Hlavní obsah

Design v prostoru falešné Skandinávie je inspirací pro české veletrhy

Novinky, tnk

V rámci Stockholm Design Weeku se uskutečnila výstava imitující skandinávskou přírodu. Hostila ji galerie Biologiska a bylo na co se dívat. Designéři na ní dostali možnost prezentovat své návrhy ve zcela netradičním a vysoce originálním prostředí. Inspirovat by se mohli a měli i čeští designéři, ale hlavně organizátoři veletrhů.

Článek

Skandinávský poloostrov se stal hlavní inspirací surrealistické instalaci, která umožnila designérům prezentovat svá díla v prostorech plných přírodních i umělých dekorací. Návrhy na výstavu byly vybrány tak, aby i díky nim byla připomenuta krása této geografické oblasti.

Přehlídka designových kousků je umístěna do Dioramatu - do modelu, který má ambici navodit dojem skutečnosti. Na zadní stěně výstavy je tak namalováno pozadí a vepředu jsou umístěny plastické dekorace, které dodávají expozici na realističnosti.

Více jak dvacítka umělců z cca patnácti zemí světa se tak snažila nabídnout divákům k vidění návrh, který podle jejich názoru nejvíce připomíná Skandinávii.

Výstava představila hlavně inspiraci vnitrozemím Skandinávie. A to i prostřednictvím malovaných velkoformátových pláten (od Bruna Liljeforse). Skandinávské hory imitovaly speciální dekorace, které umocnily dojem z instalovaných návrhů.

Řada designérů si vybrala jako materiál pro své prezentované návrhy dřevo, které je pro design Skandinávie naprosto zásadní surovinou. Návrháři ho nechali po severském způsobu vyniknout v jeho přirozené podobě. [celá zpráva]

Pro ještě bohatší vizuální zážitek užili tvůrci výstavy i vycpaných zvířat. I ta mají dokreslovat kolorit místní fauny a flóry.

S nápadem této zdařilé expozice designu přišli kurátoři Fredrik Färg, Emma Marga Blanche and Hanna Nova Beatrice. Podobný projekt by určitě velmi prospěl i jakémukoliv tuzemskému klasickému nábytkovému veletrhu. Ty si jsou totiž v Česku zoufale podobné a většinou zcela postrádají nápad. Podobnou instalaci by přitom ocenili jak vystavující, tak i návštěvníci.

Inspirace přírodou je navíc v poslední době rozhodně v kurzu. Prohlédněte si i nábytek, který přírodní scenérii imituje sám svými tvary. [celá zpráva]

Anketa

Uvítali byste podobnou exposici i v Čechách?
Ano, české veletrhy designu a bydlení jsou nudné a neoriginální
24,3 %
Ano, stejně tak jako kdekoliv jinde
44,7 %
Ne, nábytek má být prezentován jinak
1,4 %
Ne, exposice se mi vůbec nelíbí
29,6 %
Celkem hlasovalo 358 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám