Hlavní obsah

Nizozemci navrhli kampus pro vývoj umělé inteligence. Z výšky připomíná monoskop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektonický ateliér MVRDV vyhrál soutěž o návrh Innovation Park Artificial Intelligence (IPAI) v německém Heilbronnu s nápadným kruhovým půdorysem. Cílem architektů bylo navrhnout dostatečně prestižní kampus, tak aby mohl konkurovat světově uznávaným technologickým centrům od amerického Silicon Valley po čínský Šen-čen.

Foto: Archiv studia MVRDV

Řešená oblast má celkově 265 000 m².

Článek

Kombinace komerčního kampusu, laboratoří, startup inovačního centra, bydlení, komunikačního centra, ale i restaurací či školky promění areál nejen v atraktivní místo pro práci, ale také v cíl ​​pro zvědavé návštěvníky.

Se svým rozpoznatelným kruhovým plánem je cílem návrhu vytvořit přední světovou lokalitu pro vývoj technologií umělé inteligence. Návrh hlavního plánu byl vyvinut pro partnerský projekt mezi obcí Heilbronn a rodinnou nadací podnikatele Dietera Schwarze.

Foto: Archiv studia MVRDV

Budovy budou uspořádány na přesně vymezeném, důsledně kruhovém půdorysu.

Rozhodnutí navrhnout budovy hlavního plánu do kruhu učiní areál IPAI okamžitě rozpoznatelným a jasně viditelným i na satelitních fotografiích. Kolem budov kampusu vede 1,2 kilometru dlouhá cesta, která podpoří různé aktivity oživující prostor areálu včetně běžecká dráhy, skateparku, tribuny a vyhlídek do okolí.

Knihovna zaujme na první pohled obřím oknem, které odhalí interiér budovy

Tipy a trendy

Většina budov má jednoduché pravoúhlé tvary a výšku 27 metrů, takže je lze efektivně postavit s modulárními prvky a biologickými materiály. Jádrem plánu je řada „speciálních staveb“ vyčnívajících z davu s originálnějšími tvary a větší výškou. Právě ty pak utvoří panorama kampusu. Nejpůsobivější z nich je komunikační centrum, kulatá věž. Ta bude stát na centrálním náměstí v srdci kampusu a má fungovat jako kontaktní místo pro veřejnost.

Foto: Archiv studia MVRDV

Podoba centrálního prostoru má vybízet veřejnost k interakci s umělou inteligencí.

„Vývoj, který jsme v poslední době viděli v oblasti AI, vyžaduje pozornost lidí ze všech oblastí života a s touto ideou vytváříme kompaktní kampus, aby se tak mohlo stát,“ uvedl u příležitosti představení projektu zakládající partner MVRDV Jacob van Rijs.

V části Heilbronnu, která je v současnosti pastvinou, tak začnou růst lesy, sady a louky, které budou sloužit jako testovací stanoviště pro technologii umělé inteligence související s biodiverzitou a zemědělstvím. V kampusu by měli působit přední odborníci vyvíjející AI. Veřejnost by tak měla díky kampusu získat bližší pohled na jejich práci.

Foto: Archiv studia MVRDV

Kampus bude jednou z nejostřeji sledovanou soudobou stavbou.

Přirozené prvky mají snížit uhlíkovou stopu kampusu. Bioklimatické fasády a energeticky úsporné služby budov mají pomoci minimalizovat energii potřebnou k provozu kampusu, zatímco obnovitelná energie se bude vyrábět lokálně prostřednictvím větrných turbín a solárních panelů a ukládat se do baterií a pozemních zásobníků.

Projekt vznikl i ve spolupráci s LOLA Landscape Architects s Thorntonem Tomasettim, Studiem Animal-Aided Design, berlínskými odborníky na navrhování míst pro speciální účely Realace, konzultantskou společností Peutz Consult a inženýrskou společností Gruner Deutschland. Stavět se začne ještě letos a projekt by měl být dokončen v roce 2027.

Anketa

Líbí se vám návrh kampusu?
Ano, vypadá zajímavě.
80,3 %
Docela ano.
7,9 %
Já si to moc neumím představit, takže nevím.
2,6 %
Příliš ne.
3,9 %
Ne, to se mi nelíbí.
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 76 čtenářů.

Jako rozeklaná skaliska, tak vypadá nová zástavba s takřka 200 byty

Tipy a trendy

Obytné domy připomínají hory svírající mezi sebou zelené údolí

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti

Reklama

Související témata:
Heilbronn
Innovation Park Artificial Intelligence (Ipai)

Související články

Výběr článků

Načítám