Hlavní obsah

Milovníci architektury mohou v rámci akce Open House navštívit osmdesát budov

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 7. a 8. srpna bude v Česku v rámci festivalu Open House otevřeno osmdesát budov a prostor, které nejsou běžně přístupné. Je také možné si připomenout výročí narození slavného architekta Jana Kotěry, absolvovat trasu po ateliérech a uměleckých prostorech či objevit krásy architektonicky pozoruhodných hotelů.

Foto: Archiv festivalu Open House Praha

Umělecká zahrada se nachází na adrese Čiklova 1706/13a, Praha 2. Architekty stavby jsou: Otakar Kuča (rekonstrukce), Miroslav Melena (zahradní domek), Atelier Atlas (rekonstrukce ateliéru). Otevřena je o víkendu v době od 10 do 18 hodin.

Článek

Letošní motto festivalu zní „Architektura pro všechny“. Prohlídky zajímavých budov jsou proto letos určeny celé široké veřejnosti, včetně rodin s dětmi a lidí se zrakovým a sluchovým postižením.

Výročí Jana Kotěry

Pořadatelé letos připomínají 150. výročí narození významného českého architekta Jana Kotěry. Navštívit je tak možné hned několik slavných pražských budov, které navrhl.

Foto: Archiv festivalu Open House Praha

Otevře se i Laichterův dům na pražských Vinohradech v Chopinově 1543/4. Jeho dostavbu realizoval Pavel Janák. Otevřen je o víkendu od 10 do 18 hodin.

„Mezi tyto budovy patří Laichterův dům na Vinohradech, Trmalova vila ve Strašnicích a Vodní dílo Vršovice v Michli, které jsme chtěli v rámci festivalu otevřít už mnoho let,“ uvedla u příležitosti oznámení novinek festivalu jeho ředitelka Andrea Šenkyříková.

Foto: autorský tým publikace Slavní pražské vily

Trmalova vila od Jana Kotěry s adresou: Vilová 11, čp. 91, Praha 10. Otevřena je v neděli od 10 do 18 hodin.

V letošním programu tvoří samostatnou tematickou trasu umělecké prostory a ateliéry.

„Zveme návštěvníky do Umělecké zahrady, která vzkvétá díky několika nadšencům a jejich vytrvalému úsilí o záchranu. Podařilo se nám také zajistit otevření ateliéru Jana Laudy, prostoru s pohnutou minulostí, který se nachází na Libeňském ostrově. Malý ateliér, postavený v roce 1930 a navržený architektem Otakarem Novotným, dokázal odolat demolici a nyní v něm sídlí architektonické a designérské studio Olgoj Chorchoj,“ uvádí Šenkyříková.

Foto: Archiv festivalu Open House Praha

Ze staveb Jana Kotěry můžete navštívit například Vršovickou vodárnu v Michli na adrese Hanusova 365/5, Praha 4. Otevřena je o víkendu v době od 10 do 18 hodin.

Veřejnosti nepřístupná Vršovická vodárna od Jana Kotěry otevírá na víkend své brány

Bydlení

Novou součástí letošního programu jsou také pražské hotely s výraznou architekturou a působivými interiéry. Bude možné navštívit dva hotely představující takzvaný socialistický realismus, dva hotely představující kvalitní brutalistickou architekturu „zlatých šedesátých let“ a jeden objekt vzniklý po sametové revoluci.

Foto: Archiv festivalu Open House

Své brány otevře i pražský hotel Internacional od architekta Františka Jeřábka a kolektivu autorů z Vojenského projektového ústavu. Adresa je Koulova 1501/15, Praha 6. Otevřen bude v sobotu od 10 do 18 hodin.

V rámci akce probíhá i bohatý doprovodný program. Vstup do všech otevřených budov je zdarma, není třeba se předem registrovat. Provoz v budovách bude upraven organizátory.

Vila pod Vyšehradem jako skvost kubistické architektury. O víkendu se zpřístupní veřejnosti

Bydlení

Návštěvníkům je k dispozici festivalové infocentrum v podloubí domu U Zlatého rohu na Malém náměstí 4/10 v Praze 1. O festivalovém víkendu je otevřeno od 9 do 19 hodin.

Dům nakladatele uměleckých publikací Jana Štence se o víkendu otevře veřejnosti

Bydlení

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám