Hlavní obsah

Hlídka na Stráži patří mezi nejlepší stavby v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2022 získala kromě vítězné stavby (Dům na Kozině) i čtyři další různorodá díla. Jedním z nich je Hlídka na Stráži navržená Janem Machem a Janem Vondrákem z ateliéru Mjölk architekti. Jde o čtyři vyhlídkové konstrukce osazené na skalních výběžcích na hřebeni kopce Stráž nad Rokytnicí nad Jizerou.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, BoysPlayNice

Vyhlídky jsou skvělým příkladem staveb, které korespondují s okolím. Zleva: vyhlídka s názvem Liška, vpravo: vyhlídka s názvem Horník.

Článek

Hlídka na Stráži je podle poroty klání Česká cena za architekturu zhmotnělý sen, pohádka, která se stala skutečností.

Podlaha všech čtyř objektů je z masivních dubových fošen s dostatečnými mezerami, aby mezi nimi mohl dobře proudit vzduch, což dřevěným konstrukcím zajišťuje dlouhou životnost.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, BoysPlayNice

U vyhlídky s názvem Medvěd rozhodně platí, že v jednoduchosti je krása.

Pohled pod obklad odhaluje velmi složitou ocelovou konstrukci rozdělenou na malé části, které se dají lehce smontovat a přemístit bez použití vozidel.

Přesný průzkum místa za použití moderní technologie umožnil dokonalé osazení čtvercových betonových základů. Na nich jsou položeny přechodové desky z pozinkované oceli, které přenášejí zatížení ocelové konstrukce každé stavby do kotev ve skále.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Boys Play Nice

Na vyhlídku s názvem Ovce vede žebřík. Lehce tak připomíná klasické lesní posedy.

Některé části vyhlídky i díky tomu jako by popíraly zákon přitažlivosti a vypadají, že snad levitují nad hřebenem.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, BoysPlayNice

Tvarově jde o odlišné objekty.

Stavba dobře koresponduje s okolním přírodním prostředím a je poetickým místem určeným pro veřejnost.

Netypické názvy: Liška, Medvěd, Ovce a Horník

První vyhlídku autoři nazývají Liška. Medvěd, Ovce a Horník jsou názvy ostatních vyhlídek symbolizovaných i svými tvary. Mají být pomyslnými novodobými ochránci, strážní hlídkou obce Rokytnice nad Jizerou.

Názvy a tvary vyhlídek jsou odvozeny z erbů čtyř vesnic, které se kdysi připojily k Rokytnici.

Ostatní finalisté České ceny za architekturu 2022

  • Knihovna IGI Vratislavice (atakarchitekti)
  • Palác elektrických podniků (rekonstrukce a konverze je prací Marka Tichého a spoluautorů z ateliéru TaK Architects)
  • Pavilon Z (realizace stavby byla navržena Martinem Krupauerem, Pavlem Kvintusem, Danielem Jeništou a Petrem Hornátem z kanceláře A8000)

„Žebřík, který se přeměňuje na nízký ochoz, vás zve k tomu, udělat první krok na Lišku připomínající odrazové prkno vzpínající se nad skalní ostroh nad korunami borovic. Pohled do údolí je dechberoucí,“ přibližuje vzhled porota soutěže Česká cena za architekturu.

„Medvěd a Ovce zůstávají dole na zemi a zvou pozorovatele, aby se podívali na stromy a větve a na faunu, která v nich žije,“ uvádějí porotci.

„Poslední vyhlídka na trase, Horník, je přístupná po lávce, která vede na platformu nad korunami stromů, je orientovaná směrem do údolí a vznáší se ve vzduchu, kde ztratíte veškerý smysl pro měřítko. Jen vy, nebe nad hlavou a údolí pod nohama,“ okomentovali stavební počin porotci.

Českou cenu za architekturu obdržel útulný Dům na Kozině

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Hlídka na Stráži

Související články

Výběr článků

Načítám