Hlavní obsah

Penzion se zahradní kavárnou v Tišnově si oblíbili i Voskovec s Werichem

Novinky, text: Dagmar Černoušková, Iveta Černá, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tišnovská vila se stala elegantním penzionem s kavárnou a navštěvovaly ji významné osobnosti českého kulturního života. Vila je postavena v historizujícím stylu a je lehce inspirována anglickými venkovskými sídly.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila s adresou: Riegrova 281, Tišnov

Článek

Na sklonku 19. století byl Tišnov vyhlášen klimatickým místem a měl se stát lázeňským a odpočinkovým střediskem. Krásná příroda a dobrá dopravní dostupnost byly pro tuto myšlenku ideálním předpokladem.

Vila se stala prvním rezidenčním objektem v okolí

Na konci nově vzniklé Riegrovy ulice bylo v té době dostavěno Kuthanovo sanatorium a vila Franke na jejím opačném konci se stala prvním rezidenčním objektem v této lokalitě.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Chloubou stavby jsou i elegantní balkony.

Stavebníkem vily byl Rudolf Japp, sládek z blízkého pivovaru. Brzy se ale dostal do finančních potíží a objekt pak střídal majitele. V roce 1932 vilu koupili manželé Antonín a Marie Frankeovi a upravili ji na penzion se zahradní kavárnou, který si brzy oblíbily osobnosti společenského a kulturního života.

V knize hostů jsou zapsáni Jiří Voskovec a Jan Werich, Vlasta Burian, Bohuslav Fuchs, Eliška Junková, Gustav Frištenský a další.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Nákres prozrazuje prostorové uspořádání interiéru.

Stavba s historizujícími a secesními prvky v duchu anglických venkovských domů s centrální halou měla zimní zahradu s originálním pláštěm ze skleněných tvárnic značky Falconniere.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Okolí vily bylo pečlivě upraveno. Fasádu stavby krášlil i břečťan.

Na sklonku války byla vila vážně poškozena a po provizorních opravách v ní byly umístěny učebny gymnázia a později sloužila jako vícebytová jednotka. V letech 1990-1992 proběhla její komplexní obnova včetně náročné úpravy zahrady.

Manželé Antonín Franke mladší a Petra Frankeová vrátili vile někdejší noblesu a lesk, které k ní lákají především zahraniční návštěvníky. K nejvýznamnějším patří hollywoodské hvězdy Sigourney Weaverová a Sam Neil. Ve vile se natáčel i oblíbený televizní seriál Četnické humoresky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám