Hlavní obsah

Nenáročné pokojové rostliny pro pěstitelské začátečníky

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka interiérových rostlin je bohatá a snadno svádí ke spontánnímu nákupu. Mnoho z nabízených pokojovek je ovšem velice náročných a v běžných (nemluvě o ztížených) bytových podmínkách rychle zacházejí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Fitonie - Fittonia

Článek

Přesto není nutné smutnit, protože existuje spousta rostlin, které nevyžadují žádnou velkou pěstitelskou obratnost a začátečníkům udělají radost.

Tlustice - Crassula ovata
Výška a šířka: zpravidla 30 až 80 cm, letité exempláře i přes 150 cm
Květy: hvězdovité, bílé až růžové
Způsob množení: listovými nebo stonkovými řízky
Stanoviště: slunné, světlé, polostinné, teplé i chladnější
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tlustice - Crassula Ovata

Tlustice patří mezi sukulenty, a tak vydrží dlouhé období bez vody. Příliš mnoho vláhy by tuto pohlednou rostlinu zahubilo. Zaléváme jednou měsíčně (poznávacím znamením jsou jakoby svraštělé listy), v zimě ještě méně. Živiny doplňujeme hnojivem na kaktusy.

Nevzhledné vytáhlé výhony opětovně obrostou po zastřižení. Z tlustic rovněž vznikají krásné bonsaje. Na rozdíl od jiných pokojovek tlusticím nevadí přehuštěný kořenový bal.

Pokojová azalka - Azalea
Výška a šířka: 20-80 cm, 20-80 cm
Květy: nálevkovité, velké, bílé, růžové, červené i vícebarevné
Způsob množení: semeny, polovyzrálými řízky
Stanoviště: světlé, chladné
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pokojová azalka - Azalea

Klenotem chladných místností (ložnice, světlého schodiště) je bezesporu nádherně a hojně kvetoucí azalka. Dřevnatý keřík nebo stromek na kmínku se v obchodech objevuje s množstvím poupat již od listopadu.

Rostlina s temně zelenými listy je opravdovým otužilcem, teploty okolo 12 až 15 °C jsou pro ni ideální. Za vysokých teplot špatně a krátce kvete a je napadána sviluškami.

Zeminu udržujeme vlhkou, občas porosíme. V létě měsíčně hnojíme prostředky pro rododendrony. V tu dobu můžeme pokojovou azalku vynést ven na stinné místo.

Fitonie - Fittonia
Výška a šířka: 10-20 cm, neurčitá
Květy: kvete zřídka nenápadnými bílými, žlutými nebo červenobílými kvítky
Stanoviště: polostinné, stinné, teplé
Způsob množení: koncovými stonkovými řízky, hřížením
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Fitonie - Fittonia

Krása nízkých fitonií spočívá v listech - eliptických až oválných - zelenkavě až růžově vybarvených, vždy s nápadným žilkováním.

Pro jejich rozpínavou povahu je využijeme k výsadbě do závěsných košů anebo jako atraktivní podrost pokojových stromků.

Zaléváme střídmě, nadměrné mokro způsobuje uhnívání stonků. Hustého kompaktního vzhledu dosáhneme pravidelným zaštipováním vrcholků.

Fíkovník šplhavý - Ficus pumila
Výška a šířka: výhony dlouhé až 150 cm
Květy: nekvete
Stanoviště: světlé, polostinné
Způsob množení: hřížením výhonů
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Fíkovník šplhavý - Ficus Pumila

Milý, vděčný druh s malými živě zelenými listy, které mohou mít bílé až krémové lemování, jako je tomu v případě odrůdy Variegata. Jako převislý je vhodný do závěsných nebo vysokých květináčů. Díky příčepivým kořínkům se dokáže pnout po opoře. Výborný je rovněž k pokrytí půdy.

Zeminu udržujeme vlhčí, protože proschnutí kořenového balu vede k nenávratným škodám. Za pravidelné rosení a hnojení se odmění obzvláště bujným růstem.

Dracéna nebo také Dračinec lemovaný - Dracaena marginata
Výška a šířka: 40-350 cm, 30-100 cm
Květy: bílé vonné u letitých jedinců
Způsob množení: stonkovými řízky, vzdušným hřížením
Stanoviště: slunné, světlé, polostinné
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dracéna nebo také Dračinec lemovaný - Dracaena Marginata

Běžně dostupná, velmi okrasná rostlina s různě vysokými kmínky a kšticí leskle zelených, vzpřímených až převislých listů s červenohnědým okrajem. Kultivar Tricolor je bíle pruhovaný.

Toleruje nedostatečně osvětlený kout i nedostatek vláhy. Příliš mokrá zemina ji dokáže spolehlivě a rychle zničit. Upřednostňuje vlhčí vzduch.

Od jara do léta rostlinu každý měsíc přihnojíme. Na přesazení nebo přemístění reaguje někdy opadem spodních listů.

Voskovka - Hoya carnosa
Výška a šířka: délka výhonů až 250 cm
Květy: hvězdovité, bílé až narůžovělé s červeným středem
Stanoviště: slunečné, světlé, polostinné, zastíněné, teplé
Způsob množení: semeny, polovyzrálými řízky
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Voskovka - Hoya Carnosa

Léty prověřený, nejčastěji pěstovaný druh, který leccos odpustí. Dlouhé výhony s tuhými, tmavě zelenými, lesklými, kožovitými listy s nápadnou středovou rýhou a často i stříbřitými skvrnami se vyjímají nejen v závěsných koších, ale i na rozličně tvarovaných konstrukcích.

Voskovka nakvétá od května svazky jakoby voskových květů, které přes noc voní tak silně, že ji raději neumísťujeme do ložnice. Nejlépe prospívá na jasném místě s několika hodinami slunečního svitu denně. Poroste i ve stínu, tam ale nepokvete. Zaléváme ji mírně.

Reklama

Související témata:

Související články

Čarovný svět kapradin lze vypěstovat i doma

Na květy kapradin bychom čekali marně. Jde totiž o rostliny výtrusné, tedy nekvetoucí. Nerozmnožují se semeny, nýbrž téměř mikroskopickými výtrusy. Přesto, že...

Prvosenky rozzáří každý jarní záhon

Petrklíč, primule, prvnička, nebeklíček, kačenka a ještě další lidové názvy patří oblíbené a nenáročné jarní květině, která se správně botanicky nazývá...

Jak připravit zahrádku na jaro

Sluníčko sice ještě moc nehřeje, ale na zahradě už nás čeká pilná práce. Musíme ji připravit na jaro, které tu bude co nevidět. Vezmeme to pěkně popořádku.

Výběr článků

Načítám