Hlavní obsah

Stavbou roku 2015 je zpřístupněný důl Hlubina i škola v Dobřichovicích

Novinky, tnk

Česko má svých pět nejlepších staveb, které byly dokončeny na území republiky. Jednu z pěti hlavních cen získal zpřístupněný důl Hlubina v Ostravě, kterému těsně utekla i cena veřejnosti. Tu nakonec získal ekologický experimentální dům Air House.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Základní škola v Dobřichovicích a okolní veřejný prostor od Šafer Hájek architekti je symbolem obrody povodněmi postiženého města.

Článek

Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství ABF vyhlásila vítěze dalšího ročníku soutěže Stavba roku.

Ocenění získává nejen zpřístupněný důl Hlubina a městský symbol - Nástavba vysoké pece č. 1, ale i moderní most v Jaroměři, škola v Dobřichovicích se zdařilým veřejným prostorem nebo komplex v Mladé Boleslavi s vodními hrátkami pro děti a s velkou volnou pěší plochou, kterou je možné využívat k různým veřejným a kulturním akcím.

Konkurence byla letos rekordní

Vítězné projekty byly vybrány z rekordního počtu 72 přihlášených, ze kterých byla drtivá většina postavena v Čechách. Pětice titulů je udělena bez rozlišení pořadí a všechny jsou tedy stejně prestižní.

Vítězné stavby také nemají oborové určení. „Cenu neboli titul může získat šachta v zemi, díra v metru, ale také divadlo či rodinný domek. Počet 15 nominací a pěti titulů umožňuje porotě reagovat tak, jak jdou výstavbové vlny," uvedl v rozhovoru Jan Fibiger, předseda správní rady Nadace ABF.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Zpřístupnění a nové využití Národní kulturní památky dolu Hlubina od Milana Šramla a Jana Malíka (A-LT Architekti) a nástavba vysoké pece č. 1. od Josefa Pleskota (AP Atelier).

Architekti a majitelé vítězných budov tak mohou na stavby umístit prestižní plakety neboli kovové cedulky, které budou kolemjdoucí upozorňovat na architektonickou kvalitu stavby.

Vítězné stavby dokumentují pokrok ve stavebnictví

„Stavebnictví zažilo v posledních letech obrovský nástup technologických změn, které jsou dnes obecně definovány jako průmyslová revoluce 4.0. V minulých ročnících se mě často ptali, v čem se soutěž Stavba roku změnila a co přinesla nového. Právě obrovský nástup těchto změn je to, co soutěž symbolizuje,“ řekl Fibiger.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Komplex v severní části Staroměstského náměstí v Mladé Boleslavi od Michala Hlaváčka a Karla Musila.

Předsedkyní odborné poroty soutěže byla opět Radomíra Sedláková. Podle ní je důležité i to, jak ti, kteří se přihlásí do soutěže, svou přihlášku doprovodí. Jaké fotografie či plány dodají a zda k tomu přidají i něco navíc.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Komenského most v Jaroměři od Mirka Bauma, Davida Jaroše a Vladimíra Janaty .

Porota hodnotí stavby jako celek. „Hodnocení je dáno už samotným názvem soutěže – Stavba roku. Nejde jenom o architekturu, nejde ani o samotnou konstrukci či provoz. Hodnotíme vše dohromady. Skvěle postavená stavba podle špatného návrhu je stejně málo platná, jako skvěle navržená stavba, která je špatně postavená. Zkrátka nakonec je to vše o drobných detailech. Každá stavba je pro svého přihlašovatele Stavbou roku. My jim vlastně srážíme sebevědomí,“ uvedla Radomíra Sedláková.

Soutěžilo se i v zahraničí

Letos bylo uděleno i ocenění Zahraniční stavba roku 2015. Porota vybírala z pěti přihlášených staveb. Cenu získala stavba společnosti vyvíjející sklo pro stavební, automobilový a interiérový design AGC Glass Building v Belgii.

Rozsáhlá budova od autora projektu Philippa Samyna stojí na pilotech nad typickou zvlněnou krajinou Valonského Brabantu.

Porota ocenila fasády vybavené lamelovými protislunečními žaluziemi ze skla, které automaticky mění směr podle pohybu slunce na obloze. Jejich plochy zdobené střídavými bílými pruhy nanesenými metodou sítotisku nechávají proniknout do interiéru rozptýlené přirozené světlo.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Zahraniční stavbou roku je stavba AGC Glass Building v Belgii.

Územní plán města Sušice byl oceněn v kategorii Urbanistický projekt roku 2015. Projekt rozvoje podle poroty podporuje Sušici jako místo s potenciálem pro turistický ruch. Uděleny byly i další zvláštní ceny, experimentální projekt Air House byl například oceněn cenou ABF.

Lidé fandí projektu studentů

Ekologický Air House, který byl původně navržen pro bydlení v páru, získal i cenu veřejnosti. Tento projekt energeticky soběstačného domu už ostatně bodoval v mezinárodní soutěži Solar Decathlon 2013, kde získal v celkovém hodnocení skvělé třetí místo.

Dnes budova slouží jako Informační centrum ČVUT přímo uprostřed dejvického kampusu v Praze, aby byla inspirací pro další studenty a podněcovala obecný zájem o solární energii a architekturu šetrnou k přírodě.

Foto: www.airhouse.cz

Studenti ČVUT se svým soutěžním projektem.

Cenu veřejnosti málem získalo zpřístupnění a nové využití Národní kulturní památky - dolu Hlubina. Lidé oceňovali zachování významné industriální památky pro další generace.

Komplex objektů a technologického zařízení v oblasti Hlubiny prošel za posledních pět let rozsáhlou proměnou a původní technologické objekty získaly nové kulturní využití.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Veřejnost ocenila zpřístupnění dolu Hlubina.

Pětice staveb byla stejně jako loni vyhlášena na slavnostním finálovém večeru v historických prostorách Betlémské kaple v Praze, kde řada architektů promuje i představuje své architektonické počiny v blízké Galerii Jaroslava Fragnera.

Nejlepší stavby letošního roku

STAVBY ROKU 2015

  • Bolt Tower v Ostravě – nástavba vysoké pece č. 1, autor: Josef Pleskot, projektant: AP Atelier, investor: Dolní oblast Vítkovice, zájmové sdružení právnických osob, Dodavatel: ING STEEL
  • Zpřístupnění a nové využití NKP Hlubina v Ostravě, autor: Milan Šraml, Jan Malík, A-LT Architekti, investor: Dolní oblast Vítkovice, zájmové sdružení právnických osob, Dodavatel: STAMONT – Pozemní stavitelství
  • Dostavba základní školy v Dobřichovicích, Autor: Šafer Hájek architekti – Oldřich Hájek, Jaroslav Šafer, Jakub Koníř, Olga Kostřížová, Pavel Lesenský, Laco Fecsu, Radek Toman, projektant: AED project, investor: Město Dobřichovice, dodavatel: Subterra
  • Komenského most v Jaroměři, autor: Mirko Baum, David Jaroš, Vladimír Janata, investor: Město Jaroměř, dodavatel: Společnost Jaroměř, projektant: Excon 
  • Podzemní komplex v severní části Staroměstského náměstí v Mladé Boleslavi, autor: Michal Hlaváček, Karel Musil, Zdeněk Holek, Ditta Johanovská, investor: Statutární město Mladá Boleslav, dodavatel: Energie - stavební a báňská

ZAHRANIČNÍ STAVBA ROKU 2015

  • AGC Glass Building (Louvain-la-Neuve, Belgie), autor: Philippe Samyn and Partners, dodavatel: VAN ROEY, investor: AGC Glass Europe

URBANISTICKÝ PROJEKT ROKU 2015

  • Územní plán Sušice, projektant: AF-CITYPLAN, SSAR Architects SCRL/CVBA, přihlašovatel: Město Sušice

Vítězné stavby z minulého ročníku si můžete prohlédnout zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám