Hlavní obsah

Na slavné brutalisty se nezapomíná, poctu architektů získává Věra Machoninová

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drsnější architektura plná kovu, skla a surově vyhlížejícího betonu se v posledních letech dostala opět do módy. Velkou inspirací pro architekty těchto staveb je v Čechách bezesporu hlavně práce manželů Machoninových. A tak není divu, že poctu České komory architektů letos získává právě architektka Věra Machoninová.

Foto: archiv Galerie Jaroslava Fragnera, Novinky.cz

Věra Machoninová se nedávno dočkala i výstavy Věra a Vladimír Machoninovi 60´/70´ v Galerii Jaroslava Fragnera. Představena byla i jedna z nejslavnějších staveb - Dům bytové kultury na Budějovické.

Článek

Architektka byla oceněna předně za nadčasovou kvalitu navržených staveb, která se právě v této době ukazuje. V porotě zasedl i letošní držitel prestižního titulu Architekt roku Adam Gebrian [celá zpráva].

Dále pak i Ladislav Kuba, Miroslav Masák, Rostislav Švácha a Jana Tichá. Na jménu laureáta ocenění České komory architektů se shodli jednohlasně. Nominací na titul se přitom sešlo hned osmnáct.

Titul by mohl pomoci i záchraně některých děl architektky

Podle poroty se zdá, že stejně jako kdysi, ani teď není dílo architektky plně doceněno. Důkazem toho je nedávná kauza prodeje bazénu hotelu Thermal a hrozba výrazné změny tohoto významného architektonického objektu.

Potvrzuje to i aktuální dění kolem vysoce ceněné stavby československé ambasády v Berlíně, postavené na základě vítězství manželů Machoninových v architektonické soutěži. O to důležitější je podle poroty tuto tvorbu chránit a znovu ji představit veřejnosti jako kvalitní architektonická díla.

Foto: Novinky

Řada architektonicky cenných brutalistních staveb ze šedesátých a sedmdesátých let musí v poslední době bojovat o své uchování. Kotva se dočkala rekonstrukce.

„Oceněním Věry Machoninové chce porota také upozornit na osobité kvality vrcholných projevů architektury brutalismu 70. a 80. let, které v povědomí veřejnosti dosud nejsou plně uznávány jako hodnoty, které je třeba oceňovat a chránit,” uvedl Gebrian.

Porota podle něj cítí povinnost připomenout majitelům a správcům těchto objektů, že jde o architektonicky hodně kvalitní stavby, která jsou už dnes, necelého půl století po svém dokončení, součástí českých kulturních hodnot. Proto by k nim a k jejich rekonstrukcím a přeměnám mělo být přistupováno citlivým způsobem.

Foto: autorský tým Slavné pražské vily

Vila se nachází na Praze 5 na Strahově.

Sedmaosmdesátiletá architektka Věra Machoninová vystudovala Fakultu architektury a pozemního stavitelství na ČVUT v Praze, působila ve Státním projektovém ústavu v Praze a roku 1967 se svým manželem, architektem Vladimírem Machoninem, založila ateliér Alfa. Ten se profiloval úspěchem v několika architektonických soutěžích, na jejichž základě vznikly kvalitní stavby.

Foto: Novinky

Dobové designové křeslo od dua Machoninových.

V tvorbě Machoninových se odráží především láska k experimentování s novými materiály a obrovský smysl pro detail.

Machoninovi odmítli podepsat souhlas se sovětskou okupací v roce 1968. Po roce 1970 se tak z politických důvodů nemohli už architektonických soutěží účastnit ani veřejně vystupovat nebo publikovat.

Významné stavby, na kterých Věra Machoninová pracovala

  • Hotel Thermal v Karlových Varech
  • Budova zastupitelského úřadu ČSSR v NDR v Berlíně
  • Ubytovna odborového podniku Teplotechna v Praze
  • Dům bytové kultury v Praze 4
  • Dům Otomara Krejči v Praze Bubenči
  • Obchodní dům Kotva v Praze
  • Budova zastupitelského úřadu ČSSR v NDR v Berlíně

Až do revoluce v roce 1989 architektka Machoninová pracovala v Projektovém ústavu hl. m. Prahy. Dnes se dílu těchto architektů konečně dostává zaslouženého uznání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám