Hlavní obsah

Pětinásobný táta si po rozvodu mohl dovolit jen garsonku nebo starý člun. Rozhodl se pro loď a jeho děti jásají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se 44letý James Posner v roce 2020 rozvedl, začal si v Londýně hledat nové bydlení. Ukázalo se však, že nemá na nic lepšího než na garsoniéru. Ta ale nepřicházela v úvahu, pokud měl mít možnost vídat se pravidelně se svými pěti dětmi. Řešením se ukázala koupě 50 let starého člunu. Angličan jej renovoval a získal tak bydlení, které je dostatečně velké, ale také zábavné pro jeho ratolesti, a v neposlední řadě proti tradičnímu bytu výrazně ušetří.

Táta pěti dětí, kterému po rozvodu hrozilo bydlení v garsonce, nyní žije na člunuVideo: James Posner, AP

 
Článek

Rok 2020 má většina lidí spjatý s pandemií koronaviru, lockdowny a podobnými nepříjemnými zážitky. Angličan James Posner se tehdy ale kromě toho po osmi letech rozvedl. A to znamenalo, že si musel začít hledat nové bydlení. Jeho finanční situace mu tehdy neumožňovala pořídit si cokoli většího než garsoniéru. A to byl kámen úrazu. Pokud si chtěl brát do svého nového domova svých pět dětí - 15letou Avu, 10letého Arthura a Florence, pětiletou Matildu a o rok mladší Ivy, musel si najít něco podstatně většího.

Myšlenku na pořízení tradičního bytu proto opustil a začal hledat mezi méně tradičními variantami bydlení. Měl štěstí. Jak zpětně vzpomíná, odjakživa bylo jeho přáním žít na lodi, a tak se začal poohlížet po úzkých obytných člunech a opravdu narazil na jeden, který byl sice 50 let starý, ale byl na prodej.

Utratil za něj 12 tisíc liber (323 tisíc korun) a rok strávil jeho renovací a úpravami. Ty si nakonec vyžádaly dalších 16 tisíc liber (430 tisíc korun). Jak asi tuší každý, kdo se do větší renovace či rekonstrukce pouštěl, onen rok rozhodně nebyl procházkou růžovou zahradou a James musel překonat leckteré nezdary.

Pandemie vyhnala mnoho lidí z domů. Naskákali na čluny a vrhli se vstříc dobrodružství

Tipy a trendy

Pětinásobný táta a profesionální vyhledávač komerčních prostorů se ale nenechal ničím odradit a nyní žije v Hertfordshire na kanále Grand Union, v kotvišti mezi městečky Cow Roast a Rickmansworth.

Vykuchaná, poté i potopená loď

Interiér člunu musel podle svých slov nejprve celý vykuchat a během té doby, než postavil celé vnitřní zařízení znovu, to prý bylo jako „rok pobytu v drsném kempu“. „Byla to cesta neustálého učení. Loď se dokonce v jednu chvíli potopila, když jsem ji opravoval, ale svůj životní styl bych neměnil,“ svěřil se James reportérům britského webu Daily Mail.

Ke katastrofě došlo po roce oprav. James loď vytáhl na vodu a člun se okamžitě potopil. Plavidlo bylo nutné znovu dostat na pevninu a opravit jeho dno. Vyplul o dva měsíce později.

„Život na lodi mi dal tolik svobody a vzhledem k tomu, že mě to stojí jen asi 300 liber (8057 korun) měsíčně, nevím, proč se do toho nepustí více lidí,“ říká s tím, že člun je vlastně plovoucí dům se vším, co k životu potřebuje, ovšem s neomezeným venkovním prostorem. I když do svých nákladů započte veškeré výdaje, včetně těch za palivo, plyn, elektřinu, licenci na plavbu, pojištění a údržbu lodi obecně, James ušetří měsíčně 3000 liber (80 600 korun).

Život na lodi má pro něj jako pro tátu a jeho děti velkou výhodu i v tom, že se na vodě setkávají s dalšími rodinami, které také žijí takovýmto „nomádským“ stylem. Není divu, že si všech pět dětí chvíle u táty na člunu velmi rychle oblíbilo. „Žít v úzké komunitě, která se pohybuje a je tak společenská, je opravdu skvělé. Dokud to bude možné, budu žít na svém člunu,“ je přesvědčen James.

Obytná loď nabízí moderní prostředí, posilovnu i výhled na Tower Bridge

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám