Hlavní obsah

Tvorba Zahy Hadid, první dámy světové architektury, má přivést na výsluní další ženy

Novinky, tnk

Posledním architektonickým dílem nedávno zemřelé architektky Zahy Hadid byla stavba Messner Mountain Museum, futuristická stavba na vrcholku hory. Touto budovou se symbolicky završila kariéra významné pozoruhodné dámy, která také pozvolna vedla až na samý vrchol. Architektka by si nepochybně přála, aby se totéž v budoucnu podařilo i dalším ženám.

Foto: Novinky.cz (koláž), Luke Hayes, Sophie Mutevelianová

Architektka stihla získat všechna světově významná ocenění za architekturu. Obdiv si získala i její londýnská budova Serpentine Sackler Gallery.

Článek

Pětašedesátiletá Zaha Hadid minulý týden zemřela v nemocnici v Miami na infarkt. [celá zpráva]

Zůstává po ní ale cenná památka v podobě plejády fascinujících futuristických staveb rozesetých po celém světě. Poslední postavenou budovou od architektky je horolezecké muzeum s názvem Messner Mountain Museum. [celá zpráva]

Na něm plně uplatnila svůj zájem o prolínání architektury s krajinou a geologií.

Vrcholem její kariéry se stalo loňské ocenění zlatou medailí od Královského institutu britských architektů RIBA. Tu převzala letos v únoru. Zisk ocenění pro ni znamenal fakt, že nepochybně přispěla k emancipaci žen v architektuře, za což byla vděčná a doufala, že se na architektonické výsluní dostane více dam.

Foto: Werner Huthmacher

Železniční stanice Nordpark v Innsbrucku

Ve své tvorbě se tato nadaná žena iráckého původu nenechávala svazovat žádnými pravidly. Její stavby jsou velkolepé, tvarově velmi členité, odvážné a lehce opulentní.

Budovy, jakými jsou Rosenthalovo centrum současného umění v americkém Cincinnati a opera Guangzhou v Číně, byly považovány za stavby, které splňují představy o architektuře budoucnosti.

Samozřejmě, že z hlediska finanční nákladnosti její dílo rozhodně není skromné, což jí bylo také mnohdy vytýkáno. Stavby jsou ale rozhodně impozantní.

Foto: Doublespace

Budova Jockey Club Innovation Tower na hongkongské Polytechnické univerzitě.

Mezi cenami, které získala, nechyběla ani Pritzkerova cena. Té se přezdívá architektonická Nobelovka. Hadid ji obdržela v roce 2004. Od té doby její stavby získávaly celosvětový věhlas a sklízely uznání. Byla vůbec první ženou, která tuto cenu v historii udílení získala.

Porota tehdy ocenila mimo jiné i její požární stanici v Německu navrženou pro nábytkářskou firmu Vitra a originální skokanský můstek v Rakousku. Porota tehdy doufala, že se portfolio prací této architektky i díky ocenění rozroste. To se také stalo a Hadid následně získala například i prestižní japonskou cenu udělovanou významným umělcům Praemium Imperale (kterou se pyšní i řada dalších držitelů Pritzkera).

Foto: Hufton + Crow

Londýnské aquacentrum má působivé futuristické tvary.

Poroty oceňovaly nadšení Zahy Hadid pro hi-tech i otevřenost k trendům moderní architektury i její pedagogické nadání. Svou architekturou také vzdělávala studenty.

Věhlas si získala také stavba Evelyn Grace Academy, kde mají studenti před školou běžeckou dráhu, po které mohou co nejrychleji běžet do školy. [celá zpráva]

Náročné tvary mohla navrhovat díky skvělému matematickému vzdělání

Hadid vystudovala matematiku na Americké univerzitě v Bejrútu. Právě matematické vzdělání jí umožnilo pouštět se do tak složitých a náročných fasád a tvarově nevšedních interiérů. Architektonickou kariéru zahájila v roce 1972 na Architectural Association v Londýně.

Od roku 1979 navrhovala ve vlastním londýnském ateliéru Zaha Hadid Architects. Práce v tomto ateliéru je rozhodně pro architekty ve světě dobrou vizitkou.

Foto: Helene Binet

Její interiéry jsou ohromující. Za pozornost stojí třeba monumentální hlediště Haydar Aliyev Center v Baku.

Hadid se nebála využívat nové materiály a technologie a dávat stavbám snové tvary. Její tvorba často připomínala vesmírnou architekturu.

Mezi nejvýraznější projekty ateliéru z posledních let bezpochyby patří komplex Galaxy Soho a italské muzeum umění 21. století MAXXI. [celá zpráva]

Foto: Hufron + Crow

Stavba Galaxy Soho v Pekingu je gigantickým nákupním a kancelářským centrem.

Architektka Zaha Hadid vnesla do světové architektury cenný sebevědomý ženský prvek a dokázala, že rovné geometrické linie minimalistických staveb jsou už často hodně okoukané.

Nebála se inspirovat organickými tvary a využívat širokou tvarovou plejádu, která je pro architekty dnes díky moderním materiálům a technologiím dostupná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám