svou fasádu otevírají směrem do parku. Hmota obou kontejnerů je optickou a zvukovou clonou pro klidné posezení v parkové zóně. Třetí kontejner je pozorovatelnou v patře kavárny.

Natočením kontejneru na dva další vznikají dvě terasy s výhledem do okolí a vrchní kontejner se stává jasným orientačním bodem viditelným z hlavních přístupových míst v okolí.

Použití střídmé barevné palety a základních průmyslových materiálů je v interiéru zdůrazněno precizně zpracovanými detaily. Od textilních závěsů zjemňujících industriální interiér po panel elektrických vypínačů zasazený do obkladu stěn z vlnitého plechu. Návštěvník se ocitá v prostoru z části hrubém a průmyslovém a z části v jemném boutique café. Tak ostatně i autorský ateliér vnímá současného ducha Holešovic. Stavba má být odrazem výrazu této městské čtvrti.

Kavárna Kontejner je jedním z děl přihlášených do loňské soutěže Česká cena za architekturu.

V České ceně za architekturu zvítězila stavba v Litomyšli. Navštívit ji můžete zdarma

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám