Hlavní obsah

Monumentální skleník připomíná hada plazícího se v trávě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako obří had plazící se trávou vypadá projekt nazývaný Agri Hub a mohl by vzniknout v Dubaji. Ve skutečnosti jde o enormní strukturu, která je ve své podstatě skleníkem. Autory návrhu jsou architekti z místního ateliéru URB, jejich plánem je vytvořit uprostřed pouště monumentální centrum pro agroturistiku ukryté pod obřím skleněným poklopem.

Foto: URB

Obří had je ve skutečnosti jedním velikým skleníkem.

Článek

S vědomím, že je Dubaj jedním z nejnavštěvovanějších míst na světě, nabízejí tamní architekti možnost, jak turistům nabídnout další zajímavý cíl a způsob rekreace. Je jím ve světě už několik dekád kvetoucí agroturistika, tedy turistika do typicky venkovského prostředí, někdy i s možností neplacené práce v zemědělství a poznáváním tradičních pracovních postupů a s tím obvykle spojených zvyků.

Pro zájemce se vztahem k ekologii a zemědělství má tak uprostřed pouště vzniknout tzv. Agri Hub jakožto centrum udržitelného zemědělství v kulturní krajině se snahou o podporu místních komunit i jejich dědictví i kultury.

Obří struktura v podobě kovového skleníku s kontrolovaným klimatem v sobě ukrývá obchůdky, restaurace a další komerční zařízení, ale především se hodlá pochlubit vzdělávacími, zážitkovými a odpočinkovými programy. Chloubou pak má být centrum pro ochranu přírody a agrotechnologický institut pro vývoj inovativního ekosystému. Zeleň má být nejenom uvnitř skleníku, ale také v jeho bezprostředním okolí.

Podobně jako u jiných futurologických projektů z dalších koutů světa, i arabští architekti počítají s tím, že jejich projekt má být trvale udržitelný. Jeho výstavba i následný provoz po sobě mají zanechávat nulovou uhlíkovou stopu a z hlediska udržitelnosti má být vlajkovou lodí mezi obdobnými projekty.

V Agri Hubu proto počítají se 100% využíváním obnovitelných systémů pro recyklaci energie a vody, biosolného zemědělství, systému zelené dopravy a zpracováváním veškerého vyprodukovaného odpadu přímo na místě.

Nejen pro turisty má ovšem tento projekt co nabídnout. Podle odhadu architektů Agri Hub vytvoří více než 10 tisíc pracovních míst v různých odvětvích.

Anketa

Patříte k milovníkům agroturistiky?
Ano, je to náš oblíbený způsob trávení dovolené.
8 %
Párkrát jsme to zkusili.
2,7 %
Ještě jsme takovou dovolenou neměli, ale chceme si to vyzkoušet.
22,2 %
Ne, to by nebylo nic pro mě.
67,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 338 čtenářů.

„Agri Hub poskytne prostory pro místní farmáře, aby mohli prodávat své produkty přímo ze svých farem, návštěvníkům nabídne zároveň nový ekologický zážitek z nakupování, stravování a zábavy. Kromě toho, že se projekt stane novým turistickým zážitkem na dubajském venkově, bude také podporovat lepší zdraví, pohodu a prosperitu místních venkovských obyvatel,“ říká o projektu šéf ateliéru URB Baharash Bagherian.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Prstenec okolo nejvyšší budovy světa vypadá jako stavba ze sci-fi

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Agroturistika
Agri Hub (Dubai)

Související články

V Dubaji vytiskli největší budovu světa

Po sérii spíše zkušebních projektů v nejrůznějších koutech světa hlásí Dubaj dokončení největší budovy vytvořené pomocí technologie trojrozměrného tisku. Má...

Výběr článků

Načítám