Hlavní obsah

Pálená, nebo betonová? Každá střešní taška má své

Novinky, Dana Jakešová

Než se pustíte do stavby nebo rekonstrukce domu, musíte mít jasno minimálně v jedné věci: totiž v tom, jakou střešní krytinu použijete. Kdo sází na klasiku, nebude mít volbu úplně jednoduchou. Co do kvality a životnosti si totiž betonové tašky s těmi pálenými dnes už v ničem nezadají. Přednosti má ale každá z variant jiné.

Foto: Tondach

Pálené střešní tašky jsou stálobarevné. Střecha tak bude vypadat jako nová i po mnoha letech.

Článek

Výběr nové střechy je záležitost, kterou majitelé domků řeší jednou za život. Víckrát to není potřeba, protože životnost pálených i betonových střešních krytin je opravdu dlouhá. Mnoho výrobců dává záruku 30 nebo i 33 let.

Reálná životnost je ale mnohem vyšší. Nejde o teorii, ale o ověřený údaj z praxe. Vždyť teprve nyní se na některých domech překládají střechy z období první republiky. Zásadně se tak obě střešní krytiny od sebe liší především materiálem a způsobem výroby.

Pálené tašky jsou vyrobeny ze směsi cihlářské hlíny a jílu. K těm se přidávají další příměsi. „Ze směsi se lisují jednotlivé tašky, suší se a následně vypalují v peci při teplotách přes 1000 °C,” vysvětluje Daniel Mareš, vedoucí technického oddělení Bramac střešní systémy.

Betonové tašky se vyrábějí z betonové směsi, kterou tvoří křemičitý písek, cement, voda a pigmenty. Tato směs se pod vysokým tlakem zhutní. Ještě na mokrý beton se aplikuje první povrchová úprava. Pak tašky putují do vytvrzovacích komor.

„Nejedná se o žádné 'vypalování', jako v případě výroby keramických pálených tašek. Teplota v komorách se pohybuje pouze v desítkách stupňů,” upřesňuje Daniel Mareš.

Povrchová úprava

Rozdíl mezi oběma typy krytin je rovněž v povrchové úpravě. Na povrch betonových tašek se nanáší finální povrchová úprava po vytvrdnutí. „Jde o několikanásobný nástřik speciální barvou,” popisuje Jiří Štihel, produktový manažer divize Šikmé střechy z firmy Stavebniny DEK.

Dodává, že posledním trendem je finální vrstva z jemného betonu, která zacelí všechny nerovnosti a je ideálně hladká. Takové jsou např. modely Classic STAR, Tagelit STAR, Classic Protector PLUS a Classic AERLOX ULTRA od Bramacu.

Dům s doškovou střechou, nad nímž se tají dech

Tipy a trendy

V případě ochranné vrstvy STAR je navíc vrstva mikrobetonu přetažena i přes plochu předního řezu tašky. Toto vše zvyšuje ochrannou schopnost a odolnost krytiny před extrémními vlivy počasí a zajišťuje stabilitu barevnosti. A ještě jednu přednost tašky STAR mají. Speciální, do povrchu integrované pigmenty odrážejí část infračerveného záření a tím omezují přehřívání střechy a podkroví.

Pálené (neboli keramické) střešní tašky se vyrábějí ve třech různých povrchových úpravách. Tradiční režná taška nemá žádnou povrchovou úpravu. Její konečná barva tak závisí na složení surovin (bývá oranžová, tzv. cihlová), časem získává patinu.

Určitým mínusem je povrch bez další úpravy, na kterém mohou časem ulpívat nečistoty. Druhou variantou je engoba, matná povrchová úprava bez lesku.

Vyrábí se rozplavenými jíly, které obsahují oxidy kovů. Výsledná směs se nanese na tašku před vypálením. Engoba dodá povrchu matný vzhled a větší odolnost.

Plechová falcovaná krytina na šikmé střeše může nepříjemně překvapit

Nemoci nemovitostí

„Kvalitativně nejvyšší úpravou je glazura,” říká Vít Jirkovský, ředitel rozvoje služeb společnosti Wienerberger, výrobce tašek Tondach. V tomto případě je povrch tašky před vypálením opatřen křemičitým (skleněným) nástřikem s požadovaným barevným tónem.

Tašky s glazurou jsou velmi hladké s lesklým povrchem, dobře tak odolávají všem druhům nečistot či růstu lišejníků a mechu. Střecha tudíž vydrží dlouhá léta jako nová.

