Hlavní obsah

Okrasná zahrada na pražské Letné láká i uměním

Právo, Karolina Černá

Zahrada na takzvaném Letenském Montmartru v Praze je otevřena veřejnosti, ale při pobytu v ní máte pocit naprostého klidu a soukromí. Je totiž přirozená, divoká. A nejen to. Snoubí se v ní krása přírody i uměleckých artefaktů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rostliny, keře a stromy se doplňují v několika výškových úrovních. Na snímku jsou vpředu kapradiny a konvalinky, plamenky latnaté, hortenzie a růže, v pozadí zlatobýly. Kompozici dominují kovově lesklé listy roubovaných převislých buků červenolistých.

Článek

V letenském vnitrobloku obklopeném činžovními domy založila před čtvrtstoletím výtvarnice a galeristka Kateřina Ebelová okrasnou zahradu.

Na původně zanedbaném pozemku s centrální asfaltovou silnicí chtěla vytvořit zelenou oázu s uměleckými díly, ale také přinést poznání o zdejší vegetaci, ptactvu a geniu loci této lokality.

Pozemek o 650 m2 si vyžádal náročné terénní úpravy, aby se vůbec daly vysadit stromy a keře, vedle náletů a plevelů tu byly devadesátileté lípy srdčité a hrušeň. Zahrada je v sezoně součástí prohlídky Galerie Scarabeus a Muzea kávy Alchymista.

Část s jezírkem a kaskádovým potůčkem znají hosté kavárenské cukrárny Alchymista, inspirované prvorepublikovou atmosférou.

Hojnost po celý rok

Stromy listnaté a jehličnaté, kvetoucí i nekvetoucí keře a rozličná květena lemují travnatou cestu, která nahradila původní asfaltku. Vzhledem ke skladbě podloží pozemku a k tomu, že se většina zahrady ukrývá pod korunami stromů, převážilo osazení půdopokryvnými rostlinami vytvářejícími souvislé podrosty.

U vegetace je vždy cedulka s popisem, takže zahrada slouží i k poznávání rostlin, čehož hojně během svých návštěv využívají školy, školky i další návštěvníci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Divokost je zahradě vlastní, její majitelka vyznává zásady permakultury, ekologického zahradnictví.

Při vstupu do zahrady, pootočíme-li hlavu vzhůru směrem ke dvorním fasádám činžovních domů, se nám nabídne ohromující pohled na zelenou fasádu tvořenou popínavými plaménky, přísavníky, břečťanem, trubačem a kultivary zimolezů.

Vertikální zelené a na podzim zlatočervené fasády jsou domovem ptactva a hmyzu.

Pojistěte si příští jaro - vysaďte tulipány

Zahrada

Zahrada se mění v průběhu roku, na přelomu zimy a jara kvetou žluté talovíny, bílé sněženky a různobarevné krokusy, pak nastoupí žluté a bílé narcisy, modřence, tulipány, azalky a rododendrony.

Léto je obdobím orlíčků, divizen, náprstníků kakostů a růžových čínských karafiátů se stříbrnými listy, v plné kráse jsou i růže.

Paní Kateřina má v oblibě hlavně velkokvěté staré anglické kultivary. Na sklonku léta a začátkem podzimu dominují zahradě růžovo-modro-fialová a bílá květenství hortenzií, flox a aster.

Prvek divokosti

Zahradě je vlastní určitý prvek divokosti, nenajdeme tu přísné geometrické tvary, chemie tu nedostává šanci, rostliny rostou svobodně.

Mezi růžemi tak rostou nevěstin závoj a levandule, keře (bobkovišeň lékařská, kalina kulovitá, zimostráz) a půdopokryvné rostliny jako rozchodník nachový, barvínek menší, čistec vlnatý, chrpa horská, třapatka nachová, kapradiny, jahodníky a konvalinky.

Pozvěte do zahrady sasanky, něžné princezny podzimu

Zahrada

Vodní zdroje pro zavlažování zahrady obstarává 10 plastových nádrží na vodu s kapacitou 10 000 l, dešťovou vodu zachytávají okapy, vše je propojeno se závlahovým systémem.

Jsou tu i dvě jezírka, kolem kterých se soustředí vodní kosatce, pomněnky a zdobné traviny.

Pocta ornitologovi i umění

V jezírcích plavou okrasné kachničky karolinské a mandarínské, v zahradě mají hnízdiště v dutých kmenech stromů, ve voliéře žijí hrdličky chechtavé a holoubci diamantoví. Za zvuku tekoucí vody v potůčku můžeme pozorovat různé druhy ptactva, nacházejících úkryt v keřích a v korunách stromů.

Ne náhodou je zdejší projekt Naučné stezky příroda a umění věnován památce strýce Kateřiny Ebelové, pražského ornitologa Veleslava Wahla a autora knihy Pražské ptactvo. Byl účastníkem odboje proti nacismu a nejmladším členem České národní rady.

Roku 1950 ve svých 28 letech byl odsouzen k trestu smrti v procesu vykonstruovaném komunistickou justicí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V zeleném zákoutí blízko jednoho z jezírek se můžete podívat do tváří meditačních hlav, hliněných plastik od akademického malíře Igora Hlavinky.

A kde najdeme umění? Každou sezonu zde probíhají výstavy, v současné době jsou u jezírek umístěny plastiky hlav, některé mají funkci chrličů. V úrovni korun stromů spatříme akrobaticky hravé a nezbedné drátěné plastiky sochařky Veroniky Psotkové. Konají se tu koncerty, přednášky a na malé scéně i divadelní představení.

Majitelka zakomponováním umění do zahrady podporuje zdejší atmosféru místa, které kdysi bývalo neoficiálně nazýváno Letenský Montmartre nebo také Letenská republika výtvarníků, protože se nacházelo v centru uměleckého dění kolem Akademie výtvarných umění, dostavěné v roce 1903.

Již při budování okolních činžovních domů tu vznikaly půdní i dvorní ateliéry, byly zde vyhlášené umělecké kavárny a hospůdky.

Anketa

Máte také ve vnitrobloku zahradu?
Ano, a je to moc příjemné!
25,4 %
Vnitroblok máme, ale zahradu v něm ne.
18,9 %
Nemáme vnitroblok.
55,7 %
Celkem hlasovalo 456 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Unikátní rostliny zbaví záhon všednosti

Klíč k poutavému záhonu není v tom, že z něj vyhodíme všecky trvalky, které se nám už okoukaly, nýbrž v tom, že mu občas nadělíme dárek v podobě rostlin, jež...

Dopřejte zahradě podzimní terapii

Léto je nenávratně pryč, naplno ho vystřídal podzim. Nejvyšší čas uklidit zahradu. Práce vás čeká dost, nadřít se přitom ale nemusíte. Na spoustu zahradních...

Výběr článků

Načítám