Hlavní obsah

Plnohodnotný spánek zajistí jen kvalitní matrace

Právo, Gisela Růžičková

Spánek se řadí mezi devět základních fyziologických potřeb. Většina z nás prospí jednu třetinu svého života, což rozhodně stojí za to, aby tento úsek našeho života byl kvalitní. A také pozitivně ovlivňoval další procesy a činnosti. Proto je důležité, kdy, jak a zejména na čem spíme.

Článek

Je to neuvěřitelné, ale spánkem strávíme až dvě stě tisíc hodin, proto bychom pro náš noční odpočinek měli volit kvalitní výrobky. Spánek má význam pro střídání metabolické energie, pro termoregulaci, pro zrání nervového systému a pro duševní zdraví.

Aby spánek ovlivňoval duševní a tělesnou svěžest, měl by být plnohodnotný. Ale jak tuto potřebu zaručit? Výběrem správné matrace!

Neexistuje totiž žádný jiný produkt, s nímž je naše tělo v kontaktu každý večer 365 dní v roce.

Jak pořídit správnou matraci

Matraci kupujeme ve specializovaných prodejnách, jako jsou studia zdravého spaní a showroomy, kde si výrobky můžeme vyzkoušet.

Požadavky na matraci konzultujeme se svým lékařem nebo vyškoleným odborníkem.

Prostudujeme si materiálové složení. Nejpohodlnější a nejhygieničtější jsou matrace z polyuretanových a viskoelastických pěn. Stejně jako materiály potahů. Na absolutní špičce jsou potahové látky z přírodních vláken.

Matraci si vždy vyzkoušíme s vhodným polštářem, aby i naše krční páteř měla oporu.

Vybíráme jen certifikované výrobky, zaručující nepřítomnost škodlivých látek.

Orientujeme se na matrace od renomovaných výrobců, kteří mají dlouholetou tradici a zkušenosti. 3 Vhodná matrace by měla být vyrobena z patentovaných materiálů s důrazem na kvalitu, design a životní prostředí.

Klademe i vysoké požadavky na přírodní matrace, kombinující čistě ekologické materiály doplněné o revoluční technologie pro maximální odpočinek

Rady a tipy

Každý den chodíme spát, pokud možno, ve stejnou dobu.

Ložnici prospěje méně světla, hluku a teplota pod 20° C.

V posteli se oprostíme od přemýšlení, povalování i převalování.

V případě nespavosti, děsů či náměsíčnosti ihned navštívíme lékaře.

Základem kvalitního spánku je pro náš věk a tělesné proporce vhodná matrace.

Svou důležitost má i další příslušenství postele, jako rošt, polštář, přikrývka a povlečení.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitní povlečení napomáhá zdravému spánku

V obchodech je pestrá nabídka povlečení na polštáře a peřiny. Vybíráme nejen podle oblíbených barev, zajímavých vzorů a motivů, ale především sledujeme kvalitu...

Komfortní matrace je zárukou kvalitního spánku

Každý ví, že kvalitní spánek je důležitý. Příznivé podmínky pro zdravé spaní vytvoříme správnou volbou lůžka, tedy matrací a pevným či polohovatelným roštem.

Výběr článků

Načítám