Hlavní obsah

Plovoucí les, ale bez stromů. Do stavby nového ostrova se pustí i Dánsko

V Severním moři vznikne malé souostroví vytvořené člověkem. Jeho cílem bude získávat elektrickou energii z farem větrných elektráren a tu pak inteligentním způsobem rozdělovat podle aktuální potřeby přímořským státům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Větrná farma v Severním moři bude zásobovat elektřinou 10 milionů domácností po celé Evropě Video: AP

 
Článek

Jako krok k zelenější budoucnosti prezentuje dánský ministr pro klima Dan Joergensen rozhodnutí své země vytvořit v Severním moři ostrov, přesněji souostroví, které bude vytvářet a distribuovat elektrickou energii. Získávat ji budou farmy větrných elektráren.

Země chce začít s kapacitou tří gigawattů, což je podle Dánské energetické agentury množství energie pokrývající potřeby zhruba tří milionů průměrných evropských domácností. Postupně pak má kapacita elektráren vzrůst na deset gigawattů.

„Je to nový způsob uvažování o pobřežním větru, protože obvyklým způsobem je mít jednu pobřežní větrnou farmu spojenou s pevninou. Zde máme několik větrných farem, takže můžeme mít až několik stovek obrovských větrných turbín připojených k ostrovu. Ostrov je poté spojen s různými zeměmi nebo jinými ostrovy. Jedná se tedy o způsob, jak vytvořit mnohem více obnovitelné energie, než jsme byli schopni vyrobit v minulosti, pouze na pobřeží,” říká Joergensen.

Bydlení v prvním plovoucím městě na světě je k mání. Od 427 tisíc do 25 miliard korun

Tipy a trendy

Náklady na vytvoření ostrova mají dosáhnout podle současných odhadů výše 210 miliard dánských korun, což je zhruba 730 miliard českých korun. Umělý ostrov by měl být umístěn přibližně 80 kilometrů od západního pobřeží Dánska a propojený by měl být s několika evropskými zeměmi.

„S 10 gigawatty, což je plán do budoucnosti, ostrov vytvoří dostatek energie pro 10 milionů domácností. V Dánsku ovšem žije jen necelých šest milionů lidí. Tímto tedy chceme přispět k rozvoji zelené strategie v celé Evropě,“ dodává Joergensen.

Energie nejen pro domácnosti

Jak upozorňuje Dánská energetická agentura, smyslem ostrova není zdaleka jen zásobovat energií domácnosti na pevnině. Energii by měl dodávat také lodím, letadlům a nákladním autům.

Země se zavázala snížit množství emisí, které produkuje, o 70 procent v porovnání se stavem z roku 1990, termínem má být rok 2030. Vybudování ostrova a využívání větrné energie v takovém rozsahu je tedy jedním z kroků, které Dánsko činí na cestě ke splnění tohoto cíle. Zároveň, energetický ostrov má zemi nahradit ztráty vzniklé útlumem těžby ropy a zemního plynu v oblasti Severního moře.

Plovoucí města by mohla být spásou velkých pobřežních aglomerací před záplavami

Tipy a trendy

„Je to dosti obtížné rozhodnutí pro zemi, jako je Dánsko, které tímto způsobem vydělávalo v minulých dekádách spoustu peněz. Jsme největším producentem ropy, který se takto rozhodl a který zároveň zrušil do budoucna všechny těžební licence. Takže když nebudeme žít z ropy, když chceme být zelení, musíme se rozvíjet,” vysvětluje dánský ministr.

Kdy bude hotový, není zatím jasné

To, co energetická agentura v současnosti představila, je v podstatě ideový návrh, o němž není v současnosti zřejmé, kdy přesně začne jeho realizace. Jistý je tedy jen základní způsob fungování ostrova.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám