Hlavní obsah

Nabídka grilů je pestrá, kulinařit můžete v přírodě i na balkóně

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voňavý propečený steak je smyslový zážitek. Patří k létu, pohodě a času věnovanému rodině, přátelům. Kulinařit lze opravdu kdekoliv, pod širým nebem na venkově i ve městě na balkóně. Gril je dobrý společník i na cestách.

Foto: Weber (2x)

Gril na dřevěné uhlí má průměr 47 cm a dělený rošt, jehož středovou část lze měnit podle potřeby. Ve smaltovaném poklopu má zabudovaný teploměr, cena 4999 Kč.

Článek

Výběr grilů je pestrý, nabídka uspokojí každého. Jde jen o to, říci si, co od něho vlastně očekáváme. Zamyslíme se, pro kolik osob se griluje, jak velký prostor mu lze vyčlenit, jak často ho v sezóně skutečně použijeme.

Foto: Weber

Plynový gril Genesis II LX má propracovaný odkapávací systém, maso se nepřipaluje. Výbava: 4 hořáky, materiál ušlechtilá ocel, možné doplňky: pánev wok, pizza kámen, stojan na drůbež. Cena 69 990 Kč

Ujasníme si možnosti skladování v zimě, abychom později nezjistili, že nevíme, kam s ním. Limitem je samozřejmě cena, která se hodně liší. Kvalitní grily začínají zhruba na 2000 Kč, ale ty technicky nejlépe vybavené stojí v řádu desítek tisíc.

Plyn, dřevo, nebo elektrika?

Grily jsou buď plynové, elektrické, nebo fungují na dřevo, brikety. Každý typ má svoje přednosti i jisté nevýhody. Zásadní při výběru je ale bezpečnost a stabilita výrobku.

Preferujeme známou značku, prověřeného dodavatele. Zajímáme se o ergonomii, použité materiály (zejména roštu), jak snadno se ovládá, zda má doplňkové vybavení či umí něco navíc.

Foto: Fieldmann

Stolní gril má malou hmotnost, rozměry (grilovací plocha 36 cm, výška 27 cm). Vybavený je chromovým roštem, uzavíratelným poklopem. Kovová konstrukce je pevná, stabilní. Cena 499 Kč

V praxi oceníme, když budeme mít u grilu dostatek místa na odkládání náčiní, talířů, zda se bude dobře čistit a hezky vypadat. V případě, že má gril víko, řešíme i ventilaci, dobré těsnění.

Grily na dřevo patří mezi levnější. Topidlem je dobře vysušené dřevěné uhlí nebo brikety, které musíme pravidelně kupovat. Vybavujeme se jimi jen z obchodu, kde se pytle skladují pod střechou, máme tak jistotu, že materiál nebude vlhký.

Nevýhodou je delší doba přípravy masa. Než se gril rozhoří, trvá to a musíme být trpěliví. Podle gurmánů je však maso jednoznačně nejchutnější. Získá totiž jedinečnou vůni a chuť.

Foto: Campingaz

Novinkou je gril Master 3 Series Woody, který díky nové povrchové úpravě zabraňuje přichytávání mastnot a připálenin, drží stejnou teplotu po celé grilovací ploše. Oceníme odkládací plochu. Do grilu je možné uložit i 10kg plynovou lahev.

Grily plynové vyžadují propanbutanovou lahev, kterou musíme bezpečně skladovat. Grilování je velmi rychlé, stačí otočit knoflíkem a maso je hotové. Některé mají systém aroma kolejnic, kam odkapávají šťávy a uvolňují vůni.

Plynové grily jsou buď s klasickými hořáky, s lávovými kameny, nebo doplněné o tzv. technologii RBS. Takový gril má keramické hořáky po bocích grilovací vany, odkapávající tuk odtéká mimo pokrm a nevzplane. Grilování je zdravější.

Foto: Campingaz

Vyznavači zdravého jídla ocení gril 2 Series RBS LXS vybavený speciálními keramickými hořáky po bocích grilovací vany. Na grilu je možné upéct i pizzu nebo ve wok pánvi připravit asijský pokrm.

Grily elektrické vyžadují napojení na přívod elektrického proudu, proto nejsou vhodné na zahradu, do parku, při cestování. Ale na balkón či lodžii jsou jako stvořené. Zahřejí se rychle, neobtěžují popelem, nepotřebujeme zdroj paliva. Jsou menší, skladné, dobře udržovatelné a ideální do městských bytů.

Čím nás překvapí

Gril je sofistikovaný výrobek, který zaujme rozmanitými funkcemi. V praxi mj. oceníme, když má vyměnitelnou středovou část roštu. Tím se uvolní prostor na wok pánev, klasickou litinovou pánev či lopatu na pizzu.

Foto: Outdoorchef

Lopata na pizzu je skvělým doplňkem ke grilu. Lehká, snadno čistitelná. Cena 1090 Kč

Rejstřík přípravy pokrmů se hned rozšíří o asijskou či italskou kuchyni. Na trhu jsou modely s tzv. Funnel technologií (trychtýř umístěný pod grilovací mřížkou). Otočením trychtýře je možné správně nasměrovat žár buď na přímé (steaky, pizza), nebo nepřímé (zelenina) grilování. Teplo navíc působí stejnou měrou zdola i shora. Z grilu je tak plnohodnotná zahradní kuchyň, protože zastane funkci trouby, sporáku, udírny či pece na pizzu.

Foto: Fieldmann

Sada grilovacího náčiní v praktickém hliníkovém kufříku slouží k bezpečnému obracení masa. Součástí je grilovací vidlička, lopatka a kleště. Vyrobeno z nerez oceli, cena 599 Kč.

Mnozí považují grilování za nezdravé kvůli karcinogenním látkám, které vznikají při odkapávání šťáv do ohně. I s tím si grily poradí. Mají totiž nádobky umístěné přímo pod mřížkou a odvádějí veškerý tuk pryč.

Foto: Bonami

Vypadá jako terakotový květináč, ale stačí ho odklopit a je z něho gril. Vhodný na balkony, menší terasy. Materiál nerez ocel s keramickým povrchem, velikost grilovací plochy 37 x 27 cm.

Výrobci navrhují grily stále méně členité a využívají praktické materiály. Třeba z keramického smaltu, jenž se skvěle čistí a udržuje. Často mají speciální povrchovou úpravu, která brání přichytávání mastnot a připálenin. Mnohé lze snadno složit a rozložit, uložit do kufru auta, karavanu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám