Hlavní obsah

Zařizování malé kuchyně je výzva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není v ní místo na žádné zbytečnosti, vše se musí pečlivě naplánovat. I malý prostor kuchyně ale může poskytnout dostatek úložných míst. Základem je mít vše správně uspořádané a vybavené.

Foto: Getberg

I v malé kuchyni si lze dovolit kuchyňský ostrůvek: je pracovní deskou i jídelním stolem zároveň.

Článek

Jednou z možností, kam s úložnými prostory, jsou skříňové systémy až po stropy. Ve starších zástavbách jsou někdy stropy i čtyři metry vysoké, takže místa je dost.

Do vyšších pater je vhodné uložit velké hrnce a méně často využívané nádobí, kuchyňské pomocníky.

Foto: Asko - Nábytek

Využijte volné stěny, nechte si vyrobit nábytek na míru a na police vyskládejte vše, co chcete mít na očích či při ruce.

Sektorový nábytek ne

V malé kuchyni oceníte každý centimetr a vytěžíte prostor na maximum, když se rozhodnete pro nábytek na míru. Kde se stávají chyby? Když zásuvka nelze otevřít do plného výsuvu nebo horní dvířka skříňky narážejí na stropní světlo. Důležité je si i ověřit vzdálenosti mezi různými pracovišti a v případě potřeby upravit výšky skříněk, abyste měli při vaření kolem sebe komfortní místo.

Nepodceňte výkon ani ergonomii digestoře

Tipy a trendy

Určitě vestavte spotřebiče do skříní, jinak jsou v malé kuchyni příliš dominantní (ani volně stojící myčka či sporák nejsou vhodné).

Co nejvíce využijte vestavěných prvků, které lze schovat a budou součástí kuchyňské sestavy. Vestavěná trouba ve výšce pultu vypadá mnohem úhledněji než volně stojící kamna a bude k ní snazší přístup.

Foto: Getberg

V kuchyni trávíme spoustu času a je důležité, aby vyhovovala ergonomickým a funkčním standardům.

Kuchyňské ostrůvky: ano, jde to

Chytře navržený ostrov může být navíc pracovní deskou i jídelním stolem zároveň. A pod ním skříňky s dalším úložným prostorem.

V kuchyni při vaření si ani neuvědomíme, kolik neustále se opakujících pohybů vlastně děláme. Jídlo vyjmeme z lednice, umyjeme ho, nakrájíme, nasekáme a vaříme na sporáku, v troubě. Běháme mezi lednicí a skříňkami, dřezem a odpadkovým košem, varnou deskou a troubou. Když je vše uspořádané, proces probíhá hladce.

Foto: Bonami

S různými organizéry využijete místo ve skříni na maximum a ještě budete mít přehled, co kde máte.

Podstatná je dobře navržená pracovní deska.

Hledejte i jiné možnosti. Jestliže máte v kuchyni okno, může být parapet rozšířením pracovní desky nebo místem pro uložení věcí, jež chcete mít při ruce. Některé police lze také umístit nad jídelní stůl v kuchyni.

Foto: Asko - Nábytek

Dopřejte si plnovýsuvy, zejména u spodních skříněk. Budete mít dokonalý přehled o jejich obsahu.

Zásuvky jen praktické

Spodní hluboké skříňky mohou být propast, do níž spadne cokoliv, aniž o tom víte. Kdy naposledy jste se do nich podívali? Se zásuvkami s plným výsuvem tento nešvar odpadá, protože hned vidíte celý jejich obsah. Také je možnost schovat v jedné velké zásuvce několik menších. A můžete všechny naráz zavřít jedním pohybem.

Ohledně úspory místa se zamyslete, jak často a moc vaříte. Když méně, stačí vám místo čtyř hořáků jen dva, myčka s užší šířkou nebo tzv. stolní myčka, která je poloviční. Nejnovější modely spotřebičů vypadají menší, než jsou, ale mohou uložit docela značné množství potravin.

Anketa

Jaký typ úchytek máte na skříňkách v kuchyni nejraději?
Výrazné, aby je bylo dobře vidět a snadno se uchopovaly.
65,2 %
Menší, nenápadné.
8,9 %
Nejraději mám bezúchytkové řešení.
25,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 996 čtenářů.

Myslete i na správné osvětlení, které nasvítí jednotlivé zóny: pracovní desku, ostrůvek, jídelní stůl apod.

Také barva má velkou sílu a stejně jako světlo dokáže prostor vizuálně uspořádat. U skříní až ke stropu volte raději tlumený odstín, kuchyňský obklad bude také působit jemněji v jednobarevných odstínech: použít lze omyvatelnou stěrku nebo sklo.

S chytrými spotřebiči znásobíte výkon, snížíte výdaje

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám