Hlavní obsah

Umyvadla: umíte si vybrat správně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stylové stojící na desce, zapuštěné do skříňky, pro jednoho i pro dva… Umyvadlo je zkrátka nedílnou součástí každé koupelny. Ať už máte jakékoliv preference, určitě si vyberete!

Foto: Le bon

Černé matné umyvadlo Trace Valdama v kombinaci s nábytkem ze série Forever dodává koupelně punc luxusu.

Článek

Každý prvek v koupelně ovlivňuje její celkovou atmosféru – od obkladů, přes baterii až k jednotlivým kouskům sanitární keramiky. Zásadní roli ale hraje umyvadlo. Právě to totiž patří k vybavení, které používáme vůbec nejčastěji. Výběr umyvadla si proto zaslouží náležitou pozornost. Jak si ale ze široké nabídky, která na trhu je, vybrat to správné? Poradíme v několika bodech.

Na desku i na skříňku

Pro všechny milovníky designových koupelnových prvků jsou ideálním řešením atypické tvary umyvadel na desku. „Díky tomu, že je umyvadlo postavené na desce, která ho ze žádné strany nezakrývá, dokonale vyniknou všechny jeho linie,“ říká Petr Blažek ze společnosti Dřevojas. Z umyvadla se tak stává designový a velmi praktický kousek a současně dominantní prvek celého koupelnového interiéru.

A nemusí stát pouze na desce! Designová umyvadla vypadají velmi efektně také na skříňkách. Zde je pak ještě jedno velké plus. „Umyvadla na položení nejsou svázána s konkrétním typem nábytku, a lze je tak osadit na jakoukoliv skříňku. Pokud se takové umyvadlo časem rozbije, nebo prostě přestane vyhovovat, lze jej snadno vyměnit za jiné,“ vysvětluje Klára Nováková z firmy Le bon.

Zasazená ve skříňce

Zapuštěná umyvadla patří mezi osvědčené koupelnové prvky a jsou věrna svému názvu – jsou totiž zasazená přímo do koupelnové skřínky nebo desky. „Výhodou je, že skříňka poskytuje další úložný prostor a také schová případné napojení k odpadní trubce,“ doplňuje Petr Blažek. Umyvadla mohou být navíc zapuštěna zcela, nebo jen částečně, rozdíl je pouze ve výsledném vzhledu, případně ve velikosti úložného prostoru.

Samostatná závěsná umyvadla

Samostatná závěsná umyvadla se upevňují do stěny, která musí mít odpovídající parametry. Jedná se o řešení často využívané designéry a pro individuálně navrhované koupelny.

Stará dobrá keramika

Nejrozšířenějším materiálem pro výrobu umyvadel je stará dobrá keramika. „Stará“ v nejlepším slova smyslu, protože svou hutností, odolností a finanční dostupností tento materiál v oblíbenosti kraluje po desetiletí. „Nejnovější podobou keramických umyvadel je jejich ztenčená verze,“ říká Aleš Brožík z firmy Ravak. Zatímco umyvadla z klasické keramiky mají tloušťku hrany 8 –10 mm, nejtenčí současná umyvadla dosahují tloušťky pouhé 3 –4 mm. „Směsi na výrobu těchto umyvadel obsahují mimo jiné i korund, který je na stupnici nerostů druhý nejtvrdší, proto jsou moderní tenkostěnná umyvadla křehká opravdu jen na pohled,“ vysvětluje Aleš Brožík.

Keramika neumožňuje vytvářet příliš ostré linie, keramická umyvadla jsou proto typická pozvolnějšími křivkami. Nejčastěji se potkáte s elipsou, kruhem a obdélníkem nebo jejich kombinací.

Litý mramor

Velmi oblíbená umyvadla vhodná k umístění na desku bývají z kompozitního materiálu nazývaného litý mramor. Jde o uměle vyrobený materiál, který si zachovává vlastnosti přírodního originálu (mramoru) a zároveň eliminuje jeho nevýhody. Jedná se o směs mletého dolomitu a dalších druhů vápenců s polyesterovou pryskyřicí. Příkladem takového materiálu může být „umělý kámen“ DuPont Corian.

„Je dokonale voděodolný, snadno se udržuje a díky antibakteriálním účinkům nepodporuje růst plísní,“ popisuje Klára Nováková. Hlavní předností je však možnost bezespárově integrovat umyvadla přímo do desky.

„Umyvadla z litého mramoru jsou typická precizně ztvárněným designem, který nedává prostor nepřesnostem, mají jasně definované hrany a dokonale rovné hladké plochy,“ říká Aleš Brožík. Litý mramor je tak ideálním výchozím materiálem pro originální autorský design.

Ostatní materiály, jako jsou kámen, sklo nebo nerez, se využívají spíše okrajově.

Jaké jsou barevné možnosti?

U keramiky a litého mramoru vede bílá barva. Není však zdaleka jedinou variantou. Např. italská umyvadla Valdama jsou dostupná v několika barevných provedeních i matném povrchu, který se v poslední době těší oblibě.

Zajímavou barevnou paletu nabízejí umyvadla na desku ze série Infinitio značky SAT.

U ostatních materiálů (nerez, sklo, kámen) v převážné většině nesou výrobky přirozenou barvu daného materiálu.

Anketa

Jaké umístění umyvadla se vám líbí nejvíce?
Na desce (skříňce)
26,1 %
Zapuštěná ve skříňce
59,4 %
Samostatně zavěšená
9,4 %
Je mi to jedno
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 234 čtenářů.

Když vana nabízí i pohodlné sprchování

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Umyvadla

Reklama

Výběr článků

Načítám