Hlavní obsah

Motivy ovoce inspirované krásou renesančních zátiší vnesou do interiéru letní atmosféru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zralé hrozny, hrušky, jahody a jablka coby inspirace pro interiérové prvky působí letním dojmem. Ovocná zátiší jsou už od dob renesance a baroka oblíbeným prvkem v prostorech, kterým je třeba dodat na zajímavosti a vdechnout jim letního ducha.

Foto: Truffle Tablescapes, We love cushions

Pokud se chcete přiblížit kráse renesančních ovocných zátiší, volte kousky, které je na pohled připomínají.

Článek

Motivy pestrobarevného a tvarově rozličného ovoce se hodí hlavně do tmavších interiérů, které mohou v letních měsících působit studeně a chladně. Banány nebo ananasy pak dodají prostoru na živosti a vnesou do něj i prvek exotičnosti.

Foto: Bøde Living

Stolování zpestří mísy ve tvaru hroznů, citronů nebo pomerančů.

Pokud chcete v interiéru vykouzlit atmosféru podobnou té u středozemního moře, pak volte kousky inspirované citrusy – citrony, limetkami, pomeranči nebo grepy. Ty jsou častým motivem řeckých či chorvatských textilií a zejména ubrusů, ale objevují se i na servisu nebo jako motivy na sklenkách atp.

Foto: Chase and Wonder, Fable and Mirth

Volte kousky, které mají uměřenou barevnost.

Pokud chcete interiér rozjasnit a rozzářit, pak volte různé barvy ovoce a nezapomeňte hlavně na světlé a syté žluté a červené tóny. Tyto teplé a výrazné barvy dodají prostoru na živosti.

Foto: Vespertine, Mindthegap

Kousky inspirované ovocem přijdou vhod zejména do kuchyně.

Interiér pak můžete doladit velkou mísou se skutečným čerstvým ovocem. Ideální jsou mělké porcelánové mísy nebo drátěné koše, které dají plně vyznít tvarům ovoce.

Foto: Annabel James

Inspirace ovocem může působit hodně noblesně.

Během aranžování se můžete inspirovat renesančními ovocnými zátišími z obrazů starých mistrů z dob renesance nebo baroka. Ta mají v evropské malbě svou dlouholetou tradici a jsou cenným inspiračním zdrojem dodnes.

Závěsné dekorace na květináče dodají interiéru na hravosti

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám