Hlavní obsah

Umělec Damien Hirst si otevřel restauraci, která vypadá jako lékárna

Novinky, tnk

Autor jednoho z nejznámějších uměleckých děl - žraloka zalitého ve formaldehydu, Damien Hirst, se rozhodl využít své tvůrčí nadání i v designu. Pro londýnskou restauraci v Newport Street Gallery navrhl nevšední vybavení. Hosté mají pocit, že se ocitli přímo v lékárně. Léky se tu ale podávají trochu jiné.

Foto: Prudence Cuming Associates (4x), 2H Restaurant (3x), Damien Hirst and Science Ltd., koláž

Umělec Damien Hirst a restauratér Mark Hix v nově vzniklé restauraci

Článek

V komerční a rezidenční londýnské oblasti Vauxhall byla otevřena nová restaurace v rámci místní galerie. Nese název Pharmacy 2 neboli Lékárna č. 2 a bude nabízet tradiční britskou kuchyni. Otevřeno bude i po skončení otvírací doby galerie. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout interiér jako volné pokračování expozice.

Foto: Prudence Cuming Associates, 2H Restaurant

Interiér díky své pestrosti doslova září i do exteriéru.

Newport Street Gallery je Hirstovým dlouhodobým projektem, jehož cílem je sdílet svou sbírku umění s co nejširší veřejností. Zatímco v galerii budou moci návštěvníci zhlédnout díla jiných umělců, Pharmacy 2 nabídne i některá Hirstova díla.

Foto: Profimedia.cz

Žralok zalitý ve formaldehydu od Damienä Hirsta

K vidění tak jsou třeba Hirstovy Lékárničky nebo kaleidoskopická díla inspirovaná pestrostí motýlích křídel. Vstup do galerie je pro návštěvníky zdarma.

Foto: Prudence Cuming Associates, 2H Restaurant

Ve vitrínách nechybí obaly od léků coby dekorace.

„Restaurace Pharmacy 2 spojuje dvě z mých největších vášní, kterými jsou umění a jídlo,” uvedl Hirst. Projekt také odráží umělcův dlouhodobý zájem o vědu, medicínu a farmacii.

Foto: Prudence Cuming Associates

Damien Hirst si pohrál s drobnými symboly, které k farmacii patří.

Interiér zaujme řadou detailů. V oknech jsou k vidění šroubovice DNA, v mramorové podlaze jsou vsazeny pilulky, které jsou i všité do kožených sedadel.

Restaurací se můžete i nechat jen volně inspirovat a podobnými kousky si zařídit interiér u sebe doma.

Foto: Novinky.cz, Ikea

Osvětlení připomínající léky zapadne do moderních a futuristických interiérů.

Inspirace medicínou a lékárnou se hodí spíš do obývacích pokojů mladší generace. Oblé tvary a pestré výrazné barvy obecně zapadnou do futuristicky zařízených prostor. Začlenit můžete i prvky připomínající laboratorní baňky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám