Hlavní obsah

Betonová kaple připomíná surový krystal pohozený v lese

Novinky, tnk

Betonová stavba kaple coby bunkru v lese je jednou z letos čerstvě vzniklých architektonických pozoruhodností. Krystalická stavba v Mexiku nese název "Sluneční kaple". Paprsky lámající se o žebroví stavby jsou pro věřící bezesporu působivým zážitkem umocňujícím spiritualitu.

Článek

Autorem je studio Bnkr Arquitectura, které sídlí v Mexico City a specializuje se na stavby, jež jsou inspirované právě bunkry. Kancelář založil Esteban Suarez v roce 2005 společně s bratrem Sebastianem Suarezem. Studio nejen staví malé kultovní kaple, zpracovává i velké projekty. Jejich pojetí bunkrů je ale nekonvenčním přístupem k architektuře.

Kaple má být vhodným místem jak k vítání nového života, tak i k truchlení a zamyšlení se. Stavba je tak podle autorů designově velmi náročná na architektonické pojetí.

Kaple studia Bnkr Arquitectura zaujme hrou kontrastů, ve které si konkurují materiály jako sklo a beton a funguje transparentnost i pevnost. Stavba působí lehkým i těžkým dojmem zároveň.

Zadáním bylo, aby stavba plně využila možnosti výhledu a aby slunce svítilo přesně za oltářní kříž. Okolní kopce jsou tvořeny obrovským množstvím žulových skal, a tak se architekti snažili, aby stavba tvarově zapadla. Kaple má působit jen jako "další kolosální balvan na vrcholu hory".

Interiér stavby má brutalistní charakter. Architektonické studio Bnkr Arqiutectura často pracuje s betonem jako ideálním materiálem pro stavby inspirované bunkry. Kaple je v podstatě kryt sloužící jako útočiště pro kolemjdoucí věřící.

Stavba má 120 m² a byla dokončena v únoru letošního roku. Nachází se v Acapulcu v Mexiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám