Hlavní obsah

Nejlepší letošní stavbou ve Velké Británii je galerie slavného umělce Damiena Hirsta

Novinky, tnk

Prestižní vyznamenání od Královského institutu britských architektů „RIBA Stirling Prize 2016” má svého vítěze. Z šestice finalistů porotu nejvíce okouzlila stavba Newport Street Gallery od Caruso St John Architects. Jde o galerii slavného umělce Damiena Hirsta, autora legendárního a obskurního žraloka ve formaldehydu.

Foto: Hélène Binetová & Prudence Cuming Associates (4x)

Galerie poskytuje příjemné prostředí pro umělecké zážitky.

Článek

Vítězná stavba byla vybrána z budov vzniklých v uplynulém roce na území Velké Británie. Nejprestižnější architektonické ocenění v této zemi každoročně získává jen jedna stavba. Ta se má stát výrazným příkladem pro architekty i zadavatele.

Budova o několika částech s fasádou z režného cihlového zdiva v jižním Londýně má vynikající design a význam pro vývoj architektury v oblasti veřejně přístupných staveb.

V galerii je vystavena mimo jiné vlastní sbírka Damiena Hirsta. Aktuálně je zde představováno i dílo umělce Jeffa Koonse.

Foto: Hélène Binet & Prudence cuming associates

Interiér nabízí důstojný prostor pro vystavení uměleckých děl, který neruší jejich vnímání.

Roli v udílení ceny hraje i potenciál budovy, respektive schopnost zaujmout porotu, občany i veřejná média.

Vítězná stavba v poslední době zaujala i restaurací, kterou obsahuje a ve které jsou také k vidění díla Damiena Hirsta. Originální prostor vypadá jako lékárna. [celá zpráva]

Foto: Prudence Cuming Associates, 2H Restaurant

Ve vitrínách nechybí obaly od léků coby dekorace.

Porota při udílení ceny ocenila schopnost autorů propojit staré architektonické prvky s novými. Ze tří starých viktoriánských průmyslových budov se jim totiž podařilo vytvořit moderní prostor s respektem k tradici.

Podle poroty Damien Hirst přispěl k historii mecenášství v oblasti architektury a díky jeho zakázce vzniklo zdařilé architektonické dílo.

Foto: Hélène Binet & Prudence cuming associates

Galerie je umístěna v blízkosti železniční tratě. Vstup je do ní zdarma.

Stirlingova cena má letos za sebou již svůj jednadvacátý ročník. Mezi nominovanými stavbami byly budovy sloužící zcela odlišným účelům. Do finále se probojovala i Oxfordská univerzitní budova Blavatnik School of Government od Herzog & de Meuron nebo univerzitní kampus v Glasgow od Michael Laird Architects & Reiach a Hall Architects.

Nechyběla ani stavba s názvem Outhouse v regionu Forrest of Dean od autorů z Loyn & Co Architects nebo bytové budovy na Trafalgar Place od dRMM Architects, stejně tak jako Westonská knihovna od WilkinsonEyre.

Foto: Hélène Binet & Prudence cuming associates (výřez)

Galerijní prostory propojuje impozantní schodiště.

Architektonické studio Caruso St John Architects získalo Stirlingovu cenu poprvé. V minulých ročnících se ale práce těchto architektů objevila ve výběru již dvakrát. S galerijními projekty mají bohaté zkušenosti z minulosti. Jsou například autory renovace věhlasné galerie Tate Britain.

Ocenění je pro architekty velkou poctou. I proto, že v předchozích ročnících dostala dvakrát za sebou cenu proslulá architektka pocházející z Iráku Zaha Hadid, jejíž tvorba se dostane i k nám. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám