Hlavní obsah

Cenu Miese van der Rohe získala přestavba francouzského bytového domu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise a Nadace Miese van der Rohe vyhlásily vítěze Ceny Evropské unie pro současnou architekturu - Cenu Miese van der Rohe 2019. Prestižní cenu získala přestavba 530 bytů v komplexu Grand Parc ve francouzském Bordeaux. Ze zanedbaných panelových staveb se stalo stylové místo k bydlení v dobře dostupné lokalitě.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award, Philippe Ruault

Nejlepší evropská stavba působí na první pohled dost fádně. Jde ale o zdařilou rekonstrukci stovek bytů.

Článek

Ocenění nesoucí jméno slavného architekta Miese van der Rohe je udělováno vždy jednou za dva roky těm nejlepším stavbám z evropských zemí.

Soutěží spolu různé stavby – veřejné, ale i soukromé. Finalisty byly podle porotců mimořádné a poutavé budovy a prostory vzniklé v obtížných podmínkách. Porota letos vítěze vybrala pod vedením architektky Dorte Mandrupové z dánské Kodaně.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award, Philippe Ruault

Interiéry v původním stavu vypadaly hodně retro.

Vítězem ceny Miese van der Rohe 2019 je již zmíněná přestavba rozlehlých budov od architektonických ateliérů Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture a Christophe Hutin Architecture. Investorem byla veřejná městská společnost Aquitanis.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award, Philippe Ruault

Zrekonstruované prostory působá vzdušným a velkoryým dojmem.

Práce je inovativní renovací tří velkých bytových domů v Bordeaux. Díky její citlivosti zůstaly domu stávající kvality, ale zároveň přibyly i další benefity. Podle poroty jde o pozoruhodný projekt vzniklý s relativně malým rozpočtem.

Oceněný projekt byl vybrán ze seznamu 383 prací z 38 evropských zemí. Prestižního klání se zúčastnilo i několik českých projektů. Žádná z nominovaných staveb se ale do finále neprobojovala. V něm porota vybrala a navštívila pět finálových staveb a vedla rozhovory s autory děl, klienty nebo developery a uživateli.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award, Philippe Ruault

Bydlení vzniklo v trochu brutalistním stylu, který je ale v současném architektonickém designu trendem.

Vítěz bude spolu s dalšími pětatřiceti nejlepšími stavbami ze soutěže představen v katalogu a na putovní výstavě. Získá také prestiž a publicitu a odnese si i výrazné finanční ohodnocení. První cena vynese v přepočtu 1,5 milionu korun.

Slavnostní předání ceny se uskuteční 7. května v pavilonu Miese van der Rohe ve španělské Barceloně.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám