Hlavní obsah

Nejlepší interiéry nominované na cenu Grand Prix architektů 2011

Novinky, tnk

Přinášíme vám obrazovou ochutnávku interiérů, které byly nominovány na jedno z nejprestižnějších ocenění za architektonické ztvárnění v Česku. Originální i jednoduché interiéry mohou posloužit jako inspirace pro vybavení dalších prostor v podobně moderním duchu.

Článek

Do letošního ročníku bylo přihlášeno celkem deset realizací v kategorii interiér. Soutěží se od roku 1993 a porota je, jako každý rok, mezinárodní. Předsedou poroty je Thomas E. Bitnar z USA. Dále v ní zasedají odborníci: Juri Troy z Rakouska, Zhank Ke z Číny, Zbysczek Mackow z Polska a Juraj Hermann ze Slovenska.

Hned dva návrhy od Evy Jiřičné

Všechny interiéry byly dokončeny v loňském roce. Hned na dvou z nich se významně podílela architektka Eva Jiřičná. Nominováno bylo kongresové centrum Zlín (stavba stojí v ulici T. G. Masaryka), které rozhodně stojí za pozornost pro své futuristické ztvárnění.

Do nominací se dostalo i Café B. Braun, které je sice zdařile navrženo, ale do prostřední rušné lokality v okolí Lékařského domu v ulici Sokolská na Praze 2 moc nezapadá.

Zdařilou inspirací pro zařízení interiéru je i zelenkavá jídelna firmy Pražská energetika od S.H.S. architekti aj. na Praze 10 v ulici Na Hroudě, i ta zaujala svým futuristickým vyzněním.

Interiéry vily architektů Pragera a Loudy získaly novou podobu díky Janu Lapčíkovi a Jarmile Kopečné. Vznikly v Praze 4  - Braníku. Interiér architektonicky zajímavě členitého a různorodého prostoru je laděn do tmavých barev, které ale vyvažuje světlost stěn i podlahy. Prostor působí vkusně a decentně a skvěle vystihuje funkci, které má sloužit.

V nominacích je i showroom Design Bath, který je efektně barevně sladěn do tónů šedé barvy. Místy ale prostoru ubírá na působivosti vysoký lesk některých kusů, který je ještě umocněn zvoleným osvětlením. Prostor tak vyznívá trochu kýčovitě. Autory jsou Šárka Linhartová a Jan Linhart. Interiér je k vidění v Holešovicích - na adrese Komunardů 37 v Praze 7.

V soutěži je i prostor Miele Gallery Brno od Petra Koláře a Aleše Lapky aj. Originální interiér byl realizován v Brně v ulici Holandská. Řešení stropu je opravdu nekonvenční a inspirativní.

Mezi nejzdařilejší návrhy patří i elegantní kanceláře společnosti Metalimex v centru Prahy ve Štěpánské ulici od Petra Koláře a Aleše Lapky aj. Jednoduchý design, který dává vyniknout designově výrazným kusům (v tomto případě např. křeslu, které připomíná slavnou nábytkovou ikonu - křeslo Egg od skandinávského designéra Arne Jacobsena), neomrzí.

V nominacích jsou i dvě expozice

Letos mohou získat prestižní ocenění i dvě zdařile a vkusně řešené expozice. Za vkusné řešení expozice je nominována výstava Astronomie pro Národní technické muzeum v Kostelní ulici 42 v Praze od studia Projektil architekti a grafického studia Design studio Kultivar. Díky dobrému řešení a nasvětlení získá návštěvník u řady exponátů, na které si nemůže sáhnout, dojem dobré přístupnosti a blízkosti předmětů, čímž je umocněn jeho zážitek.

Stejně tak zaujala i stálá expozice vlastivědného muzea Jesenicka od studia Transat architekti v lokalitě Vodní tvrz, Zámecké náměstí 1 v Jeseníku.

Nominaci má i pobočka České pošty za svůj jednotný styl. Autory jsou Šárka Linhartová a Jan Linhart. Interiér je k vidění na adrese U Náměstí 712, Dolní Břežany.

Výsledky soutěže budou oficiálně zveřejněny dne 10. května na slavnostním vyhlášení a udělení cen ve Veletržním paláci v Praze. Výstava přihlášených děl bude ke zhlédnutí ve Veletržním paláci od 11. 5 do 30. 6., dále pak poputuje po Česku a následně bude k vidění i v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám