Hlavní obsah

Moderní kamna: každé dílo je originál

Právo, Dana Jakešová

Kachlová kamna a sporáky znaly už naše (pra)babičky. A současné generace je začínají objevovat znovu. Kromě toho, že jsou v interiéru krásným prvkem, mají totiž i spoustu výhod.

Foto: Cech kamnářů ČR

Majitelé si přáli, aby design kamen evokoval křivku hor a aby bylo u kamen ležení, což byl s ohledem na nedostatek místa kamnářský oříšek. O teplo se zde stará moderní Umwelt Plus ohniště s ležatým tahovým systémem řízené automatickou regulací.

Článek

Moderní kachlová nebo omítaná akumulační topidla jsou šetrná k životnímu prostředí. Nesporným plusem je i nezávislost, kterou kamna poskytují. Pro to, abyste měli doma teplo, nepotřebujete ani plyn, ani elektřinu.

„Topení v moderních, dobře postavených a vyladěných kamnech je pohodlné, přikládáte jednou nebo dvakrát denně, a přitom plášť kamen stále příjemně hřeje,“ říká Libor Soukup, prezident Cechu kamnářů ČR. Bez problémů dokážou vytopit i celý dům.

Dobrou službu prokazují i našemu zdraví. Akumulační kamna předávají většinu tepelné energie do vytápěného prostoru sáláním.

„Jde vlastně o stejný druh tepla, který k nám posílá slunce, a to se samozřejmě hodně líbí lidské pokožce. Díky příjemně nízkým teplotám pláště (40-50 °C) se navíc minimalizuje i prašnost, což zase jistě ocení všichni alergici a astmatici,“ popisuje Libor Soukup.

Foto: Cech kamnářů ČR

Kuchyňský omítaný kachlový sporák s topnou stěnou. Topeniště roštové, sporákový ležatý tahový systém. Rám s plotnou je ručně kovaný.

A to jsme zatím vůbec nemluvili o účinnosti. Poměr vložené a získané energie musí i díky přísným evropským předpisům začínat u kamen na hodnotě 80 %. Jejich čerství majitelé jsou tak podle Libora Soukupa po první zimní sezoně často doslova v pozitivním šoku z toho, jak málo dřeva spotřebovali.

Kachlová kamna patří i do moderního interiéru

Tipy a trendy

Není divu, že kouzlo kachlových kamen objevuje stále více Čechů. Nota bene, když si je lze nechat postavit přesně podle vlastních představ a potřeb! Moderní kamnařina je totiž vždy stavěná na míru.

Z čeho kamna stavět? Šamot už není jediný

Na výběr je dnes mnoho různých materiálů. „Máme materiály klasické, ale i super moderní. Používáme klasický šamot, speciální šamoty i materiály, které mají velikou akumulační schopnost, ale zároveň velmi rychle vedou teplo. Máme izolace, které se původně vyvíjely pro kosmický průmysl, máme pojiva a povrchové materiály, o kterých se předešlým generacím kamnářům ani nesnilo,“ přibližuje dnešní možnosti Vít Pešek, viceprezident Cechu kamnářů ČR.

Navíc existuje mnoho prefabrikovaných prvků, od spalovacích komor přes tahové systémy až po opláštění, a vše to je možné do značné míry mezi sebou kombinovat.

Foto: Hein

Elegantním řešením pro moderní interiér může být například rohový kachlový krb Cornea s dvířky osazenými designovým ohýbaným sklem otevíranými do boku. Možnost doplnit dřevníky s keramickým obkladem.

To vše značně rozšiřuje možnosti. Vedle klasiky ze šamotu s keramickým pláštěm umějí kamnáři díky novým technologiím postavit i topidla se super moderním designem, dokonce i taková, která vlastně vůbec nejsou vidět, protože vypadají jako normální omítaná zeď.

Důkladná příprava je nevyhnutelná

Vlastní stavbě předchází několik kroků, které nelze vynechat. Ze všeho nejdříve udělá kamnář analýzu. Zjistí, jaký druh topidla potřebujete, stanoví jeho potřebné vlastnosti.

„Je třeba vymyslet konkrétní technické řešení a navrhnout design. Poté následuje dimenzování, tedy tepelně technické výpočty a výkresová dokumentace. Vizualizace a rozpočet. Smlouva a objednání potřebných materiálů,“ popisuje postup Vít Pešek. Většinu materiálů mají dodavatelé na skladě, ale třeba na kachle se čeká i několik týdnů, protože se vždy vyrábějí na zakázku.

Připravit je nutné i staveniště, tedy místo, kde kamna budou stát. Pod topidlem musí být dostatečně nosná a tuhá konstrukce, musí být připravený komín včetně sopouchu v konkrétní výšce. „Jestliže vytápíme vícero místností, musí být připraveny prostupy zdmi, případně stropem. Pro tyto stavební úpravy kamnář samozřejmě vytváří výkresy, aby mohl majitel vše včas a správně připravit,“ dodává Vít Pešek.

Foto: Zámecká kachlová manufaktura

Srdcem rodinného domu na Borových Ladách se stala tato krásná kachlová kamna. O dvanáctihodinovou akumulaci se stará moderní tahový systém z materiálu KMS. Díky hypokaustovému systému se teplo dostává skrze strop do ložnice a dětského pokoje.

Teprve potom se může začít se stavbou kamen. Vlastní stavba trvá od několika dnů do několika týdnů, podle složitosti.

A cena kamen? Bavíme se o statisících, kvalitní materiály a kvalitní práce něco stojí. Pokud si zákazník obejde několik kamnářů, dostane několik většinou více méně podobných cenových nabídek. Bude-li vám někdo tvrdit „to ti udělám úplně stejně, ale za polovic“, tak mu nevěřte.

Ve Šternberku obnovili unikátní kachlová kamna

Cestování

„Pokud se totiž ošidí kvalita materiálu, projeví se to na životnosti. Když se ošidí práce, projeví se to na funkci i životnosti. A pokud se ošidí příprava a dimenzování, musí se to projevit na funkci, spotřebě, účinnosti, ale hlavně na životním prostředí,“ vysvětluje Vít Pešek.

Od koho si nechat kamna postavit

U nás může stavět kamna bohužel kdokoli. A kamnařině tahle legislativní benevolence hodně škodí. Špatně postavené topidlo neplní svůj účel, poškozuje životní prostředí, kapsu majitele a v nejhorších případech i zdraví a životy lidí.

Jestliže se pro pořízení kachlových kamen, sporáku (nebo i krbu) rozhodnete, dejte přednost řemeslníkovi s odborným vzděláním a s praxí v oboru. Jistou, ne však 100% zárukou kvality a erudice může být i členství kamnáře v Cechu kamnářů ČR, protože ten nabízí svým členům přístup ke vzdělání, pořádá pravidelná teoretická i praktická školení, umožňuje výměnu oborových názorů, znalostí a zkušeností.

„Úspěšní a šikovní kamnáři se v posledních letech rekrutují více z tzv. kamnářských rekvalifikací než z klasického prezenčního učebního oboru,“ říká Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov. To je podle něj dáno větší motivací, ale také třeba i předchozím vyšším vzděláním.

Foto: SOŠ Jarov

Kachlová kamna se učni oboru kamnář učí stavět rovnou ve škole.

„Znám mnoho případů, kdy se do řemesla pustili úspěšně lidi, kteří po letech frustrace z virtuální práce v nějaké kanceláři našli štěstí v krásném a hřejivém světě kamen,“ doplňuje Miloslav Janeček.

Klasický kamnářský učební obor je možné absolvovat v Praze na Střední odborné škole Jarov. Tady probíhají také rekvalifikační kurzy. V obou případech se budoucí kamnáři dostanou vedle teorie i k praktickým stavbám. Poté se obvykle ještě dále zdokonalují u některého ze zkušenějších kamnářských kolegů.

Z kamnářského lexikonu
Kamna: Jsou určena jen a výhradně pro vytápění prostoru, kde se nachází, anebo pro vytápění jiných prostorů pomocí teplonosné látky, třeba vody nebo vzduchu. „Kamna jsou tedy pracant, který s minimem obsluhy (dvakrát denně přiložit) zajistí teplo po celý den. Mají veliké ohniště, které vyrábí mnohonásobek tepelné energie, než je tepelná potřeba. Tuto energii ale kamna uloží ve své konstrukci a dlouhé hodiny ji pomalu a zcela komfortně vyzařují do vytápěných prostor,“ popisuje Vít Pešek, viceprezident Cechu kamnářů ČR.
Sporák: Norma je definuje jako spotřebiče určené pro tepelné zpracování potravy a druhotně též k vytápění prostoru. Sporák je tedy topidlo na vaření. Umí na plotně uvařit a v troubě upéct. Jeho ohniště je přizpůsobené takovému množství paliva, které pokryje výkon potřebný na vaření a pečení.
Pec: Ještě je zde pec, kde se peče a peklo se v ní vždycky. „Ale protože se na ní, když byla pěkně nahřátá, dalo i krásně spát, říká se dodnes místům, která se přistavují ke sporákům i kamnům, pece,“ popisuje Libor Soukup, prezident Cechu kamnářů ČR. „Správně bychom však měli hovořit o kamnech či sporácích s ležením.“ Pojem pec normy neznají.
Krb: Je spotřebič, jehož hlavní funkcí je estetické začlenění ohně do obytného prostoru. „Krb je tedy takový kabriolet, na který se balí holky. Jeho hlavním úkolem je vytvářet pohodu a zprostředkovávat kontakt s plameny,“ říká s trochou nadsázky Vít Pešek. Oproti kamnům i sporákům má krb veliké prosklení a velmi malou dávku paliva. Protože veliké množství energie prochází přímo sklem, není možné po krbu chtít nějakou velkou akumulaci.

Anketa

Líbí se vám kachlová kamna?
Ano, mají v sobě spoustu romantiky a nádherně hřejí!
88,2 %
Docela ano.
2,5 %
Jen některá a jen někde.
7,4 %
Ani moc ne.
1 %
Ne, je to kýč.
0,9 %
Celkem hlasovalo 3463 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně topit v krbových kamnech

V klasických krbových kamnech a vložkách zatápíme suchým dřevem, briketami či peletami. Nikdy do topeniště nevkládáme neúměrně dlouhá polena, k podpalu...

Topení v kamnech nemusí být dřina

Chcete si dopřát pobyt na chalupě a přemýšlíte, jak zvládnete topit v kamnech, když se vám v noci nechce vstávat a přikládat? Malý návod, jak na kamna, přijde...

Výběr článků

Načítám