Hlavní obsah

Čínský architekt postavil moderní knihovnu, vyrostla ze starých ruin

Novinky, Kristýna Křížová

Stavbu s názvem „Library in Ruins” neboli „Knihovna v ruinách” navrhl čínský architekt Chen Xi se svým Atelierem XI. Je postavena ze zbytku domu ve staré čínské vesnici Sunyao. Poté, co byla knihovna dokončena, si do ní chodí číst a hrát okolní vesničané a jejich děti. Jde o inspirující příklad spojení staré a nové architektury.

Foto: Archiv Ateliéru XI, Zhang Chao

Stavba je součástí efektně řešeného exteriérového komplexu.

Článek

Knihovna má hrubou zastavěnou plochu 66 m² a nachází se v čínské vesnici Sunyao v provincii Henan. Zadáním podle informací od samotného architekta bylo vytvořit budovu, která by sloužila pro pořádání kulturních akcí a umožnila vzdělávání v místní lokalitě.

Architekt přišel s návrhem rozdělit jednu budovu na sérii několika zařízení tak, aby stavba lépe sloužila pro potřeby místní komunity. Objekt tak nabízí několik prostorů rozprostřených na zadaném místě. Při pohledu z výšky se podobají tvaru stromu s větvemi.

V malebné vísce vyrostl dům v mlze. Obyvatelům nabízí klidné zázemí k četbě

Tipy a trendy

Vesnice, ve které se knihovna nachází, je umístěna v hornaté oblasti. Od roku 1996 se vesničané začali postupně stěhovat do cihlových a betonových domů v nové vesnici a zanechali za sebou mnoho starých budov a jeskynních obydlí.

Foto: Archiv Ateliéru XI, Zhang Chao

Prostorné schodiště poslouží zároveň i jako čítárna. Část schodiště funguje i jako další prostor pro umístění publikací.

Zástupci obce se nejdřív architekta zeptali, zda je možné postavit stavbu uvnitř původního domu, kde zůstala jen část zbořených nepálených stěn. Původně hledali po okolí řemeslníky, ale vesničané už nenašli žádného, který by dokázal stavět původní technikou.

Architekt Chen Xi s výzvou souhlasil a postavil dům tak, aby doslova vyrostl ze starých ruin.

Červí díra přivede do města na břehu moře znalosti i zábavu

Tipy a trendy

V místě původních dveří na staré zdi vyčnívá hlavní betonový vchod. Dřevěné dveře v tradičním stylu jsou pak instalovány až na zadní fasádě a návštěvníkům neustále připomínají rozdíl mezi novým prostorem a stávajícími zbylými prvky.

Foto: Archiv Ateliéru XI

Takto vypadala původní stavba, respektive jen její ruiny.

Interiér stavby funguje nejen jako stupňovitá knihovna, ale také jako malá promítací místnost. Knihovna je obklopena seskupením vesnických budov a stromů. Na východní a západní fasádě budovy se nachází velká rozměrná okna.

Architektovým cílem bylo vnést novou energii do tiché vesnice se zajímavou geometrií a osvětlením. Tvarovaná okna jsou odlita z betonu na místě a nacházejí se na severní a jižní fasádě. Tyto nepravidelně tvarované otvory vytvářejí během dne hru stínů a vytvářejí efektní pozadí blikajících světel během noci.

Foto: Archiv Ateliéru XI

Architektům se povedlo využít i střechu stavby pro stylové posezení.

Poté, co byla knihovna dokončena, začali do lokality proudit turisté ze sousedních krajů a měst. Na malém náměstí před vchodem do budovy se pravidelně konají komunitní aktivity, jako jsou setkání vesničanů a festivaly.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám