Hlavní obsah

Okolí Mlýnského potoka v Olomouci ožije. Vznikne zde promenáda, relaxační zóna a vodní park

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nábřeží plné života se má proměnit dosud neřešené okolí Mlýnského potoka v Olomouci. Projekt jeho proměny je součástí plánu na vytvoření nové městské části nazvané Šantovka District. Ta naváže na již existující centrum Galerie Šantovka a kromě komerčních objektů v místě přibyde i rezidenční část, zázemí pro kulturu a volný čas. Kolem potoka má vést promenáda, relaxační zóna i vodní park.

Foto: Archiv investora a architektů

Nábřeží Mlýnského potoka by se mělo razantně proměnit

Článek

Za návrhem nové čtvrti stojí britský ateliér StudioN Roberta Bishopa, jehož práci místní už dobře znají. Jeho architekti totiž navrhli podobu Galerie Šantovka. Britové nad projektem nové městské čtvrti pak přizvali ke spolupráci české kolegy z ateliéru A8000. Strategická studie českých architektů pod vedením Martina Krupauera řeší bezprostřední okolí nového obchodního centra i širší městský kontext, zaměřuje se přitom na zpřístupnění Mlýnského potoka. Základními prvky návrhu jsou nábřeží a vodní náměstí.

Nové nábřeží kolem Mlýnského potoka

Architekti navrhují nové severojižní propojení města, které umožní dokončit bezbariérovou spojnici mezi historickým centrem Olomouce s jižními předměstími a dále s přírodní lokalitou jižního údolí Moravy.

Ta má běžet podél břehu dosud opomíjeného Mlýnského potoka, kde vznikne nábřeží s přístupem k řece. Návštěvníci zde najdou občerstvení, cyklostezku a místo pro hru s dětmi na souši i ve vodě.

Vila Carla Friedricha Luze sloužila jako velkorysé letní sídlo

Tipy a trendy

Území dnes omezuje mnoho bariér. Hlavním problémem je křížení se silnicemi a mosty, které neumožňuje plynulý pohyb chodců a cyklistů. To by se mělo změnit. Nový návrh vede cyklostezku podél břehu potoka, přičemž nezasahuje do samotného koryta.

Využívá volné břehové plochy, v místě nábřežní zdi pak posunuje zeď dál od koryta a vytváří dostatečně široký prostor pro chodník. Plně respektuje systém protipovodňové ochrany města.

Na několika místech, jako je most 17. listopadu, silniční a železniční most, pak cyklisté mosty podjedou. Na soutoku s řekou Moravou by mělo, v souladu s platným územním plánem, vzniknout nové přemostění lávkou pro pěší a cyklisty.

„Olomouc se, stejně jako mnohá další města, od své řeky v historii bohužel odvrátila. Voda ale může výrazně pozvednout kvalitu života obyvatel ve městě, vdechnout jim novou energii i přinést zajímavé možnosti trávení volného času,“ říká český architekt a pokračuje: „Nová městská čtvrť je komplexní projekt, který přináší život do dosud opomíjeného území s velkým rozvojovým potenciálem. Usilujeme o splynutí několika různých projektů v jeden přirozený městský celek, jehož hlavní dominantou se stane Mlýnský potok. Obyvatelé Olomouce ho dosud příliš nevyužívali, stačí ale několik vhodných zásahů a zapomenutý potok se může rázem proměnit v atraktivní a živé městské nábřeží.“

Architekti plánují vytvořit přístup k vodě i přes ni také v blízkosti Galerie Šantovka. Návrh v tomto místě počítá s kavárnou i dětským hřištěm. Plánuje se i rekonstrukce zbořeného jezu, tak aby byl bezpečný i prostupný pro ryby a další vodní živočichy. Variantou je také vodácký kanál, o kterém se v minulosti uvažovalo.

Investor, Richard Morávek se skupinou Redstone, by chtěl začít s výstavbou nové Šantovky už v letošním roce. Oživení Mlýnského potoka by mělo následovat bezprostředně po zahájení.

V olomouckém bytě se při rekonstrukci čarovalo se světlem i prostorem

Bydlení

Reklama

Související témata:
Šantovka District
Ateliér A8000
Mlýnský potok

Související články

Výběr článků

Načítám