Barevná škála uspokojí i náročné

Fantazii při plánování střechy je možné popustit i v barevnosti. „U betonových tašek je v posledních letech nejvíce oblíbená černá a cihlově červená,” říká Jiří Štihel. Výběr je však mnohem pestřejší - od přírodních tónů až po exkluzivní barvy s metalickým odstínem, jako jsou např. granit metalic nebo mocca metalic. Je však třeba počítat s tím, že barvy betonových tašek po letech vlivem povětrnosti mírně vyblednou.

Proto někteří výrobci betonových tašek nabízejí betonové tašky ze dvou betonů - tzv. hrubý beton dává tašce vysokou mechanickou odolnost a mrazuvzdornost. Na hrubý beton se pak nanáší vrstva vysoce probarveného jemného betonu, která pomáhá betonové tašce udržet původní barevnost i po mnoha letech.

Ještě větší výběr nabízejí výrobci pálených tašek. Režné tašky jsou v přirozeném odstínu. U engob najdete červenou, měděnou, hnědou, černou, antracitovou, a dokonce i melírované kombinace barev.

Pestrá nabídka je také u glazovaných tašek, od cihlově červených přes hnědé, břidlicově černé až třeba po titanové. Lesklý povrch navíc barvu ještě zvýrazní.

Letošní novinky

I přes velký výběr povrchových úprav a barev výrobci i letos představili novinky. „KM Beta nabízí novou povrchovou úpravu,“ uvádí příklad Jan Haišman, ředitel nákupu společnosti Pro-Doma. Navíc navyšuje záruku na padesát let.

Wienerberger přichází s krytinou Tondach Stodo 12 s novou engobou v šedém odstínu.

Nové srdce domova tepe hned pod střechou domu

Tipy a trendy

Výrobci nezahálejí, ani pokud jde o nové technologie a příslušenství. Wienerberger získal Zlatou medaili IBF 2020 za systém iRoof pro zateplení šikmých střech. S novou řadou příslušenství přichází také rychle expandující výrobce, firma Betonpres.

Bramac představil odlehčenou tašku Aerlox Ultra, která je o 30 % lehčí než srovnatelné betonové tašky. Tato taška vyhrála soutěž o Zlatou tašku v rámci výstavy Střechy Praha 2020.

Jakou roli hraje váha

Obecně je hmotnost metru čtverečního krytiny u pálených a betonových tašek dost vyrovnaná. Pohybuje se mezi 40 a 50 kg. Jednotlivé tašky z pálené krytiny jsou sice lehčí, ale pro položení metru čtverečního je jich potřeba více kusů.

Jsou ale i výjimky. Třeba již zmíněná betonová taška Classic Aerlox ULTRA od Bramacu, u které je hmotnost 1 m² zhruba 30 kg. Tento model lze použít jak pro novostavby, tak i pro rekonstrukce starších domů. Opačným směrem pak vyčnívá bobrovka, která startuje na 62 kg/m2.

Ceny začínají na třech stovkách

Oblast, kde může být rozdíl mezi různými taškami opravdu velký, je pak cena.

„Mezi levnou betonovou a dražší pálenou taškou odpovídá rozdíl zhruba 300 až 600 Kč za metr čtvereční,” přibližuje rozptyl cen Jan Haišman.

Venkovní knihovna a dětská postel se střechou - vila hýří skvělými nápady

Tipy a trendy

Ceny startují zhruba od 400 Kč/m², u engobovaných tašek zhruba od 490 Kč a glazované tašky od 630 Kč. Při poskytnutí obchodní slevy za materiál lze nakoupit základní tašky již od 250 Kč/m².

Nezapomeňte na doplňkové tašky

„Na střechu potřebujete kromě základních tašek i další tvarovky a střešní doplňky, které mají nemalý vliv na celkovou cenu za krytinu. Podle typu střechy potřebujete také okrajové tašky do štítů, odvětrávací tašky pro odvětrání střešní konstrukce, protisněhové tašky bránící sesuvu sněhu ze střešní plochy,” vyjmenovává Jiří Štihel.

Dále hřebenáče na zakrytí hřebene a nároží, rozdělovací a ukončovací hřebenáče v případě valbové střechy.

Pro prostupy na střeše jsou další doplňkové tašky - pro odvětrání kanalizace, turbokotle, anténní taška nebo taška pro prostup přívodu a odvodu ze solárního kolektoru.

Anketa

Máte na domě pálenou, nebo betonovou střešní krytinu?
Pálenou
41,5 %
Betonovou
46,6 %
Jinou
11,9 %
Celkem hlasovalo 378 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Co zkontrolovat na střeše po zimě

Blíží se konec zimy a to je pro majitele domů období, kdy se už už chtějí vrhnout do zahradničení. Ještě před tím by ale měli nejprve zkontrolovat střechu...

Výběr článků

Načítám