Hlavní obsah

Vybíráte pracovní desku do kuchyně? Vsaďte na pěknou a odolnou

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhled a odolnost proti opotřebení jsou zásadní kritéria při výběru pracovní desky do kuchyně. Zajímá nás ale i poctivé zpracování, dobré reference. Ženy se samozřejmě nejvíce ptají, jak snadno se deska udržuje.

Foto: Mora

Dostatečně velkou pracovní plochu si zamilujete. Pohodlně na ní lze vařit i s dětmi, které společnou aktivitu ocení. Mnohem více než povinné plánované výlety.

Článek

U kuchyňské linky stojíte každý den, proto by měla být nejen krásná, ale i funkční. Vybírat lze z mnoha materiálů, které se navzájem velmi liší: v nabídce jsou pracovní desky z masivního dřeva, kamenné, polymerové (umělý kámen), skleněné, nerez či nejvíce zastoupené MDF desky s laminátovým povrchem.

Foto: Kuchyně Schmidt

Kuchyňská linka Arcos Marmor Nogueira, provedení umakart 40 mm, dekor Mramor.

Kuchyň je v mnoha rodinách centrem všeho dění a je důležité, aby vám vyhovovala její ergonomie, zvolené materiály. Podle odborníků si většinou zákazníci přejí desku do tvaru písmene L nebo U.

„To znamená, že se pracovní desky musí v rohu nějak napojit. Převážně se používají frézované spoje, které jsou při správném postupu takřka neviditelné," vysvětluje Lukáš Horák, designér z kuchyňského studia Schmidt.

Jaké materiály jsou v nabídce?

TechniStone

Je to tvrzený kámen, který tvoří jakostní přírodní suroviny. Díky kvalitnějšímu pojivu je na rozdíl od ostatních umělých materiálů odolnější a ve srovnání s přírodními kameny vykazuje i lepší vlastnosti: nenasákavost, neporéznost, vysokou odolnost proti poškrábání.

Oblíbený je leštěný povrch (snadný na údržbu), ale i matný povrch, který je na dotek téměř "kožený".

Foto: Technistone

Tvrzený kámen TechniStone® Noble Pro nabízí světle písčité až temně šedé odstíny s různou intenzitou bílo-šedého žilkování, které prostupuje materiálem do hloubky a vytváří přelévanou kompozici barev.

V nabídce je i tzv. Ardesia, která připomíná krásu přírodní břidlice. Novinkou roku 2018 jsou odstíny šedi, jež doplňují kolekci Noble.

„Vynikají šedými odstíny s různou intenzitou bělejšího žilkování, které prostupuje materiálem do hloubky. Tím vzniká nezaměnitelný efekt," říká Andrea Freislebenová z firmy Technistone.

Foto: Technistone

Pracovní desky TechniStone vydrží vysokou zátěž. Jsou nenasákavé, neporézní, odolné proti poškrábání a nekoncentrovaným čisticím prostředkům. V letošní nabídce objevíte nové odstíny, třeba luxusní bílou či magicky šedou řadu Noble Pro.

MDF deska

Jde o velmi oblíbené provedení s laminátovým povrchem. Dobře odolává běžně používaným chemikáliím v kuchyni (ocet, olej, přírodní kyseliny), ale pozor na rozpálené povrchy (hrnce, pánvičky), nevydrží nápor vysokých teplot. Také mu vadí nešetrné zacházení, poškrábání, delší přítomnost vlhkosti a vody (může nabobtnat).

Plusem je pestrá nabídka dekorů, které se prodávají v tloušťkách 28 mm, 38 mm a 50 mm. Příjemná je cena, běžný metr se pohybuje kolem 2000 až 4000 Kč.

Foto: Kuchyně Schmidt

Oblíbené jsou MDF pracovní desky s laminátovým povrchem, které mají pestrou nabídku dekorů a příznivou cenu.

Přírodní kámen

Jde o luxusní materiál, většinou se používá žula, která má velkou odolnost proti vsakování olejů či kyselých látek do struktury materiálu. Povrch může být leštěný či matový. Mat se snadněji udržuje, nejsou na něm vidět otisky prstů. Někomu může ale vadit pocit studeného doteku.

Kamenné pracovní desky lze mít čistě bílé, mramorované i oblázkové v rozmanitých barvách. Prodávají se různé šířky a délky. Ceny se liší podle náročnosti opracování, obvykle jsou kolem 20 000 až 30 000 Kč za běžný metr. Konkrétně žula se pohybuje od 9000 do 15 000 Kč/bm.

Umělý kámen - polymer

Tvoří ho směs přírodních minerálů, pigmentů a akrylového polymeru. Jako přírodní materiál se užívá bauxit nebo hliníková hornina. Pryskyřice je pojivem a obohacuje kámen o schopnost tvarování teplem. Na povrch není vhodné odkládat rozpálené hrnce a pánve. Na trhu jsou značky Corian, Staron, Solid Stone, cena se pohybuje od 5000 do 12 000 Kč/bm.

Foto: Kuchyně Schmidt

Kolekce Arcos Marvel Light nabízí desku s matnou a na dotek sametovou vrstvou Arcos Supermat. Na povrchu je ochranný štít s antibakteriální nanotechnologií.

Dřevo (masiv)

Dřevo zútulní a zateplí každý prostor, je velmi oblíbené. Spárovku tvoří dřevěné špalíky, jež jsou podélně slepené zdravotním nezávadným lepidlem. Dřevo musí mít kvalitní povrchovou úpravu, která ručí za nenasákavost. Desku je nutné v pravidelných intervalech impregnovat speciálními oleji.

Pracovní desky se vyrábějí v různých rozměrech: hloubka 50 až 1225 mm, délka 150 až 4000 mm. Používají se tvrdší dřeviny - buk, dub, ořech. Cena se pohybuje od 3000 do 5000 Kč/bm.

Foto: Kuchyně Schmidt

Kuchyně Scarlett přináší venkovskou romantiku, poctivé materiály, nadčasové provedení a útulnost.

Sklo

Stoprocentní neporézní materiál, hygienicky nezávadný, lze na něm krájet jakoukoliv zeleninu, ovoce i maso. Sklo je tvrzené, odolné vůči škrábancům a vysokým teplotám.

Nerez plech

Je vhodný spíše do profesionálních provozů, kde je kladen velký důraz na hygienu. Materiál je velmi odolný k mechanickému poškození, snese i hrubší zacházení, má vysokou odolnost vůči vodě a teplotě. Předností je snadná údržba, nevýhodou viditelné šmouhy. Cena se pohybuje kolem 20 000 Kč/bm.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám