Hlavní obsah

O titul nejlepší architektury v historickém prostředí soutěží i oceněná Stavba roku

Novinky, tnk

Významné ocenění od Klubu Za starou Prahu za nejlepší usazení nové nebo doplněné stavby do historického prostředí může získat šestice nominovaných objektů. Nechybí mezi nimi i most v Jaroměři, který už loni získal titul Stavba roku. Velkou pravděpodobnost získat titul má studio Burian&Křivinka. Z šestice nominovaných navrhli hned dvě stavby.

Foto: archiv Ceny Klubu Za starou Prahu

Brněnská architektka Zdeňka Vydrová navrhla novostavbu Galerie Pakosta v Litomyšli.

Článek

Cena Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém prostředí je každoročně udělována novým architektonickým dílům, která skvěle zapadají do staré místní zástavby a obohacují ji.

Předsedou soutěže je i letos architekt Rostislav Švácha. Šestice staveb ucházejících se o letošní cenu Klubu Za starou Prahu má podle něj hodně vyrovnanou úroveň, zvítězit by snadno mohla téměř každá z nich.

 V Praze je nových budov vhodných k ocenění obecně málo

Podle Šváchy se ale opakuje situace známá z několika posledních ročníků. V Praze se příklady citlivého umístění nové budovy do památkově cenného prostředí už delší dobu neobjevují. Kvalitní novostavby v historickém místě ale často vznikají v Brně.

Letos se do finále Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém prostředí za rok 2015 probojovala například brněnská dostavba areálu tamější filozofické fakulty od místního ateliéru Petra Pelčáka. Porota na ní oceňuje citlivé napojení na sousední stavby z 19. století.

Foto: archiv Ceny Klubu Za starou Prahu

Dostavba areálu tamější filozofické fakulty od místního ateliéru Petra Pelčáka.

Mezi finalisty je i Komenského most v Jaroměři. Ten podle poroty obohacuje zadní část historického jádra Jaroměře o nový tvar a sbližuje se s okolní starou zástavbou. Most už získal prestižní titul Stavba roku.[celá zpráva]

Foto: archiv Ceny Klubu Za starou Prahu

Komenský most v Jaroměři navrhl profesor technické univerzity v Cáchách Mirko Baum s architektem Davidem Barošem a statikem Vladimírem Janatou.

Hned dvě želízka v ohni má brněnský architektonický ateliér Burianřivinka, který se zabývá hlavně občanskými stavbami pro veřejný sektor i soukromé zákazníky. Jedním z jejich finalistů je dostavba Dusíkova divadla v Čáslavi. Tato moderní architektura s divadlem a kavárnou se ohleduplně včlenila mezi historické divadelní budovy a středověký hradební pás.

Foto: archiv Ceny Klubu Za starou Prahu

Dostavba Dusíkova divadla v Čáslavi od brněnského ateliéru Burian&Křivinka.

Porotu zaujala i nárožní budova rozsáhlejšího areálu Pálavské galerie vín Venuše v Pavlově, od stejného ateliéru. Ta má tradiční tvar, kterým tento moderní dům zapadá do starého vinařského městečka.

Foto: archiv Ceny Klubu Za starou Prahu

Nárožní budova areálu Pálavské galerie vín Venuše v Pavlově od brněnského ateliéru Burian&Křivinka.

O soulad s nedalekými budovami renesančního zámku a historického pivovaru ve Velké Bystřici usiluje přístavba tamější mateřské školy. Architekti pokračují touto přístavbou ve svých kultivacích hanácké obce, které před několika lety začaly velkorysou úpravou jejího ústředního prostranství. Novostavby, které v obci od architektů vznikly podle poroty povyšují svá místa na novou kvalitativní úroveň.

Foto: archiv Ceny Klubu Za starou Prahu

Přístavba mateřské školy ve Velké Bzstřici od týmu Michal Sborwitz, Marie Sborwitzová a Karel Prášil.

Šestým finalistou je novostavba Galerie Pakosta v Litomyšli vzniklá z tradičních materiálů. Té dala brněnská architektka Zdeňka Vydrová podobu menší věže, která tvoří přechod mezi drobnými měšťanskými domy masivním blokem nedalekého bývalého gymnázia.

Vítěze dvanáctého ročníku ceny vyhlásí Klub Za starou Prahu večer 15. února 2016 v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám