Hlavní obsah

Buklé je ideálním materiálem pro textilie a potahy na zimu

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Textilie s nerovným povrchem vzniklým smyčkami na přízi (buklé) se v zimním období opět dostávají do kurzu. Tkanina, která je na dotek velmi zrnitá, působí hřejivým a měkkým dojmem a hodí se proto na potahy a závěsy, které interiér zútulní zejména v zimním období.

Foto: Chaplins Furniture

Tento materiál se dobře hodí do přírodního interiéru.

Článek

Buklé jsou textilie, které vypadají, jako by měly vlas. Ve skutečnosti jde ale o přízi nebo plošnou textilii s povrchem ztvárněným smyčkami, nopkami nebo očky. Název je odvozen od francouzského slova bouclé, což je termín pro oblouček či prstenec, kterým smyčky vznikají.

Klasické textilie vznikají z hrubých vln, bavlny nebo umělých vláken. Proto jsou také často velmi hřejivé a hodí se pro zimní období.

Foto: Sweetpea a Willow, Chaplins Furniture

Jde o ideální materiál na pohodlná křesla a ušáky.

Výhodou tohoto materiálu je fakt, že není příliš mačkavý. Přijde tedy vhod všem, kdo neradi své textilie žehlí. Nemusíte se proto bát použít ho i na závěsy, povlaky nebo různé přehozy. Budou vypadat stále upraveně a nebudou vyžadovat příliš údržby.

Foto: Sweetpea a Willow

Pohovky jsou neobyčejně hebké, ale jsou náchylné k zašpinění.

Koberce z buklé jsou bez vlasu, ale vypadají, jako by jej měly. Jde o tkané koberce s hladkým smyčkovým povrchem. Pokud je tato struktura přírodní, jde zpravidla o sisal neboli textilní vlákno, které vzniká z listů agáve sisalové.

Z umělých vláken je v tomto provedení nejpoužívanější polypropylen.

Foto: Bombay Duck, Sweetpea a Willow

Kousky s potahem buklé se hodí předně do dámských pokojů.

Buklé je materiál, který působí na pohled velmi jemně a hebce. Abyste tento dojem ještě podpořili, kombinujte ho s pastelovými a jemnými barvami. Pokud zvolíte buklé v tmavších tónech, může naopak působit drsně a hrubě.

Foto: Hommés Studio

Kousky s oblými tvary zapadnou i do futuristicky zařízených interiérů.

Ti, kdo milují jemnou strukturu a v zimě se rádi obklopují hřejivými a hebkými materiály, mohou uplatnit i samet. I ten je velkým trendem sezony a tmavé tóny s ním naopak skvěle ladí a nábytek potažený sametem působí hodně luxusně.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám