Hlavní obsah

Na podzim bude interiéru slušet kostkovaný vzor v tlumenějších přírodních tónech

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud už přemýšlíte, jak si zútulnit interiér pro nadcházející chladnější roční období, tak vězte, že klasický kostkovaný vzor je nadčasovou klasikou, která zafunguje hlavně na podzim. Pokud zvolíte teplé přírodní tóny, pak bude interiér působit hřejivěji, což právě na podzim oceníte.

Foto: Traumteppich, Rebecca Udall

Kostkovaný motiv je ideální volbou hlavně pro podzimní a zimní měsíce.

Článek

Nadčasovou klasikou je tzv. ginghamský vzor, kterému dominují kostky, jejichž barva je různé sytosti, uspořádané jsou za sebou a tvoří propletené pruhy.

Vzor se používá ve všech druzích domácího zboží od piknikových přikrývek po talíře. V interiéru působí domácky, trochu retro a staromilsky a coby textilie se hodí na ubrusy, servítky i prostírání.

Foto: Rebecca Udall

Kostkovaný ubrus je ideální volbou do tradičních českých kuchyní.

Dalším velmi oblíbeným vzorem je tzv. skotský tartan, který vídáme na sukních Skotů. Jde o kostkovaný vzor skládající se z vzájemně se křížících pruhů.

Tato látka byla původně určena pro tradiční horalský oděv, ale později začala označovat obecně hutnou těžší látku s kostkovaným vzorem.

Foto: The Headboard Workshop

Kostkované čelo postele kombinujte s výraznou výmalbou.

Kostkovanému motivu do podzimního interiéru sluší hlavně tlumené přírodní tóny. Ideální je kombinace hnědé, béžové, šedé, vanilkové, meruňkové nebo tlumené zelené, okrové a cihlové. Takové barvy interiér pocitově zahřejí.

Foto: Mindthegap, Antipodream

Kostkované tapety prostor zútulní a dodají mu duch starých časů.

Kostkovaný vzor je nadčasovou klasikou uplatnitelnou hlavně pro teplé vlněné deky, které využijete pro pozdnější pikniky venku, kdy už je od země chladno, nebo jako televizní deky. Ty jsou zase nenahraditelné během sledování filmů a čtení v nevlídných podzimních dnech.

Foto: Annabel James, Moon - Bronte by Moon

Kostkovaná deka by na podzim neměla chybět u televize ani u krbu.

Mějte na paměti, že kostka působí trochu jako šachovnice a nejde o vzor, který by bylo úplně jednoduché kombinovat. Ideální je volit ho jako dominantní (pokud ho budete uplatňovat ve velkých plochách – například na závěsech nebo tapetách) a následně interiér sladit do obdobných tónů.

Foto: Yorkshire Fabric Shop, Excelsa

Kostkovaný motiv se hodí do kuchyní, kde se vaří převážně klasika.

V podzimních dnech přijde vhod také materiál, který je hebký na dotek, jakým je například samet nebo buklé. Prim budou v interiéru hrát i retro ušáky, které poskytnou potřebné pohodlí pro trávení dlouhých podzimních večerů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám